Efter ti års dødvande: EU-lande finder enighed om kvinder i bestyrelser

Nye målsætninger om 40 procents kvinder i bestyrelserne er nu skridtet tættere mod at blive til EU-lov, efter et flertal blandt medlemslandene har givet grønt lys. Regeringen støtter op. Det gør erhvervslivet ikke.

Ligestillingskommissær Helena Dalli har i flere år presset på for forslaget om kvinder i bestyrelser.
Ligestillingskommissær Helena Dalli har i flere år presset på for forslaget om kvinder i bestyrelser.Foto: EU-Kommissionen
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: I ti år har et forslag om at øge andelen af kvinder i de europæiske bestyrelseslokaler ligget i dybfryseren i EU’s Ministerråd.

Mandag stillede et stort flertal af de 27 landes regeringer sig så bag forslaget, herunder Danmark.

Dermed er der støtte blandt landene til, at europæiske børsnoterede virksomheder med over 250 ansatte skal opsætte mål om at have mindst 40 procent af det underrepræsenterede køn i deres bestyrelser, eller mindst en tredjedel, hvis både virksomhedens bestyrelse og direktion inddrages i ligningen.

grundlæggende er det ikke en fyldestgørende løsning, at der sættes den slags tal på, som der her bliver lagt op til.

Stine Pilegaard Jespersen
Underdirektør i Dansk Erhverv

Er en virksomhed ikke i mål med det inden 2027, skal den nedfælde ”klare, utvetydige og neutralt formulerede kriterier” for, hvordan den kommer derhen, lyder det fra Ministerrådet.

I de tilfælde stilles der krav om, at det underrepræsenterede køn prioriteres, hvis virksomhederne står med to kandidater med samme kvalifikationer.

Ifølge Erhvervsstyrelsen vil 46 danske virksomheder være store nok til at blive omfattet af direktivet.

Senere på ugen vil Europa-Parlamentet lægge sig fast på sin forhandlingsposition, efter at have ventet på de europæiske ministre i det meste af et årti. Derefter kan de to EU-lovmagere starte de endelige forhandlinger om, hvordan de nye regler præcis skal se ud.

Fakta

EU’s forslag om kvinder i bestyrelser

  • Forslag blev fremsat i 2012 og har som sigte at skabe ligestilling i bestyrelser og ledelseslag i de største europæiske virksomheder.
  • Siden har direktivet siddet urokkeligt fast i EU’s Ministerråd, blokeret af et mindretal, som Danmark har været en del af. Den blokade er nu smuldret, efter at Tyskland, Holland, Danmark og flere andre har opgivet deres modstand.
  • Forslaget vil kun gælde virksomheder med over 250 ansatte eller omsætning på over 2,8 milliarder kroner.
  • Det pålægger landene at sikre, at virksomheder uden kønsbalance i bestyrelsen indfører klare, neutralt formulerede og utvetydige udpegningskriterier for, hvordan de vil opnå de mindst 40 procent.
  • Et land kan vælge mellem at lade kravet gælde kun bestyrelser eller gælde både direktion og bestyrelse. I det sidste tilfælde nedsættes kravet til 33 procent.
  • Overholder en virksomheden ikke reglerne, skal den pålægges sanktioner.
  • Lande kan undtages, hvis de har vedtaget regler på hjemligt plan, som kan bringe repræsentationen op på det ønskede niveau.
  • Europa-Parlamentet forventes at have deres mandat klart senere på ugen. Derefter kan de endelige forhandlinger mellem lovgiverne begynde.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00