Dagens overblik: Sammenbrud og nye oplysninger i Slagelse

POLITISK OVERBLIK: Forsøg på bredt samarbejde i Slagelse brød sammen i nat. Samtidig kommer det frem, at LA var aktive i kupforsøg mod kommunaldirektøren i foråret. Og så vil Merete Riisager gøre mere mod eksamenssnyd. Her er dit overblik over dagens nyheder i dansk politik.

Mens amerikanerne i nat skruede bissen på over for Nordkorea, har vi i Danmark vores eget chicken race i mindre målestok.

I Slagelse har partierne nu forhandlet uafbrudt siden kommunalvalget tirsdag i sidste uge for at finde en borgmester, men i nat brød forhandlingerne sammen, skriver Altinget

Venstre i Slagelse tilbød onsdag aften at overlade borgmesterposten i byen til Dansk Folkeparti eller til en ny venstremand. Det skete i et forsøg på at etablere et bredt samarbejde i den kriseramte kommune. Men begge dele blev afvist af Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten. De insisterer på, at borgmesterposten skal gå til socialdemokraten John Dyrby Paulsen.

"Vi har vores egen borgmesterkandidat, og det er mig", siger John Dyrby Paulsen efter mødet onsdag aften.

LA deltog i kupforsøg mod kommunaldirektør
Samtidig kommer det nu frem, at Liberal Alliance i Slagelse var dybt involveret i et mislykket forsøg på at afsætte kommunaldirektøren i foråret. Uden om borgmesteren. Det viser en redegørelse fra Kommunernes Landsforening (KL), som Altinget er i besiddelse af. 

Ifølge redegørelsen ringede LA-medlem af Slagelses kommunalbestyrelse Troels Christensen i april til KL og ”bad om et møde med KL i anledning af, at et flertal uden om borgmesteren ifølge Troels Christensen havde mistet tilliden til kommunaldirektøren”.

Han var vred over, at kommunaldirektøren angiveligt forsøgte at bremse et storstilet projekt om brintbusser. Et projekt, som han og hans partifælle og tvillingebror, Villum Christensen, havde sat alt ind på at få til at lykkes.

”Kommunen havde jo besluttet, at vi skal satse på det her brintbusprojekt, og så prøver hun at lukke det ned. Hvis ikke det er magtmisbrug, så ved jeg ikke, hvad det er,” siger Troels Christensen.

”At alt det kan foregå er meget chokerende og overraskende,” siger siddende borgmester Stén Knuth (V).

Ny tvivl om aftale på Fanø
Også på Fanø er der fornyet usikkerhed om den konstitueringsaftale, som ellers faldt forholdsvis hurtigt på plads efter kommunalvalget. Aftalen vil gøre Lokallistens Kristine Kaas Krog til borgmester, men nu vil hun selv genåbne aftalen for at få et bredere flertal.

Det fortæller TV2 Syd

”Jeg tror på, det er bedst, hvis vi også kan trække på den politiske erfaring, der er hos de politikere, der lige nu ikke er en del af flertallet,” siger Kristine Kaas Krog.

Minister: Eksamenssnyd er almindeligt
Og så til undervisningsministeren, som har fået nyt skyts i den politiske debat om initiativer mod eksamenssnyd.

Minister Merete Riisager (LA) er tidligere blevet kraftigt kritiseret af gymnasieforligskredsen og gymnasierektorer og -lærere, fordi hun fra 2019 har forbudt elevernes frie adgang til internettet ved den skriftlige studentereksamen. Ministeriets hidtidige undersøgelser har nemlig vist, at kun én promille af eleverne snyder til eksamen.

Men nu offentliggør Merete Riisager i Berlingske en undersøgelse af censorers og eksamensvagters vurdering af snyd, som Epinion har foretaget for Undervisningsministeriet. Den viser blandt andet, at 33 procent af censorerne i gymnasiet havde mistanke om, at elever snød ved denne sommers skriftlige eksamener.

Det får ministeren til at konkludere, at ”snyd er almindeligt forekommende. Fagpersonerne vurderer, at der finder snyd sted ved en betragtelig del af de afviklede eksamener og prøver. Samtidig kan vi se, at det kan være svært at bevise snyd.”

Merete Riisager vil nu tage initiativ til at sikre bedre muligheder for at afsløre snyderne.

Første DF-borgmester: Vi tager imod flygtninge med kyshånd
Landets første borgmester fra Dansk Folkeparti kommer ikke til at lægge en stram kurs i forhold til modtagelsen af flygtninge.

Den hidtidige afdelingsdirektør for Nordjyske Bank på Læsø, Karsten Nielsen (DF), som fra nytår bliver borgmester, siger til Berlingske, at han synes, det vil være fint at få flere flygtninge til den lille kommune.

”Vi har jo en succeshistorie nu med de to familier, vi har fået over for et par år siden, og som er blevet taget utrolig godt imod herovre, og som også har vist vilje til at falde ind," siger Karsten Nielsen.

”Mig bekendt er alle de voksne på arbejde på en eller anden måde. Så jeg tror da helt sikkert, at hvis det er en mulighed, at vi bliver tilbudt flere flygtninge, så vil vi da tage imod det med kyshånd,” siger han til avisen. 

Den skal du have med fra i går:
Det bliver formanden for Region Syddanmark, Stephanie Lose (V), der de næste fire år kommer til at stå i spidsen for Danske Regioner, skriver flere medier.

Det ligger fast, efter at De Radikale onsdag pegede på venstrepolitikeren som efterfølger til Bent Hansen (S), der ikke genopstillede ved valget.

”Vi har i dag valgt at pege på Stephanie Lose som formand for Danske Regioner. Lose har lagt op til en åben og inddragende ledelsesstil, hvilket giver et godt afsæt for et bredt, tillidsfuldt samarbejde. Det ser vi frem til,” siger Karin Friis Bach, der er Radikales forhandlingsleder, i en pressemeddelelse.

De Radikale får til gengæld den magtfulde post som formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner.

Det sker i dag:

10.00 Støjberg skal redegøre for sin rolle i sagen om Exitcirklen
På et åbent samråd i Udlændinge- og Integrationsudvalget skal udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) redegøre for sin og ministeriets rolle i sagen om Exitcirklen.

12.00 Mercado og Ammitzbøll i samråd om overgreb på børn
DF har kaldt børne- og socialminister Mai Mercado (K) og økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) i samråd om indsatsen mod overgreb på og omsorgssvigt af børn. Ministrene skal blandt andet svare på, om der er brug for nye initiativer, og om man kan gøre kommunerne mere ansvarlige i den slags sager. 

Forrige artikel Forhandlinger om ny borgmester i Slagelse brudt sammen Forhandlinger om ny borgmester i Slagelse brudt sammen Næste artikel John Dyrby afviser at have deltaget i kupforsøg i Slagelse John Dyrby afviser at have deltaget i kupforsøg i Slagelse