Enhedslisten risikerer at stå uden for døren i forhandlinger om CO2-afgift

Det er partierne bag aftalen om Grøn skattereform, der skal afgøre, om Enhedslisten kan være med i en aftale om en ny CO2-afgift, vurderer ekspert. Og ifølge Venstre skal venstrefløjspartiet ikke inviteres med.

Placeholder image
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Forud for forhandlingerne om en CO2-afgift rejses der nu spørgsmål ved, om Enhedslisten overhovedet skal med til forhandlingsbordet.

Enhedslisten er nemlig ikke med i aftalen om en Grøn skattereform, der er baggrunden for forhandlingerne og som nedsatte ekspertgruppen, der om kort tid kommer med anbefalinger til politikerne.

Det vil være uklogt af regeringen ikke at sikre, at partierne i det parlamentariske grundlag deltager.

I aftalen står, at regeringen indkalder "aftalepartierne" til en drøftelse på baggrund af rapporten fra eksperterne. Og den samme kreds af partier har allerede aftalt at genbesøge aftalen i 2025.

Dermed kan partiet stå uden en adgangsbillet til de vigtige klimaforhandlinger.

"I udgangspunktet er der tale om en politisk aftale og dermed en forligskreds. Så skal andre partier med ind i aftalen, så kræver det, at hele forligskredsen siger god for det. De har hver især vetoret,” siger Flemming Juul Christiansen, der er lektor i politik og forvaltning ved Roskilde Universitet.

Det var Enhedslisten selv der smækkede med døren, da aftalen blev indgået mellem S-regeringen, Venstre, Radikale, Konservative og SF i december 2020.

Dengang kaldte Enhedslistens Mai Villadsen aftalen uambitiøs, fordi forhandlingerne om en CO2-afgift skulle afvente en ekspertgruppes arbejde, og kaldte aftalen et ”klimasvigt” og "et kæmpe tilbageskridt for den grønne omstilling".