DF: Hæv straffen for trusler mod folkevalgte

KONSEKVENS: Politikere på tværs af partiskel er overraskede og forfærdede over omfanget af trusler og chikane mod lokalpolitikere. "De skal ind og brumme den," siger Dansk Folkeparti, mens andre vil have ministeren på banen.

Nyheden om trusler og chikane mod lokalpolitikere bliver mødt med med både overraskelse og krav om handling fra Christiansborg.

Det sker, efter Altinget kunne fortælle, at fire ud af ti lokalpolitikere har oplevet at blive truet eller chikaneret.

Dansk Folkepartis grundlovsordfører, Søren Espersen, er oprørt over nyheden.

”Det er en mangel på respekt for folkestyret. De folk skulle skamme sig, og de burde sættes i fængsel,” siger han.

Søren Espersen er ikke i tvivl om, hvad der skal gøres ved problemet.

”Langt hurtigere politiindsats, langt større straffe. De betingede fængselsdomme skal gøres ubetingede. Folk skal ind og brumme den.”

For cirka hver tiende, der har oplevet chikane eller trusler, har der endda været direkte dødstrusler.

Ministeren ind i sagen
Enhedslisten er chokeret over tallene, men man vil ikke hæve straffen, før problemet er undersøgt.

”Jeg er ikke ekspert i straffeloven. Men jeg er helt sikker på, at man ikke må true folk. Jeg er ikke på forhånd sikker på, at det nødvendigvis skulle hjælpe at skærpe straffen,” siger partiets kommunalordfører, Finn Sørensen.

Han vil tage emnet op i Indenrigsudvalget og over for økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA).

Hos Venstre er politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen overrasket over den høje andel trusler og chikane mod lokalpolitikere.

”Det er fuldstændigt utilstedeligt at true andre mennesker. Særligt når det er mennesker, der gør en indsats for vores samfund,” siger han.

Jakob Ellemann-Jensen er bekymret for konsekvenserne af den hårde tone i lokalpolitik.

”Det er frygteligt, fordi det kan afholde mange dygtige, kvalificerede mennesker fra at forfølge deres politiske ambitioner, hvis det er sådanne arbejdsforhold, vi byder folk,” siger han.

Mere vejledning
Mette Abildgaard, grundlovsordfører for Konservative, er også bekymret over situationen i kommunerne.

”Det er velkendt, at mange landspolitikere modtager trusler og ubehageligheder. Men det er overraskende, at det slår så hårdt igennem kommunalt,” siger hun.

Hun peger på Kommunernes Landsforening (KL), der tidligere i 2006 udsendte en pjece til kommunalbestyrelsesmedlemmer om netop trusler og chikane.

”Det er mange år siden, så det lyder helt oplagt, at man får opdateret det. KL må spille en aktiv rolle i det her i forhold til rådgivning og vejledning,” siger Mette Abildgaard.

Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, mener ikke, at lokalpolitikere skal tolerere trusler og chikane.

”Det er dybt bekymrende, at 40 procent af vores folkevalgte lokalpolitikere oplever trusler eller chikane. Vores demokrati baseres på, at vi deler os efter anskuelser, og tager debatten med åben pande. Trusler og chikane hører ikke til i Danmark,” siger han.

Nicolai Wammen opfordrer desuden til mere demokratisk samtale.

"Vi er nødt til at have en samtale mellem borgere og politikere om, hvor grænserne går. Det er klart, at hvis der er tale om konkrete trusler, er det en politiopgave. Og jeg har tillid til, at politiet gør det professionelt og dygtigt.”

Forrige artikel Kommunerne om nye chikane-tal: Chokerende stort omfang Kommunerne om nye chikane-tal: Chokerende stort omfang Næste artikel Overblik: Her er Skattekommissionen Overblik: Her er Skattekommissionen