Efter ti års dødvande: EU-lande finder enighed om kvinder i bestyrelser

Nye målsætninger om 40 procents kvinder i bestyrelserne er nu skridtet tættere mod at blive til EU-lov, efter et flertal blandt medlemslandene har givet grønt lys. Regeringen støtter op. Det gør erhvervslivet ikke.

Ligestillingskommissær Helena Dalli har i flere år presset på for forslaget om kvinder i bestyrelser.
Ligestillingskommissær Helena Dalli har i flere år presset på for forslaget om kvinder i bestyrelser. Foto: EU-Kommissionen
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: I ti år har et forslag om at øge andelen af kvinder i de europæiske bestyrelseslokaler ligget i dybfryseren i EU’s Ministerråd.

Mandag stillede et stort flertal af de 27 landes regeringer sig så bag forslaget, herunder Danmark.

Dermed er der støtte blandt landene til, at europæiske børsnoterede virksomheder med over 250 ansatte skal opsætte mål om at have mindst 40 procent af det underrepræsenterede køn i deres bestyrelser, eller mindst en tredjedel, hvis både virksomhedens bestyrelse og direktion inddrages i ligningen.

grundlæggende er det ikke en fyldestgørende løsning, at der sættes den slags tal på, som der her bliver lagt op til.

Er en virksomhed ikke i mål med det inden 2027, skal den nedfælde ”klare, utvetydige og neutralt formulerede kriterier” for, hvordan den kommer derhen, lyder det fra Ministerrådet.

I de tilfælde stilles der krav om, at det underrepræsenterede køn prioriteres, hvis virksomhederne står med to kandidater med samme kvalifikationer.

Ifølge Erhvervsstyrelsen vil 46 danske virksomheder være store nok til at blive omfattet af direktivet.