Eksperter undrer sig: Regeringen pumper prisen for grønne løsninger op

FINANSLOV 2019: Havde Finansministeriet brugt de nyeste priser for CO2-kvoter, havde der været næsten en milliard ekstra til grøn omstilling, der desuden ville blive billigere. Radikale kalder ministeriet for politiserende.

Prisen for den grønne omstilling bliver dyrere, end den burde. Og regeringen gemmer reelt på 800 millioner kroner, der ellers kunne sætte gang i den grønne omstilling.

Det er konsekvensen af, at Finansministeriet udregner overskuddet fra salget af CO2-kvoter med en pris, der er tre gange så lav som markedsprisen.

Sådan lyder kritikken fra to eksperter.

”Det er urealistisk lavt bedømt ud fra dagens situation,” lyder vurderingen fra Jørgen Henningsen, der er tidligere direktør for EU-Kommissionens Generaldirektorat for Miljø og nuværende seniorrådgiver i Concito.

Han peger på, at markedsprisen i dag er 150 kroner per CO2-kvote, mens regeringen og Finansministeriet regner med en pris på 47,05 kroner i finanslovsudspillet for 2019.

Jørgen Henningsen bakkes op af Klimarådets formand, Peter Birch Sørensen, der fastslår, at konsekvensen er, at grønne tiltag ser mindre attraktive ud: 

“Tiltag for at fremme vedvarende energi vil synes dyrere for statskassen, end de reelt er. Investorer, der investerer i vedvarende energi, vil kræve mindre i tilskud ved en høj CO2-pris og dermed også en høj elpris,” lyder det.

Poliske regnemetoder
Radikales klimaordfører, Ida Auken, undrer sig over, at Finansministeriets bruger gennemsnitsprisen for 2017. 

“Det er et meget godt eksempel på, hvordan Finansministeriets regnemetoder er temmelig politiske."

I det mindste burde regeringen lægge usikkerheden bag "de her skyggetal" klart frem for Folketinget, mener hun. Men Ida Auken foretrækker at bruge provenuet fra højere kvotepriser på klimaet her og nu.

“Det ville da være dejligt, hvis regeringen smed en halv milliard mere om året i klimaaftalen bare på grund af den her budgettekniske ændring."

Det har ikke været muligt for Finansministeriet at kommentere på artiklen inden deadline.

Læs mere på Altingets energi og klima-portal, hvor du blandt andet kan få Klimarådets vurdering af, hvordan CO2-prisen vil udvikle sig i fremtiden.

Forrige artikel Josephine Fock forlader Folketinget Josephine Fock forlader Folketinget Næste artikel Dagens overblik: Ombytning af stemmesedler giver Sverigedemokraterne et ekstra mandat Dagens overblik: Ombytning af stemmesedler giver Sverigedemokraterne et ekstra mandat
Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

ANALYSE: Med sit nej til en rigsretssag har den nye LLR-bevægelse for første gang meldt ud om konkret politik. Den placerede sig et andet sted end alle andre midterpartier. Det er et varsel om hverdagens realiteter, hvis Løkkes nye folkebevægelse bliver til et parti.