DF efter ny PTSD-dom: Den bør ændre praksis med det samme

REAKTION: En ny landsretsdom bør straks få betydning for hvornår veteraner kan få posttraumatisk stresslidelse (PTSD) anerkendt som en arbejdsskade, mener Dansk Folkeparti.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har bedt Erhvervssygdomsudvalget i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) afklare, om en landsretsdom fra slutningen af juni skal give anledning til at ændre praksis for hvornår danske krigsveteraner kan få posttraumatisk stresslidelse (PTSD) anerkendt som en arbejdsskade.

Men hvis det står til Dansk Folkeparti, så skal sagsbehandlerne i AES med det samme begynde at administrere efter de principper for anerkendelse af PTSD som en arbejdsskade, som Vestre Landsret opstiller i dommen afsagt 26. juni.

”Beskæftigelsesministeren bør med det samme få hele systemet til at administrere efter principperne i denne her dom,” siger Dansk Folkepartis veteranordfører Lise Bech og fortsætter:

”Nogle gange skal vi kunne reagere hurtigt. Det så vi under coronakrisen. Her kunne man godt reagere hurtigt. Det andet ender med at blive en syltekrukke.”

Det centrale i dommen fra Vestre Landsret er, at den underkender de kriterier, som Arbejdsmarkedets Erhvervssikring og Ankestyrelsen har truffet sine afgørelser ud fra. De handler om, at der højest må være gået seks måneder fra veteranen var udsendt til de første symptomer på PTSD viser sig, samt at PTSD'en skal være fuldt udviklet inden for få år. 

12 år efter udsendelse
I den konkrete sag, som landsretten afsagde dom i, havde en soldat været udsendt til Bosnien i 1997 i forbindelse med den jugoslaviske borgerkrig. Her havde han blandt andet oplevet, at en serbisk soldat havde peget direkte på ham med en AK-47 maskinpistol.

Fire år senere fastslog en læge, at veteranen havde begyndende symptomer på PTSD. Og først i 2009 - 12 år efter sin udsendelse - havde veteranen fuldt udviklede PTSD-symptomer. Derfor havde Arbejdsmarkedets Erhvervssikring og Ankestyrelsen afvist at anerkende PTSD'en som en arbejdsskade.

Landsretten fandt det imidlertid godtgjort, ”at A's (veteranen, red.) PTSD-lidelse i overvejende grad er forårsaget af arbejdets særlige art i forbindelse med udsendelsen til Bosnien, og at sygdommen dermed må anses som en erhvervssygdom omfattet af arbejdsskadesikringslovens §7, stk. 1, nr. 2, 2. led.”

Ankestyrelsen har besluttet ikke at anke landsrettens afgørelse til Højesteret.

Hvad siger Peter Hummelgaard Thomsen til idéen om at ændre praksis efter PTSD-dommen? Læs det og mere i den fulde artikel på Altinget Forsvar.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lise Bech

MF (DD)
kontorassistent (Handelsskolen i Aars), merkonom i ledelse og samarbejde (Aalborg Handelsskole)

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024