Efterforskningen i Messerschmidt-sag slutter senest i juni

Morten Messerschmidt (DF) kan komme til at vente til slutningen af juni, før han får svar på, om han bliver tiltalt i den åregamle sag om mulig svindel med midler fra Meld og Feld. Justitsministeren vil ikke blande sig ved at presse sagen hurtigere igennem, forklarede han i et samråd torsdag.

Kristine Korsgaard

Hvordan kan det tage Bagmandspolitiet så lang tid at finde ud af, om Morten Messerschmidt skal tiltales for svindel med EU-midler eller gå fri? Er det rimeligt - og lovligt - at lade DF-næstformanden gå rundt med mistanken hængende over hovedet nu på sjette år? Og hvad vil justitsministeren gøre for at få sagen afsluttet?

Det var hovedspørgsmålene ved et samråd torsdag, hvor justitsminister Nick Hækkerup (S) skulle forklare sig.

Han indledte med at slå fast, at Bagmandspolitiet - med det formelle navn Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (Søik) - forventer at afslutte efterforskningen af sagen i første halvdel af 2021. 

Det fortalte Hækkerup også Folketinget i januar, og den tidshorisont holder fortsat, sagde ministeren. 

Flere politiske analytikere vurderer, at sagen om Meld og Feld kan blive afgørende for, om eller hvornår Morten Messerschmidt kan få mulighed for at kapre formandsposten i Dansk Folkeparti.

Kompliceret sag og coronaforsinkelser
Til juni vil Søik have brugt et år og otte måneder på sagen, som den overtog fra EU's antisvindelenhed Olaf i oktober forrige år.

Det skyldes blandt andet, at man har skullet have dokumenter og vidneudsagn fra kilder i mange forskellige lande. Derudover har corona forsinket processen.

Og så er det en misforståelse, hvis man tror, at EU's antisvindelenhed havde gjort sagen helt klar og færdig, før den landede hos dansk politi, lød ministerens forklaring.

"Jeg tror, at man meget let kommer til at tro, at Olaf havde lavet alt arbejdet for Søik, og at sagen derfor kunne løses meget hurtigt. Men det var desværre ikke sådan, at sagen blev serveret på et sølvfad for Søik," sagde Hækkerup.

Læs også

Han forklarede, at Søik i modsætning til Olaf har skullet overveje sagen i forhold til dansk ret. Og selv om Søik allerede var involveret i sagen, da den lå hos Olaf i 2016-2019, var det dengang Olaf, der bestemte, hvem der skulle afhøres om hvad, og det har ikke i alle tilfælde dækket dansk politis behov for afhøringer, forklarede ministeren.

Søik har blandt andet selv foretaget 14 afhøringer af vidner i Danmark og udlandet, gennemgået en stor bunke dokumenter og venter fortsat på dokumenter og afhøringer fra kilder i udlandet, fortalte Nick Hækkerup.

Det begyndte i 2015
Til sommer vil det være mere end fem et halvt år siden, sagen begyndte at rulle i pressen.

I efteråret 2015 gik Messerschmidts partifælle og kollega i Europa-Parlamentet, Rikke Karlsson, ud og fortalte, at hun havde meldt sig ud af DF, fordi Morten Messerschmidt ikke vil give hende indblik i, hvad midlerne fra to europæiske organisationer gik til under ham som ledende figur.

Og i slutningen af 2015 besluttede OLAF at undersøge sagen. "Det er altså lidt over fem år siden, det hele startede," som Nick Hækkerup konstaterede.

"Uanset hvad man mener om Meld og Feld, og hvad der er foregået, og uanset hvilket personligt politisk forhold, man kunne have til Morten Messerschmidt, så må retssikkerheden gælde for Loke såvel som for Thor," sagde løsgænger Jens Rohde, som havde kaldt ministeren i samråd torsdag.

Vil ikke presse sagen igennem
Også Venstre-folkene Preben Bang Henriksen og Jan E. Jørgensen, den radikale Kristian Hegaard og nu løsgænger Inger Støjberg var mødt op til samrådet for at stille kritiske spørgsmål om den lange ventetid.

Især Preben Bang Henriksen og Inger Støjberg pressede på for, at ministeren må sørge for, at sagen kommer hurtigere gennem systemet. Den er nemlig af en karakter, så ventetiden nu udgør "et demokratisk problem", mener de.

Men det afviste Nick Hækkerup.

"Man skal gøre sig den overvejelse, at hvis jeg som landets øverste politimand bruger min magt til at presse denne sag hurtigere igennem - med den konsekvens, at andre risikerer at vente længere på behandlingen af deres sag - hvad skulle så være argumentet for det? Hvad er det helt særlige ved denne sag, der taler for, at jeg blander mig," spurgte Hækkerup.

Han mener i stedet, at sagens politiske karakter taler for, at han som minister gør ekstra meget ud af at holde armslængde til sagen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Rohde

Fhv. MF, formand, Danske fodbolddommere
student (Viborg Katedralskole 1989)

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

0:000:00