Det skal du holde øje med på den svenske valgaften

SVENSK VALG: Hvilken partileder kan ende med at vende fiasko til succes, og hvilke jokere kan overraske? Bliv klædt på til den svenske valgaften på to minutter.

Meningsmålingsinstitutterne har gjort sig umage for at undgå at undervurdere Sverigedemokraternes opbakning i befolkningen. Men det kan gå hen og blive en valgjoker, hvis det viser sig, at de nu overvurderer partiet, siger Altinget Sveriges chefredaktør.
Meningsmålingsinstitutterne har gjort sig umage for at undgå at undervurdere Sverigedemokraternes opbakning i befolkningen. Men det kan gå hen og blive en valgjoker, hvis det viser sig, at de nu overvurderer partiet, siger Altinget Sveriges chefredaktør.Foto: Fredrik Sandberg/TT/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Søndag skal vores naboer på den anden side af Øresund en tur i stemmeboksene.

Her er det blevet tid til valget til den svenske Riksdag, hvor det efterfølgende afgøres, hvem der får regeringsmagten og skal stå i spidsen for Sverige de næste fire år.

Netop regeringdannelsen kan vise sig at blive en svær øvelse. Ifølge den seneste meningsmåling fra analyseinstituttet Kantar Sifo står hverken den røde eller blå blok til at få flertal. Det betyder, at Sverigedemokraterne kan blive tungen på vægtskålen, men det parti har begge blokke afvist, at de vil samarbejde med.

Valgets udfald er blot en af de ting, man skal holde øje med på valgaftenen. Altinget har spurgt chefredaktør Mattias Croneborg fra søstermediet Altinget Sverige, hvad der ellers kan ende med at påvirke valget.

Fakta
Seneste meningsmåling fra Kantar Sifo (7/9-2018):
  • Vänsterpartiet: 10 %
  • Socialdemokraterna: 24,4 %
  • Miljöpartiet de Gröna: 6,2 %
  • Centerpartiet: 10 %
  • Folkpartiet liberalerna: 6 %
  • Moderata samlingspartiet: 16,9 %
  • Kristdemokraterna: 6,3 %
  • Sverigedemokraterna: 17 %
  • Feministisk Initiativ: 1,1 %

Kilde: Kantar Sifo

Hvad skal man holde øje med på valgaftenen?

”Den store kamp bliver, hvilken af blokkene der bliver den største. Så det kommer alle til at følge. Udover blokkene kommer Sverigedemokraterne selvfølgelig også til at være i fokus. Det bliver også interessant, om der et parti som kommer tæt på spærregrænsen på fire procent og risikerer at ryge ud af Riksdagen."

Er der nogle jokere, der kan ende med at overraske?

”Ja. Tidligere har meningsmålingsinstitutterne haft problemer med at forudsige valgresultatet for især Sverigedemokraterne, men også for Miljøpartiet. Institutterne har tidligere undervurderet opbakningen i befolkningen til Sverigedemokraterne, mens de har gjort det modsatte, når det kom til Miljøpartiet. Det bliver diskuteret nu, og en del politiske kommentatorer mener, at det samme kan ske igen. Personligt tror jeg dog, at det kan ende med at blive helt omvendt ved dette valg. Institutterne har nemlig ændret deres modeller for at kompensere for den tidligere undervurdering af Sverigedemokraterne. Derfor tror jeg, at der er en risiko for, at de har overkompenseret, og Sverigedemokraterne dermed bliver mindre, end hvad institutterne peger på i deres målinger.”

Er der noget, der kan få indflydelse på valget i sidste øjeblik?

”Ja, skandaler. Det er sket tidligere. Mange medier undersøger kandidaterne hele tiden, og der vil være afsløringer hver dag. Indtil videre har skandalerne dog ikke haft tyngde nok til at påvirke befolkningen.”

Hvem står til at blive valgets store sejrherre?

”Sverigedemokraternes leder, Jimmie Åkesson, ser fortsat ud til at få et godt valg, men han og partiet har ikke haft nogen særlig god slutspurt, og partiet har tabt terræn i meningsmålingerne de sidste to uger. Jonas Sjöstedt, der er leder af Venstrepartiet, ser ud til at øge partiets fremgang kraftigt og blev onsdag foreslået som en kommende vicestatsminister, hvis det bliver en rødgrøn regering. Men de fleste taler faktisk om Kristendemokraternes leder, Ebba Busch Thor. For blot få uger siden så det ud til, at hendes parti ville forlade Riksdagen, fordi partiet stod til langt under tre procent i meningsmålingerne. Men det tal er nu fordoblet.”

Hvem har klaret valgkampen bedst?

