Eksperter: Tvivlsomt om det havde gjort en forskel at beholde statens vaccineproduktion

VACCINER: Det er stærkt tvivlsomt, om det i forhold til coronakrisen ville have været en fordel for Danmark at beholde Statens Serum Instituts vaccineproduktion. Det vurderer en række eksperter, efter at flere partier har kritiseret salget og ønsket vaccineproduktionen tilbage på danske hænder.

Foto: Betina Garcia/Ritzau Scanpix
Signe LøntoftDaniel Bue Lauritzen

Det får sandsynligvis ikke betydning for danskernes adgang til en fremtidig covid-19-vaccine, at staten i 2016 solgte Seruminstituttets vaccineproduktion til et saudiarabisk firma.

Det vurderer en række eksperter, Altinget har talt med, efter at frasalget tirsdag blev diskuteret i Folketingets spørgetime.

Her gik politiske ordførere fra SF og Enhedslisten i kødet på statsminister Mette Frederiksen (S) for at lokke en indrømmelse ud af hende: 

"Gode forskere er i gang med at udvikle en vaccine. Vi får brug for at kunne masseproducere en vaccine. Havde statsministeren – i bagklogskabens klare lys – gerne set, at vaccineproduktionen på Statens Serum Institut ikke var blevet solgt?" spurgte Pia Olsen Dyhr (SF).

Jeg er med på, at salgsprocessen var uskøn, men der var en grund til, at man ikke kunne få særlig meget ud af salget. Det var, fordi det ikke var noget værd

Jakob Kjellberg
Professor i sundhedsøkonomi

På Twitter slog Olsen Dyhr fast, at salget var "en klar fejl", og at SF vil kæmpe for at få vaccineproduktionen tilbage på danske hænder.

Også Pernille Skipper (EL) stak til statsministeren med henvisning til salget i 2016:

"Nu står vi så her med et tydeligt behov for en vaccineproduktion på fællesskabets hænder, der kan sikre forsyningen af vacciner, når den bliver udviklet," sagde hun.

Læs også

Tvivlsom fordel
Der er imidlertid ingen garanti for, at Seruminstituttets vaccineproduktion ville have hjulpet Danmark i kapløbet om en masseproduceret covid-19-vaccine til befolkningen.

Det vurderer virolog Allan Randrup Thomsen fra Københavns Universitet:

”Det er tvivlsomt, om det havde været en fordel. Det er jo ikke sådan, at en hvilken som helst vaccine kan laves på et hvilket som helst produktionsanlæg. Så hvorvidt vi overhovedet ville kunne bruge faciliteterne til noget, afhænger af, hvordan en eventuel vaccine er bygget op," siger han.

Seruminstituttets fabrik producerede vacciner til det danske børnevaccinationsprogram.

Det var ikke noget værd
Randrup Thomsen bakkes op af professor i sundhedsøkonomi Jakob Kjellberg:

"Der er en lang række hvis'er," siger han og remser op:

"For det første skal vi lige have opfundet en vaccine, og det er ikke særlig sandsynligt, at det ville ske på et dansk seruminstitut. Når der så på et tidspunkt er udviklet en vaccine, kan man spekulere i, om de vil sælge produktionsrettighederne for at få en større kapacitet, og om man overhovedet ville kunne realisere den kapacitet på det danske anlæg."

Alt i alt vurderer Jakob Kjellberg, at man skal ud i "nogle meget tænkte scenarier" for at argumentere for, at Danmark ville have kunnet drage fordel af at have beholdt den statslige vaccineproduktion.

"Jeg er med på, at salgsprocessen var uskøn, men der var en grund til, at man ikke kunne få særlig meget ud af salget. Det var, fordi det ikke var noget værd," slår han fast.

Ingen garanti
Også Nils Strandberg Pedersen, som fra 1998 til 2016 var administrerende direktør for Statens Serum Institut, skal ud i en form for spekulation for at besvare spørgsmålet om, hvorvidt man kunne have brugt vaccineproduktionen til at fremstille en eventuel fremtidig covid-19-vaccine:

"Der er ingen garanti for, at de faciliteter, vi havde, ville være velegnede til at lave den type vaccine, der skal til at bekæmpe covid-19," siger han.

Strandberg vil dog ikke fuldstændig afvise, at man under særlige betingelser kunne afhjælpe flaskehalsproblemer ved at købe råmaterialer af producenten og selv fylde det på færdige beholdere.

EL: Det kunne bidrage med viden
Sundhedsordfører i Enhedslisten Peder Hvelplund erkender, at den tidligere vaccinefabrik ikke nødvendigvis havde gjort en forskel i dag.

“Jeg er enig i, at lige præcis i forhold til covid-19, havde det ikke været nogen garanti for at få vaccinen tidligere, at vi havde haft en statslig vaccineproduktion,” siger han.

“Men det ændrer bare ikke på, at det vil være en væsentlig del af vores infrastruktur i forhold til vores sundhedsvæsen, hvis vi havde en statslig vaccineproduktion. Det ville sikre, at vi også der havde både ressourcer, kompetencer og viden, som ville kunne bidrage til udviklingen af en vaccine,” siger ordføreren.

I den fulde version af artiklen på Altinget Sundhed kan du blandt andet læse om, hvorfor vaccineproduktionen blev solgt, og hvorfor det ifølge flere eksperter ville være "urealistisk" og en risikabel investering at opbygge en statslig vaccineproduktion i dag. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Allan Randrup Thomsen

Professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet., dr.med.
cand.med. (Københavns Uni. 1980)

Jakob Kjellberg

Professor i sundhedsøkonomi, Vive
cand.scient. i matematisk planlægning (Aarhus Uni. 1997)

Nils Strandberg Pedersen

Fhv. adm. direktør, Statens Seruminstitut (1998 til 2016), fhv. formand, Københavns Uni. og Farmaceutisk Uni.
Cand.med. (Københavns Uni. 1978), dr.med. (Københavns Uni. 1983)

0:000:00