Det amerikanske valg er endeligt afgjort: Demokraterne vinder afgørende pladser i Senatet

USA-VALG: Et tæt omvalg i delstaten Georgia sikrer nu Demokraterne magten i begge kamre i Kongressen. Dermed kan den kommende præsident Joe Biden formentlig se frem til en nemmere start i Det Hvide Hus.

Et tæt opgør om magten i USA har omsider nået en ende.

Demokraterne har efter tirsdagens valg i delstaten Georgia vundet to afgørende pladser i det amerikanske senat.

Det sker, efter at demokraterne Jon Ossoff og Raphael Warnock har slået de to siddende republikanske senatorer, David Perdue og Kelly Loeffler.

Republikanerne og Demokraterne har nu begge 50 sæder i Senatet, hvilket betyder, at den afgørende stemme tilfalder vicepræsidenten, som fra 20. januar hedder Kamala Harris og er demokrat.

Magten i Senatet er afgørende for partiet og den kommende præsident, Joe Biden, da Demokraterne ligeledes sidder på flertallet i Kongressens andet kammer, Repræsentanternes Hus. Dermed får han med al sandsynlighed lettere ved at få sin politik gennemført i Kongressen i de første to år af sin præsidentperiode, da republikanerne ikke får samme mulighed for at blokere hans forslag.

Omvalg i Georgia
Amerikanerne gik til stemmeurnerne i begyndelsen af november, og efter nogle dage stod det klart, at deres kommende præsident hedder Joe Biden.

Men kampen om magten var ikke ovre, for det var endnu uklart, hvem der ville få flertallet i det ene af Kongressens kamre, Senatet. Republikanerne havde sikret sig 50 ud af de 100 sæder, mens Demokraterne havde 48 sæder. De sidste to sæder, og Republikanernes mulighed for flertal, skulle findes i Georgia.

Her havde ingen af kandidaterne til Senatet dog fået de fornødne 50 procent af stemmerne, som det kræves for at blive valgt. Derfor måtte valget om begge pladser gå om, og datoen blev sat til 5. januar.

Med valget af de to demokrater i Georgia skrives der samtidig historie. Raphael Warnock er nemlig den allerførste sorte senator, der nogensinde er blevet valgt i delstaten. Derudover er det også 20 år siden, at en demokrat sidst vandt en af delstatens pladser i Senatet.

Den nye magtbalance er gældende indtil november 2022, hvor amerikanerne igen skal stemme til midtvejsvalget. Her er omtrent en tredjedel af sæderne i Senatet på valg, mens alle medlemmerne af Repræsentanternes Hus skal kæmpe for genvalg.

Få overblik over valgresultaterne nedenfor:

Forrige artikel Altinget lancerer nyt erhvervsmedie Altinget lancerer nyt erhvervsmedie Næste artikel Dagens overblik: ”Forfærdende billeder” fra uro i USA ryster danske politikere Dagens overblik: ”Forfærdende billeder” fra uro i USA ryster danske politikere
Fem store opgaver venter på Dybvads nye skrivebord

Fem store opgaver venter på Dybvads nye skrivebord

FORFREMMELSE: Som ny indenrigs- og boligminister skal Kaare Dybvad favne både den kommunale økonomi og rammerne for det levede liv. Med et kommunalvalg i sigte er der grobund for værdiorienteret substanspolitik.