Danmark melder sig til at huse EU-lager for sundhedsudstyr til krisesituationer

BUD: Den danske regering har lagt billet ind på at huse et EU-lager med medicinsk udstyr, der kan fordeles i nødsituationer.

Italienske læger er nogle af dem, der har fået adgang til værnemidler fra EU-lagre som det, Danmark gerne vil være vært for.
Italienske læger er nogle af dem, der har fået adgang til værnemidler fra EU-lagre som det, Danmark gerne vil være vært for.Foto: Flavio Lo Scalzo/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke AlbrechtsenThomas Lauritzen

BRUXELLES: Danmark har tilbudt sig som værtsland for et EU-lager for såkaldt ”katastrofemedicinsk udstyr”, der skal kunne uddeles til lande i nød.

Det bekræfter EU-Kommissionen.

”Vi er i positive forhandlinger med Danmark om sagen,” lyder det fra en EU-kilde, der dog også gør klart, at sagen ikke er afgjort endnu.

Lageret skal være del af den såkaldte RescEU-reserve, som blev vedtaget i marts, da det blev klart, at en del lande stod i akut behov for værnemidler og andet medicinsk udstyr til at bekæmpe coronakrisen.

"Regeringen støtter EU’s kapacitet til at håndtere kriser, og i den forbindelse er vi helt enige i tanken om, at der – som et sikkerhedsnet – opbygges strategiske lagre for for eksempel værnemidler og respiratorer," sagde udenrigsminister Jeppe Kofod (S) fredag til Folketingets Europaudvalg.*

Lagre i flere regioner
Ordningen indebærer, at medlemslande melder sig til at huse og opkøbe medicinsk udstyr, der kan sendes ud, hvis der opstår en situation med akut mangel på udstyr. EU-budgettet betaler 100 procent af regningen for opkøbene og oplagringen. Det er også den, der bestemmer, hvordan udstyret skal fordeles.

EU’s krisekommissær, Janez Lenarčič, har tidligere oplyst til Altinget, at de efterspørger fem eller seks lagre i forskellige regioner af EU. Det skal gøre det nemmere at rykke hurtigt ud, hvis der opstår problemer med at skaffe udstyr, sådan som vi har set det i for eksempel Italien.

Tyskland og Rumænien var de to første lande til at melde sig. Derfra er der blevet leveret blandt andet over 300.000 mundbind til sundhedsvæsenet i Italien, Spanien og Kroatien. Også lande uden for EU kan få adgang til lagrene. Der blev sendt såkaldt FFP2-masker til både Nordmakedonien og Montenegro i denne uge.

Kommissionen har også luftet tanker om selv at køre sådanne lagre, så det ikke er medlemslandene, der skal byde ind med husly og sørge for opkøb, men Kommissionen selv. Det er den danske regering til gengæld ikke indstillet på.

 

*Artiklen er opdateret med kommentar fra udenrigsministeren.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00