Dagens overblik: Hemmelig mail svækker Støjbergs forklaring i sag om "barnebrude"

NYHEDSOVERBLIK: En hidtil hemmeligholdt mailudveksling får sagen om Støjbergs ulovlige instruks til at blusse op igen, og en opsigtsvækkende alliance har et fælles udspil. Her er morgenoverblikket.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til overblikket over nyhederne i dansk politik denne torsdag.

En morgen, som er præget af tristhed hos mange politikere efter nyheden om kollegaen Ole Stephensens død.

Stephensen sad i byrådet for De Konservative i Gentofte og var kandidat til det kommende folketingsvalg. Men i befolkningen var han kendt som tv-vært og journalist, især fra "Go' Morgen Danmark" på TV 2 og "Eleva2’eren" i 1990’erne.

Nye oplysninger i sag om adskilte asylpar
På forsiden af Information kan man i dag læse om en hidtil hemmeligholdt mail, som får sagen om udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) ulovlige instruks til at blusse op igen – det er den sag, som også kaldes barnebrudesagen.

For tre år siden meldte Støjberg nemlig ud i en pressemeddelelse, at alle par i de danske asylcentre – hvor en af parterne var under 18 år – skulle adskilles.

Det var en ulovlig instruks, har ombudsmanden siden konstateret. For alle parrene skulle vurderes individuelt.

Inger Støjberg har forklaret, at hun mundtligt oplyste Udlændingestyrelsen om, at instruksen skulle tages med forbehold.

Men en mailudveksling sår nu tvivl om den forklaring. I en mail fra Udlændingestyrelsens direktør til en medarbejder fremgår det, at han tilsyneladende ikke har fået at vide, at han skal tage instruksen med forbehold. Og det er afgørende for, om instruksen var ulovlig eller ej.

Jurister kritiserer Støjberg 
Og lidt mere om Støjberg-sagen. Jurister kritiserer skarpt over for Information, at ministeriet ikke har givet mailudvekslingen til ombudsmanden, da han skulle undersøge sagen.

"Når man fortier noget væsentligt, som det ser ud til, at man har gjort i det her tilfælde, så fører man Folketinget bag lyset," siger professor i forfatningsret Jens Elo Rytter til Information.

Støjberg kan nu se frem til et nyt samråd om sagen.

Løkke: I dag ville vi have håndteret Uber anderledes
For halvandet år siden nedsatte Lars Løkke Rasmussen det stort anlagte Disruptionråd, hvor ledere og eksperter skulle diskutere, hvordan Danmark håndterer og udnytter ny teknologi.

Nu slutter arbejdet. Og statsministeren konkluderer blandt andet, at regeringen havde håndteret Uber-sagen bedre, hvis Disruptionrådet havde været i gang, før sagen opstod.

”Jeg kan ikke bevise, hvad jeg nu siger. Men jeg føler mig helt tryg ved, at hvis vi havde haft det her arbejde som optakt, så ville vi have håndteret det anderledes,” siger Løkke, som mener, at ”hele debatten om deleøkonomi startede enormt konfrontatorisk”. Det siger han til Ritzau ifølge Berlingske.

Løkke holder i eftermiddag pressemøde om regeringens opfølgning på arbejdet.

Læs også

Naturforening og landbrug i fælles udspil
Og så til en opsigtsvækkende alliance.

I dag fremlægger Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening nemlig et fælles udspil til, hvordan man kan få taget den lavtliggende jord ud af produktion. Det skriver Politiken.

De lavtliggende jorde er ikke særligt produktive, og jorden udleder en masse klimabelastende gas.

Derfor foreslår organisationerne at omlægge landbrugsjord, som svarer til det dobbelte af Falsters areal, til natur eller græsning. Og staten skal investere et beløb i omegnen af ”en grøn milliard” det første år, siger DN’s præsident, Maria Reumert Gjerding.

Udspillet bliver godt modtaget af regeringspartiet K.

Det sker i dag

  • Klokken 8.30: Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og finansminister Kristian Jensen (V) i samråd om sundhedsreformen.
  • Klokken 9: Forhandlinger i Beskæftigelsesministeriet om pension.
  • Klokken 9.15: Udenrigsministeriet indbyder folkekirkens præster til møde om tros- og religionsfrihed.
  • Klokken 10: Møde i salen.
  • Klokken 10.30: Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) i samråd om lukkeloven.
  • Klokken 10:30: Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) i samråd om regeringens klima- og luftudspil og udledning af drivhusgasser.
  • Klokken 12: Børne- og socialminister Mai Mercado i samråd om udlægning af det specialiserede socialområde til landets kommuner
  • Klokken 13: Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i samråd om Datatilsynet og GoMentor
  • Klokken 13: Afsluttende møde i Disruptionrådet på Marienborg. Løkke holder pressemøde bagefter.
  • Klokken 15.15: Amnesty International overrækker 50.000 underskrifter til justitsminister Søren Pape Poulsen (K) med krav om en ny voldtægtslov baseret på samtykke.
  • Klokken 17.00: Konference om fredsproces og menneskerettigheder i skyggen af konflikten i Syrien.
  • Torsdag og fredag besøger en delegation fra Europa-Parlamentets skattesnydsudvalg København for at undersøge Danske Bank-skandalen.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00