Eksperter: Rusland vil reagere på dansk oprustning

FORSVARSAFTALE: Russerne vil som minimum reagere retorisk på den danske oprustning af forsvaret, for Danmark er en lille brik i et større spil, vurderer eksperter. På længere sigt vil Rusland skrue ned, forudser ruslandsforsker.


”Det
er klart, at vi bare er en lille brik, men de lægger bestemt mærke
til det, og Rusland vil klart reagere,” siger
seniorforsker
ved
Dansk Institut for Militære Studier, Flemming
Splidsboel Hansen, om den nye forsvarsaftale.
”Det er klart, at vi bare er en lille brik, men de lægger bestemt mærke til det, og Rusland vil klart reagere,” siger seniorforsker ved Dansk Institut for Militære Studier, Flemming Splidsboel Hansen, om den nye forsvarsaftale.Foto: Mikhail Klimentyev/AP/Ritzau Scanpix
Kristine KorsgaardKristoffer Kvalvik

Meget kunne tale for, at Putins Rusland vil være ligeglad med, at de danske politikere netop har besluttet at øge forsvarsbudgettet med knap 13 milliarder kroner over seks år.

Men selv om Danmark er en miniput, lægger russerne mærke til det danske forsvarsforlig. Og de vil formentlig også reagere på det, vurderer eksperter.

”De vil protestere, og de vil advare om, at vi er på vej ind i en nedadgående spiral. De vil måske sige – som de også tidligere har gjort - at Danmark kan blive mål for russiske angreb, fordi Rusland vil være nødt til at forsvare sig selv, blandt andet ved at købe missiler ind,” siger seniorforsker ved Dansk Institut for Militære Studier, Flemming Splidsboel Hansen, som har speciale i russiske forhold.

Han forventer, at russerne også vil protestere imod, at danske politikere så åbent italesætter Rusland som en trussel.

Rusland vil sandsynligvis reagere, som Rusland har gjort hele tiden. Nemlig unødvendigt fornærmet.

Henrik Ø. Breitenbauch, leder af Center for Militære Studier

”Og så vil der komme et umiddelbart militært svar, som vi skal læse. Det vil ikke nødvendigvis være rettet specifikt mod Danmark, men der kan godt komme signaler i form af flere øvelser rettet mod Danmark,” vurderer Flemming Splidsboel Hansen.

Vil ikke være begejstrede for missiler, der kan nå Moskva
Forsker i Rusland, Jørgen Meedom Staun fra Forsvarsakademiet, understreger, at Danmark i sig selv er ”fuldstændig ubetydelig” for Rusland. Han mener heller ikke, at der er tale om nogen væsentlig dansk oprustning.

Selvfølgelig skal vi være opmærksomme på, at forliget inviterer til en regional oprustning, som kan få russerne til at svare igen. Men et politisk flertal ønsker at markere, at vi synes, Ruslands ageren er for meget.

Flemming Splidsboel Hansen, forsker i russiske forhold ved DIIS

Alligevel forventer han, at det nye forsvarsforlig vil give anledning til ”noget retorik” fra russerne. Og at det vil blive set som en brik i det store spil, hvor både NATO og Rusland opruster.

”Der, hvor der kan komme en reel reaktion mod Danmark, er, hvis vi ender med at gå med i det amerikanske missilskjold, og hvis vi beslutter at få tomahawk missiler med den lange rækkevidde, som kan nå helt til Moskva. Det vil Rusland ikke være begejstrede for,” siger Jørgen Meedom Staun.

Læs også

Rusland vil blive "unødvendigt fornærmet"
Leder af Center for Militære Studier ved Københavns Universitet, Henrik Ø. Breitenbauch, peger på, at Rusland tidligere har udtalt sig meget skarpt om Danmarks planer om at deltage i et amerikansk missilforsvar.

Den russiske ambassadør sagde, at danske flådefartøjer, der var udstyret med det missilforsvar, ville blive gjort til tekniske mål for russiske atomvåben.

På den baggrund forventer Breitenbauch også, at russerne nu bemærker den danske aftale.

”Rusland vil sandsynligvis reagere, som Rusland har gjort hele tiden. Nemlig unødvendigt fornærmet,” siger han.

”Reaktionen vil være et bevidst forsøg på at påvirke dagsordenen i den europæiske og den danske debat,” vurderer Henrik Breitenbauch, som ikke vil spekulere i et eventuelt militært modsvar.

Lektor ved Aarhus Universitets Institut for Statskundskab, Mette Skak, mener ikke, forsvarsaftalen vil vække nogen selvstændig opsigt blandt Putins folk.

"Interessen for hvad der foregår i Danmark er afledt af den bredere overordnede strategiske interesse i at forholde sig til, hvad der sker i Nato-regi," siger Skak, som forsker i Sovjetunionen og Rusland.

Russerne vil tage en dyb indånding og træde væk
Selv om Flemming Splidsboel Hansen ser en risiko for reaktioner fra Rusland, kalder han forsvarsforliget for ”egentlig fornuftigt, hvis man deler udgangspunktet for beslutningen":

”Selvfølgelig skal vi være opmærksom på, at forliget inviterer til en regional oprustning, som kan få russerne til at svare igen. Men et politisk flertal ønsker at markere, at vi synes, Ruslands ageren er for meget. Rusland vil formentlig skrue op i første omgang, men på længere sigt er der en stor sandsynlighed for, at de vil tage en dyb indånding og træde væk fra konfrontationen,” siger forskeren.

Han vurderer, at Rusland vil indse, at de ikke kan hamle op med NATO-landenes samlede styrke.

”Ruslands økonomi er presset. Så de vil formentlig også selv kunne se en fordel i at vise befolkningen, at de skærer i forsvarsbudgetterne, og at folk ikke behøver være bange for, om de kan få udbetalt deres pension,” siger Flemming Splidsboel Hansen.

Den russiske ambassadør i Danmark Mikhail Valentinovich Vanin havde mandag ingen kommentarer til den danske forsvarsaftale.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Ø. Breitenbauch

Dekan, Forsvarsakademiet
Master (Sciences Po Paris 1998), cand.mag. i Europastudier (Aarhus Uni. 2000), ph.d. i Statskundskab (Københavns Uni. 2008)

0:000:00