Endnu en partileder opgiver at danne ny svensk regering

SVENSK EFTERSPIL: Den borgerlige partileder Annie Lööf er den tredje til at kaste håndklædet i ringen, fordi hun ikke kan finde et flertal bag en ny regering.

74 dage efter valget til den svenske Riksdag, er det endnu uvist, hvem der skal stå i spidsen for Sverige de næste fire år.

Torsdag måtte endnu en partileder nemlig opgive forsøget på at danne en ny regering.

Det er Centerpartiets formand, Annie Lööf, der har meddelt Riksdagens talman, Andreas Norlén, at "det ikke giver mening at bede om mere tid til at sondere" mulige regeringskonstellationer.

Det skriver svt.se.

35-årige Annie Lööf er den tredje partileder, der fik til opgave at forsøge at danne en regering, der ikke ville få et flertal imod sig i Riksdagen.

Men ligesom Moderaternes formand, Ulf Kristersson, og Socialdemokraternes formand og den fungerende statsminister, Stefan Löfven, måtte hun kaste håndklædet i ringen.

 

Blokkene vil stadig ikke samarbejde
Annie Lööfs opgavebeskrivelse lød dog en anelse anderledes end de to andre partilederes. Hun skulle nemlig ikke nødvendigvis selv være leder af den regering, som hun fandt frem til. Hun skulle i stedet fungere som en forhandlingsleder, der kunne få partierne til samarbejde på tværs af blokkene. 

Det er også det, som hun har forsøgt. På et pressemøde efter dagens møde med talmannen, fortæller Lööf, at hun har undersøgt tre mulige regeringskonstellationer.

Hun har først og fremmest forsøgt at få dannet en regering, der består af alle fire partier i den borgerlige alliance og miljøpartiet, der tilhører den rød-grønne blok.

Derudover har hun også undersøgt muligheden for at lave en regering bestående af de fire borgerlige partier og Socialdemokraterne samt en lille midterregering med sit eget parti, Centerpartiet, og Liberale.

"Intet af det har dog været muligt," sagde hun på pressemødet.

LÆS OGSÅ52 dage uden ny statsminister: Her er hovedpersonerne i svensk drama

Næste skridt
Indtil videre tegner det til, at den eneste løsning på det politiske dødvande i Sverige er at få de to blokke til at samarbejde. I Sverige skal man kunne tælle til 175, hvis man vil være sikker på ikke at have et flertal imod sig i Riksdagen. Men efter valget har den rød-grønne blok kun 144 mandater, mens den borgerlige alliance har 143 mandater.

Udenfor blokkene står Sverigedemokraterne med de resterende 62 mandater. Men de øvrige partier vil fortsat ikke samarbejde med partiet, der især er kendt for sin indvandrerkritiske politik. Derfor kan partierne blive tvunget til at samarbejde, hvis Sverige ikke skal kastes ud i et nyvalg.

Der vil blive udskrevet nyvalg, når Riksdagen har nedstemt fire statsministerkandidater. Indtil videre er en, Ulf Kristersson, blevet stemt ned.

Hvad der bliver næste skridt i de svenske regeringsforhandlinger er dog op til talman Andreas Norlén. Han har indkaldt til pressemøde fredag, hvor han vil fortælle, hvad der skal ske nu. Ifølge Altinget.se tyder meget på, at Norlén vil sende Stefan Löfven en tur i Riksdagen, hvor de svenske politikere skal stemme om, de vil have ham som statsminister.

Forrige artikel Landbrug & Fødevarer har fundet Karen Hækkerups afløser Landbrug & Fødevarer har fundet Karen Hækkerups afløser Næste artikel Her er de 9 råd til regeringen om virksomheders brug af data Her er de 9 råd til regeringen om virksomheders brug af data