Danmarksdemokraterne har ingen forsvarspolitik – og får det heller ikke lige foreløbig

Det kommer til at tage mindst seks måneder inden Danmarksdemokraterne har en nedskrevet forsvarspolitik, vurderer partiets garvede forsvarsprofil Søren Espersen. Han ser ikke noget problem i, at partiet møder op til forhandlinger om et nyt forsvarsforlig uden en forsvarspolitik.

Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Ved folketingsvalget på tirsdag står Danmarksdemokraterne i de seneste meningsmålinger til at brage ind i Folketinget med omkring 10 procent af stemmerne. Og på partiets hjemmeside kan man læse hvad partiet og ikke mindst partiformand Inger Støjberg mener om rigtig mange ting.

Ét centralt emne glimrer dog ved sit fravær. Det er forsvarspolitikken. Hvad mener det nye parti på det område?

Skal Danmark bruge to procent af bruttonationalproduktet på forsvar? Skal vi stadig deltage i internationale ekspeditioner under fremmede himmelstrøg? Skal kvinder aftjene værnepligt? Skal vi have flere værnepligtige? Hvor grønt skal det danske forsvar være? Hvor mange ressourcer skal gå til cyberforsvar og Arktis?

Og hvilke ønsker møder partiet op med til de forhandlinger om et nyt forsvarsforlig, som meget vel kan tænkes at starte umiddelbart efter at en ny regering er dannet.

Spørgsmålene er mange og svar er der ingen af på partiets hjemmeside.

Altinget ringer derfor til en af partiets spidskandidater. Den mangeårige forsvarspolitiker og tidligere kommitteret for Hjemmeværnet, Søren Espersen, der i august skiftede fra Dansk Folkeparti til Danmarksdemokraterne.

En mand, der var sit gamle partis forsvarsordfører gennem flere år, er godt inde i området og formentlig har gjort sig nogle tanker om hvad partiet skal mene.

Hvad er i hovedtræk jeres partis forsvarspolitik?

”Det kan jeg ikke gennemgå for dig. Vi sidder og arbejder på det. Du må tænke på, at vi er lige startet. Det er ikke andet end ganske få uger siden, at vi etablerede det her parti. Der er bunker af ting, som vi skal have gjort klar til valget. Med udspil og så videre. Der er det fuldstændig umuligt,” forklarer Søren Espersen.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00