Analyse af 
Christoffer Lund-Hansen
Jakob Krarup Bjerregaard

Derfor er landets største erhvervsorganisationer tilbageholdende i debatten om store bededag

DI og Dansk Erhverv elsker tanken om et højere arbejdsudbud, men DA's medlemmer har en aftale med fagbevægelsen. De to erhvervsorganisationer holder derfor igen med ytringer, når det kommer til forslaget om af afskaffe store bededag som helligdag. I stedet lader de det være op til DA at balancere på den smalle sti.

Brian Mikkelsen (til venstre) og Lars Sandahl Sørensen (til højre) er fodslæbende i debatten om afskaffelsen af store bededag. I stedet overlader de to erhvervsbosser styrepinden til DA. Arkivfoto. 
Brian Mikkelsen (til venstre) og Lars Sandahl Sørensen (til højre) er fodslæbende i debatten om afskaffelsen af store bededag. I stedet overlader de to erhvervsbosser styrepinden til DA. Arkivfoto. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-HansenJakob Krarup Bjerregaard

Sædvanligvis er DI og Dansk Erhverv blandt de første til at kommentere - og rose - skiftende regeringers arbejdsudbudsreformer.  

Reaktionen efter SVM-regeringens regeringsgrundlag var ingen undtagelse.

Men når det kommer til regeringens specifikke forslag om at afskaffe store bededag som helligdag, er landets to største erhvervsorganisationer bemærkelsesværdigt tilbageholdende med at give deres mening til kende. 

Mens forslaget har domineret nyhedsfladen i de første uger af januar, og den samlede fagbevægelse har meldt sin modstand mere end almindeligt klart ud, er der anderledes stille fra arbejdsgiversiden.

Hverken DI eller Dansk Erhverv ønsker at stille op til interview om forslaget, det store centrale tema glimrer ved sit fravær på organisationernes respektive hjemmesider, og de to lobbyistmastodonter har heller ikke har afleveret selvstændige høringssvar til lovforslaget om at afskaffe helligdagen, der anslås at øge arbejdsudbuddet med 8.500 personer fra 2024.

I alle henseender henviser man til storebror i form af paraplyorganisationen Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

{{toplink}}
Altinget logoErhverv
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget erhverv kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

I skarp kontrast til DI og Dansk Erhverv - hvor sidstnævnte ellers selv foreslog at afskaffe store bededag som hellidag for at øge arbejdsudbuddet i 2007 - har SMVdanmark nu meldt sig på banen med klar opbakning til lovforslaget, ligesom erhvervsorganisationen også har fremsendt et selvstændigt høringssvar. 

Budskabet er klart: 

0:000:00