”Førnævnte Ebba Busch Thor. Hun har fået fremgang, fordi medierne i valgkampen er blevet mere opmærksomme på de mindre partier. Det er oftest Socialdemokraterne, De Moderate og Sverigedemokraterne, der dominerer medierne. Samtidig skal de små partier klare den opmærksomhed fra medierne, og det synes vælgerne tilsynladende, at hun har gjort."

Og hvem har klaret den værst?

”Jeg vil umiddelbart mene, at det er Jimmie Åkesson. Han er kendt for at være både dygtig til at debattere og klare journalisternes spørgsmål. Men de seneste uger har budt på modgang for ham. Han har leveret svage indtryk i debatterne under valgkampen, for eksempel da han ikke havde et overbevisende argument for, hvorfor det bør være ulovligt, hvis man ikke rapporter sin nabo, hvis vedkommende gemmer en ulovlig flygtning. Derudover havde han også en svær debat om Swexit med den tidligere udenrigsminister og tidligere statsminister Carl Blidt."

Skiller den her valgkamp sig ud fra andre?

”Ja, i og med at der ikke findes nogle tydelige regeringskonstellationer, er det usandsynligt, at vi ved på valgaftenen, hvilke partier der danner regering mandag morgen. Vi har mere eller mindre haft en idé om, hvordan dagen efter valget vil forløbe, ved stort set alle valg siden 1970’erne.”

Opdateret klokken 23.00 den 8. september 2018 med nyeste meningsmåling samt yderligere kommentarer fra Mattias Croneborg.

Dokumentation

Partierne, som svenskerne kan stemme på

De rødgrønne

Venstrepartiet 
Vänsterpartiet

Partiet har fortid som et kommunistparti, men det blev i 1960'erne omdannet til at være et venstresocialistisk reformparti. Det tilhører samme blok som Socialdemokraterne og Miljøpartiet.

Socialdemokraterne
Socialdemokraterna

Sveriges svar på Socialdemokratiet og det parti, som i øjeblikket er indehaver af statsministerposten, der besiddes af partiformand Stefan Löfven.

Miljøpartiet
Miljöpartiet de Gröna

Det sidste parti i Sveriges rødgrønne blok og det yngste parti. Det kom til verden i 1981 og har rødder i fred-, miljø-, kvindekamps- og atommodstandsbevægelserne. Partiet er en del af den nuværende svenske regering sammen med Socialdemokraterne.

Alliancen

Centerpartiet
Centerpartiet

Det svenske midterparti, der ligesom Danmarks midterparti Radikale har samarbejdet både til højre og venstre i det politiske skel. Partiet har tidligere indgået i regering med Socialdemokraterne, men siden 1970'erne har det været med i flere borgerlige regeringer.

De liberale
Folkpartiet liberalerna

Partiet har rødder i den klassiske liberalisme, men er i løbet af sin levetid blevet mere socialliberalt. Partiet har dog modsat Centerpartiet altid været i opposition til Socialdemokraterne.

De Moderate
Moderata samlingspartiet

Muligvis det tætteste på en svensk udgave af Konservative, der har deltaget i flere borgerlige koalitionsregeringer. Senest fra 2006 til 2014, hvor partiets formand, Fredrik Reinfeldt, var statsminister.

Kristendemokraterne
Kristdemokraterna

Som navnet antyder fører partiet politik med udgangspunkt i en kristen livsanskuelse. Partiet opnåede valg til Riksdagen i 1991, hvor det også kom med i sin første borgerlige regering, der blev ledet af De Moderate. Det gentog sig i 2006 til 2014.

Partier uden for alliancerne

Sverigedemokraterne
Sverigedemokraterna

Et af de nyere partier i Sverige, der kom i Riksdagen første gang i 2010. Partiet bliver ofte sammenlignet med Dansk Folkeparti og er kendt for at være fortaler for en markant strammere udlændingepolitik. Politisk set er partiet meget isoleret i Sverige, hvor ingen af de øvrige partier vil samarbejde med det. Netop det kan skabe problemer efter valget 9. september, hvis hverken den borgerlige eller rødgrønne koalition kan mønstre et flertal.

Feministisk Initiativ
Feministisk Initiativ

Endelig er der også Feministisk Initiativ, der blev stiftet i 2005, og der også har fået et søsterparti i Danmark af samme navn. Partiet har endnu ikke været repræsenteret i Riksdagen, og ifølge meningsmålinger ser det heller ikke ud til, at det lykkes for partiet at nå over spærregrænsen ved dette valg.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Croneborg

Områdechef i Ny Teknik Group, chefredaktør, Lag & Avtal
journalist (Stockholms Uni. 2001), økonom (Stockholms Uni. 1992)

0:000:00