Erhvervslivet roser landbrugsaftale – grønne organisationer er splittede

Der lyder ros fra erhvervslivet til den meget brede aftale om grøn omstilling af landbruget, som blev indgået sent mandag aften. Men ikke alle grønne organisationerne tilfredse. Få reaktioner her. 

Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix
Morten ØyenHjalte T. H. Kragesteen

Så kom den. Mandag aften kunne regeringen og et meget bredt flertal af Folketingets partier indgå aftale om grøn omstilling af landbruget.

Altinget har her samlet en række reaktioner for nogle af de centrale aktører nedenfor.

Få overblik over aftalen her.

Fra Landbrug & Fødevarers formand Søren Søndergaard lyder der stor ros til de borgerlige partier for at “have afværget katastrofen”.

“Det er rent ud sagt en kæmpe lettelse, at der er indgået en bred aftale. Vi har arbejdet benhårdt for, ikke at blive kastebold mellem rød og blå blok i årene der kommer. Det er lykkes, og det er jeg glad for,” siger Søren Søndergaard i en pressemeddelelse.

Foruden glæden over en bred aftale, er man fra landbruget side glad for at det er lykkes at få ændret regeringens planer på kvælstofområdet.

“Vi har f.eks. fået afværget flere krav om efterafgrøder, og de nye og skrappe mål til kvælstofreduktioner bliver først og fremmest med kollektive virkemidler. Vi har også fået en såkaldt second opinion, altså en ny vurdering af det faglige grundlag bag hele vandmiljøindsatsen. Det har været helt centralt for os,” siger Søren Søndergaard.

I Bæredygtigt Landbrug er man dog knap så tilfredse. Herfra lyder det, at aftalen er baseret på ønsketænkning. Foreningen kritiserer blandt andet aftalens fokus på udtag af lavbundsjord.

”Indenfor udtagning af lavbundsjord er eksperterne jo heller ikke klar med tilstrækkelig forskning på området. Især de alt for gamle jordprøver gør, at ingen kender effekten af det, man nu vil sætte gang i,” siger formand Peter Kiær i en pressemeddelelse.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00