Det skal du holde øje med på den svenske valgaften

SVENSK VALG: Hvilken partileder kan ende med at vende fiasko til succes, og hvilke jokere kan overraske? Bliv klædt på til den svenske valgaften på to minutter.

Søndag skal vores naboer på den anden side af Øresund en tur i stemmeboksene.

Her er det blevet tid til valget til den svenske Riksdag, hvor det efterfølgende afgøres, hvem der får regeringsmagten og skal stå i spidsen for Sverige de næste fire år.

Netop regeringdannelsen kan vise sig at blive en svær øvelse. Ifølge den seneste meningsmåling fra analyseinstituttet Kantar Sifo står hverken den røde eller blå blok til at få flertal. Det betyder, at Sverigedemokraterne kan blive tungen på vægtskålen, men det parti har begge blokke afvist, at de vil samarbejde med.

Valgets udfald er blot en af de ting, man skal holde øje med på valgaftenen. Altinget har spurgt chefredaktør Mattias Croneborg fra søstermediet Altinget Sverige, hvad der ellers kan ende med at påvirke valget.

Hvad skal man holde øje med på valgaftenen?

”Den store kamp bliver, hvilken af blokkene der bliver den største. Så det kommer alle til at følge. Udover blokkene kommer Sverigedemokraterne selvfølgelig også til at være i fokus. Det bliver også interessant, om der et parti som kommer tæt på spærregrænsen på fire procent og risikerer at ryge ud af Riksdagen."

Er der nogle jokere, der kan ende med at overraske?

”Ja. Tidligere har meningsmålingsinstitutterne haft problemer med at forudsige valgresultatet for især Sverigedemokraterne, men også for Miljøpartiet. Institutterne har tidligere undervurderet opbakningen i befolkningen til Sverigedemokraterne, mens de har gjort det modsatte, når det kom til Miljøpartiet. Det bliver diskuteret nu, og en del politiske kommentatorer mener, at det samme kan ske igen. Personligt tror jeg dog, at det kan ende med at blive helt omvendt ved dette valg. Institutterne har nemlig ændret deres modeller for at kompensere for den tidligere undervurdering af Sverigedemokraterne. Derfor tror jeg, at der er en risiko for, at de har overkompenseret, og Sverigedemokraterne dermed bliver mindre, end hvad institutterne peger på i deres målinger.”

Er der noget, der kan få indflydelse på valget i sidste øjeblik?

”Ja, skandaler. Det er sket tidligere. Mange medier undersøger kandidaterne hele tiden, og der vil være afsløringer hver dag. Indtil videre har skandalerne dog ikke haft tyngde nok til at påvirke befolkningen.”

Hvem står til at blive valgets store sejrherre?

”Sverigedemokraternes leder, Jimmie Åkesson, ser fortsat ud til at få et godt valg, men han og partiet har ikke haft nogen særlig god slutspurt, og partiet har tabt terræn i meningsmålingerne de sidste to uger. Jonas Sjöstedt, der er leder af Venstrepartiet, ser ud til at øge partiets fremgang kraftigt og blev onsdag foreslået som en kommende vicestatsminister, hvis det bliver en rødgrøn regering. Men de fleste taler faktisk om Kristendemokraternes leder, Ebba Busch Thor. For blot få uger siden så det ud til, at hendes parti ville forlade Riksdagen, fordi partiet stod til langt under tre procent i meningsmålingerne. Men det tal er nu fordoblet.”

Hvem har klaret valgkampen bedst?

”Førnævnte Ebba Busch Thor. Hun har fået fremgang, fordi medierne i valgkampen er blevet mere opmærksomme på de mindre partier. Det er oftest Socialdemokraterne, De Moderate og Sverigedemokraterne, der dominerer medierne. Samtidig skal de små partier klare den opmærksomhed fra medierne, og det synes vælgerne tilsynladende, at hun har gjort."

Og hvem har klaret den værst?

”Jeg vil umiddelbart mene, at det er Jimmie Åkesson. Han er kendt for at være både dygtig til at debattere og klare journalisternes spørgsmål. Men de seneste uger har budt på modgang for ham. Han har leveret svage indtryk i debatterne under valgkampen, for eksempel da han ikke havde et overbevisende argument for, hvorfor det bør være ulovligt, hvis man ikke rapporter sin nabo, hvis vedkommende gemmer en ulovlig flygtning. Derudover havde han også en svær debat om Swexit med den tidligere udenrigsminister og tidligere statsminister Carl Blidt."

Skiller den her valgkamp sig ud fra andre?

”Ja, i og med at der ikke findes nogle tydelige regeringskonstellationer, er det usandsynligt, at vi ved på valgaftenen, hvilke partier der danner regering mandag morgen. Vi har mere eller mindre haft en idé om, hvordan dagen efter valget vil forløbe, ved stort set alle valg siden 1970’erne.”

Opdateret klokken 23.00 den 8. september 2018 med nyeste meningsmåling samt yderligere kommentarer fra Mattias Croneborg.

Forrige artikel Finanslovsdebat: Strid om besparelser på uddannelse, DF vil stoppe udhuling af folkepensionen, og er Klods Hans virkelig socialdemokrat? Finanslovsdebat: Strid om besparelser på uddannelse, DF vil stoppe udhuling af folkepensionen, og er Klods Hans virkelig socialdemokrat? Næste artikel Dagens overblik: V-ordførere siger nej til at gøre håndtryk lovpligtigt Dagens overblik: V-ordførere siger nej til at gøre håndtryk lovpligtigt