Ellemann sætter kursen med fem pejlemærker for Venstre

NY FORMAND: Venstre skal gøre mere for at være vælgernes førstevalg, lød det fra den nye Venstre-formand, Jakob Ellemann-Jensen, der i sin landsmødetale pegede på fem grundsten for fremtidens Venstre.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget

Der kommer ikke revolutioner, men nye tider kræver alligevel nye svar.

Det var et af budskaberne fra Jakob Ellemann-Jensen, da han lørdag formiddag blev valgt til Venstres nye formand.

I sin tale til Venstre-baglandet fortalte den nye formand, at der skal gøres mere for at tiltrække vælgere, og det arbejde skal gøres med afsæt i fem ting, Venstre skal stå fast på.

"Det er fem ting, der ikke er løsningen på ethvert af Venstre problemer, men det er en del af svaret, hvis vi skal fremad," sagde Ellemann-Jensen.

Blik for udlændinge
Den første ting er, at Venstre skal være et økonomisk ansvarligt parti. Det skal Venstre altid medvirke til, sagde formanden.

Læs også

For det andet skal Venstre føre en stram udlændingepolitik, "der passer på Danmark."

Det betyder ifølge Ellemann, at der altid skal være styr på antallet af asylansøgninger og familiesammenføringer. Men den nye formand vil også have et blik for, at der skal tiltrækkes udlændinge til Danmark.

"Hvis danske virksomheder skal have mulighed for at trives, skabe vækst og arbejdspladser, kan det ikke nytte, at det er for svært at rekruttere velkvalificeret, international arbejdskraft på ordentlige vilkår," sagde han.

For sent ind i klimakamp
For det tredje skal Venstre være "bedre til at lytte."

Ifølge Ellemann har Venstre været for langsom til at opdage klimakrisen. Og alt for sent opdaget, at for mange børn og unge mistrives.

"Derfor har det alt for ofte været overladt til de røde partier at komme med svar på de nye udfordringer. Det betyder, at store dele af befolkningen tror, at de eneste svar er venstrefløjens. Med forbud, skatter, afgifter og endnu højere offentlige udgifter. Det skal vi gøre bedre," sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Grønt er ikke kun rødt
For det fjerde skal Venstre "altid" være et grønt parti. Det grønne er nemlig kommet for at blive, lød det fra formanden, der pegede på, at mange borgerlige har det med – fra tid til anden – at grine lidt af veganere. Han selv inklusiv.

Men det skal være slut.

"Der er en stor, vanskelig og vigtig opgave i at finde de ægte grønne, liberale svar, der faktisk er reelle løsninger og ikke bare ser snævert på Danmark, skruer op for afgifterne og kravene og presser gode arbejdspladser, der allerede er i gang med omstillingen, ud over landets grænser," sagde han.

Skal være glade borgerlige
Og sidst – som det femte – skal Venstre "være et optimistisk parti."

Derfor ønsker han, at Venstre skal stå for en "bred og glad borgerlighed, der ikke bliver vrissen eller vrængende."

"Vi skal stå fast, huske hvad vi kommer fra, og hvad vi tror på, og vi kan gøre det, uden at undertonen er, at du er en idiot, hvis du synes noget andet. Vi skal være et parti, der tror på, at den sidste gode idé ikke er tænkt endnu, som ikke vågner i frygt for, hvad dagen bringer, og som ikke siger nej til det, der er nyt, bare fordi." 

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion