Efter OK24 ser sygeplejerske-formand en ny spillebane for ligelønskampen

På trods af mærkbare lønstigninger til sygeplejersker, der tager ekstra vagter på skæve tidspunkter, er der endnu langt til de 5.000 kroner mere på grundlønnen, de strejkede for i 2021. Det er stadig et mål, men kampen skal kæmpes på anden vis nu, siger DSR-formand efter overenskomstforhandlingerne.  

I 2021 strejkede sygeplejerskerne i over to måneder. Denne gang er en konflikt kun muligt, hvis alle offentlige grupper stemmer nej. Det skyldes, at FH-grupperne ved trepartsforhandlingerne accepterede at få deres aftaler kædet sammen i et mæglingsforslag.
I 2021 strejkede sygeplejerskerne i over to måneder. Denne gang er en konflikt kun muligt, hvis alle offentlige grupper stemmer nej. Det skyldes, at FH-grupperne ved trepartsforhandlingerne accepterede at få deres aftaler kædet sammen i et mæglingsforslag.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Rikke Brøndum

Med den nye overenskomstaftale mellem regionerne og de sundhedsansatte er der ekstra kroner i lønposen til de sygeplejersker, der arbejder om aftenen, om natten og i weekenderne.

Har man som nyuddannet vagter på mindst 300 timer om året, kan man få 4.400 kroner mere om måneden, og så kan man se frem til 2.000 kroner ekstra i anciennitetstillæg, når man har været ansat i fire år.

Endnu bedre bliver det efter 10 år, hvor man med de ekstra vagter kan komme op på 7.200 kroner mere om måneden. Penge, der er øremærket fra trepartsaftalen før jul til netop sundhedsansatte i vagt.

Men kravet om 5.000 kroner mere i grundløn, der for tre år siden var med til at udløse konflikten, er endnu ikke opfyldt. 

"Vi havde selvfølgelig gerne set, at det nye anciennitetstillæg på 2000 kroner var på grundlønnen, men det kunne vi ikke komme igennem med i trepartsforhandlingerne. Til gengæld får man nu en lønstigning efter fire år, hvor det tidligere har været otte. Og så har vi prioriteret lønstigninger til de erfarne og mere i pension for alle," siger DSR-formand Dorthe Boe Danbjørg, der peger på, at ligeløn og det langsigtede mål på 5.000 kroner stadig lever i bedste velgående.

Men kampen skal kæmpes på en ny måde.

OK24: Det har sygeplejerskerne fået på lønnen

Ligesom andre regionalt ansatte har sygeplejerskerne fået generelle lønstigninger på 6,53 procent ud af en samlet økonomisk ramme på 8,8 procent. 

To procent af ramme er denne gang gået til de enkelte fagforbunds forhandlinger med Danske Regioner, og her har sygeplejerskerne prioriteret at hæve startlønnen for nyuddannede med 500 kroner og 600 kroner for erfarne med ti års erfaring. 

Derudover har de prioriteret at bruge organisationsmidlerne til at hæve pensionen til 14 pct.
En nyuddannet uden ekstra vagter får dermed 2850 kroner mere om måneden, en erfaren med 10 års erfaring 5600 kr./mdr. incl. pension og feriegodtgørelse.

Flere eksempler kan findes på Dansk Sygeplejeråds hjemmeside her.

Kilde: DSR 

Både sygeplejersker, pædagoger og andre grupper har i flere år peget på, at overenskomst-systemet ikke kan løse det lønefterslæb, som de mener, at de kvinde-dominerede fag i det offentlige lider af.

{{toplink}}
Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

0:000:00