Erhvervsliv: Lovforslag sikrer ikke minkavlere deres grundlovssikrede ret til fuld erstatning

HØRING: Erhvervsorganisationer er særdeles kritiske overfor regeringens tilgang til erstatning og ekspropriation i lovforslaget om aflivning af mink.

Regeringen lægger hverken op til, at ekspropriation eller fuld erstatning til landets minkavlere skal være hovedreglen i sit lovforslag om aflivning af mink.

Tværtimod, mener flere erhvervsorganisationer.

“Det er bemærkelsesværdigt og dybt bekymrende, at ministeren (fødevareministeren, red.) tilsyneladende opererer med en hovedregel om, at minkavlerne ikke skal have fuld erstatning, når forbuddet og nedslagtningen af alle mink, og dermed hele avlsdyrbestanden, medfører, at avlerne mister deres virksomhed,” skriver Sander Jacobsen, direktør for Kopenhagen Fur, i et høringssvar til lovforslaget.

Samtidig hæfter Kopenhagen Fur sig ved, at ministeren “tilsyneladende ikke anerkender, at forbuddet mod minkavl og nedslagtningen af samtlige mink udgør ekspropriation”, ligesom lovforslaget primært lægger op til at kompensere efter lov om hold af dyr § 56, stk. 1.

“Dermed sikrer lovforslaget ikke, at minkavlerne opnår deres grundlovssikrede ret til fuld erstatning,” skriver Kopenhagen Fur, der er verdens største auktionshus for pels og et andelsselskab ejet af de danske minkavlere.

Ligeledes er Landbrug & Fødevarer og Bæredygtigt Landbrug heller ikke tilfredse med regeringens lovforslag.

Bekymrende usikkerhed
16. november blev der indgået en politisk aftale mellem regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet, hvor aftaleparterne slog fast, at minkavlerne og de meget minkavlsafhængige følgeerhverv skal behandles, “som om der er tale om ekspropriation”, og at aftalepartierne derfor er enige om, at minkavlerne skal have “fuldstændig erstatning”.

Men aftalen er ikke tilstrækkelig til at skabe klarhed og tryghed for minkavlerne om, hvad de kan vente sig, mener Landbrug & Fødevarer.

“Selv med disse præciseringer i den politiske aftale af 16.11.20 finder Landbrug & Fødevarer, at der fortsat eksisterer bekymrende stor usikkerhed om erstatningstilgangen,” skriver direktør Flemming Nør-Pedersen i et høringssvar.

Læs hele artiklen på Altinget Fødevarer, hvor du får mere baggrund og endnu flere kommentarer. 

Følg L 77 Lov om aflivning af og midlertidigt forbud mod hold af mink
(Miljø- og Fødevareministeriet)

22/12
2020
10/12
2020
9/12
2020
8/12
2020
2/12
2020
2/12
2020
17/11
2020
17/11
2020
12/11
2020
10/11
2020

Forrige artikel Dagens overblik: Regeringen var orienteret om, at minkplan ville gå imod miljøregler Dagens overblik: Regeringen var orienteret om, at minkplan ville gå imod miljøregler Næste artikel Bredt flertal enige om milliardstort rygstød til dansk økonomi: Resten af de indfrosne feriepenge udbetales Bredt flertal enige om milliardstort rygstød til dansk økonomi: Resten af de indfrosne feriepenge udbetales
Kritik af statsstøttet tænketank breder sig til Christiansborg

Kritik af statsstøttet tænketank breder sig til Christiansborg

KRITIK: Uroen i geledderne hos Atlantsammenslutningen vokser. Dansk Folkepartis Peter Skaarup vil have udenrigsministeren og forsvarsministeren på banen i sagen om regnskabsrodet i tænketanken, der hvert år modtager mere end en million kroner i offentlig støtte.