Departementschef om instruks-sag: Støjberg ville noget andet, og det var hårdt at være i

AFHØRING: "Juraen lå på den flade," fortalte tidligere departementschef i Justitsministeriet Barbara Bertelsen i Instrukskommissionen torsdag. Hun blev tidligt orienteret om uenighed mellem Støjberg og hendes embedsmænd, men huskede ikke meget om Løkkes involvering.

Kristine Korsgaard

Nogle dage eller højst en uge efter, at daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i februar 2016 udsendte sin nu berygtede pressemeddelelse ud om at adskille alle asylpar, hvor den ene var mindreårig, gik afdelingschef i Justitsministeriet Jens Teilberg Søndergaard ind til sin departementschef.

Han ville orientere Barbara Bertelsen om, at embedsmændene i Udlændinge- og Integrationsministeriet havde bedt om deres hjælp til, hvordan de skulle håndtere rådgivningen af deres minister i sagen om de mindreårige asylpar. En sag, som embedsmændene så meget anderledes på, end Inger Støjberg gjorde.

Det fortalte Barbara Bertelsen, som i dag er Mette Frederiksens departementschef i Statsministeriet, i Instrukskommissionen torsdag.

"Vi står inde på mit kontor, det er en kort melding, og som jeg husker det, siger han, at juraen er fuldstændig på den flade. Der kan ikke være en adskillelse uden undtagelser, det er Nina (Holst Christensen, jurist i Justitsministeriet, red.) og Lykke (Sørensen, daværende afdelingschef i Udlændinge. og Integrationsministeriet, red.) også fuldstændig enige om. I pressemeddelelsen er det blevet strammet, så det står undtagelsesfrit. Nu handler det om at få lavet retningslinjerne, så det står rigtigt i forhold til juraen," lød Barbara Bertelsens forklaring.

Der var en kollegial omsorg for hinanden, fordi det var en svær sag

Barbara Bertelsen, Tidl. departementschef i Justitsministeriet, i dag Statsministeriet

Dermed slår landets øverste embedsmand fast, hvad også andre embedsmænd har sagt i kommissionen: At der for embedsmændene ikke var nogen tvivl om, at Støjbergs formulering i pressemeddelelsen om at adskille alle par uden undtagelse ville være ulovlig at udføre i praksis.

"Det var ikke svær jura," sagde Bertelsen.

"Der var en kollegial omsorg"
Barbara Bertelsen gav også klart udtryk for en opfattelse af, at embedsmændene i Inger Støjbergs ministerium dengang kæmpede en kamp med deres minister, som ville adskille parrene uden undtagelse.

Hun ville dog ikke umiddelbart gå med på Søren Pinds tidligere forklaring om, at "embedsmændene ikke kunne trænge igennem til ministeren".

"Jeg husker det mere som om, der var en meget friktionsfyldt stemning, fordi man var nødt til at stå meget fast på sin rådgivning, og det gjorde man jo så også. Det var derfor stemningen var dårlig. Og der var en kollegial omsorg for hinanden, fordi det var en svær sag," fortalte Barbara Bertelsen.

"Jeg ved ikke, hvad Søren Pind præcist har ment, men det er klart, at den oprindelige vurdering, vi i Justitsministeriet og Lykke Sørenesn var enige om, det var ikke en velkommen vurdering".

"For hvem?," ville et medlem af kommissionen vide.

"For ministeren, for det var fuldstændig klart, at intentionen var noget andet. Men jeg oplevede ikke, at man på det tidspunkt sagde, at man ikke kunne trænge igennem. Man stod fast, og det kunne ikke være anderledes. Men det var hårdt at være i," sagde Barbara Bertelsen.

Husker ikke meget om Løkke
Barbara Bertelsen var i begyndelsen af forløbet i 2016 departementschef under Søren Pind (V), som har forklaret, at han orienterede daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om sin bekymring over sagen.

Pind har forklaret, at det i hvert fald skete per sms og måske også som en telefonsamtale.

Barbara Bertelsen huskede godt, at Pind havde fortalt hende, at han havde orienteret Løkke per sms. Men hun huskede ikke at have hørt nærmere om, hvad hendes minister mere præcist havde skrevet til den daværende statsminister. Hun huskede heller ikke, at han skulle have nævnt nogen telefonsamtale.

Få timer senere overtog Lars Løkke Rasmussen vidnestolen i Instrukskommissionen. Læs om afhøringen her:

Læs også
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Barbara Bertelsen

Departementschef, Statsministeriet
cand.jur. (Aarhus Uni. 1998)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD), fhv. udlændinge- og integrationsminister
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Lars Løkke Rasmussen

MF, stifter og politisk leder (M), fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)