EU godkender plan om ny fredsstyrke - regeringen vil have Danmark med

Vi skal af med forsvarsforbeholdet, så danske soldater kan deltage i en fremtidig europæisk udrykningsstyrke på i alt op til 5.000 mand, siger forsvarsministeren og udenrigsministeren. Men nogen EU-hær bliver det ikke, forsikrer de.

Den europæiske træningsmission i Somalia er en af syv militære operationer, som EU i øjeblikket har i gang forskellige steder.
Den europæiske træningsmission i Somalia er en af syv militære operationer, som EU i øjeblikket har i gang forskellige steder.Foto: EUTM Somalia
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Regeringen ønsker at se dansk deltagelse i en ny europæisk fredsstyrke, der er et af hovedelementerne i Den Europæiske Unions netop vedtagne forsvars- og sikkerhedspolitiske strategi.

”Vi skal ikke være det eneste af de 27 medlemslande, der står udenfor. Vi skal være med, når vi former fremtidens sikkerhed,” sagde udenrigsminister Jeppe Kofod (S), da de europæiske udenrigs- og forsvarsministre mandag vedtog EU’s nye militære handlingsplan kaldet Det Strategiske Kompas.

Der findes ikke nogen Nato-hær eller nogen EU-hær, det er jo en myte. Det, der findes, er samarbejde mellem selvstændige lande.

Jeppe Kofod (S)
Udenrigsminister

Det vil imidlertid kræve afskaffelse af forsvarsforbeholdet, hvis Danmark skal kunne deltage i store dele af planerne.

Handlingsplanen blev godkendt efter to års forhandlinger mellem EU-landene i et parallelt forløb med forsvarsalliancen Nato, som også er ved at lægge sidste hånd på et nyt strategisk koncept for de kommende år. I den forbindelse er EU og Nato på vej med en ny samarbejdsaftale, der ventes vedtaget til sommer.

De europæiske ministre og diplomater har været gennem en hektisk slutspurt med en række stramninger af EU’s forsvarsplan, fordi Ruslands krig mod Ukraine har skabt en langt mere faretruende situation i Europa end for bare få uger siden.

”Det, som ingen kunne forestille sig, er nu sket: der foregår en angrebskrig i Europa. Derfor gælder det nu om at omdefinere vores sikkerheds-strategi for de kommende år,” sagde Tysklands udenrigsminister, Annalena Baerbock.

Det Strategiske Kompas definerer en række nye skridt og målsætninger, som har til formål at give Den Europæiske Union en mere ambitiøs og selvstændig forsvars- og sikkerhedspolitisk dimension. Den nye europæiske strategi vil indgå i drøftelserne, når USA's præsident Joe Biden i de kommende dage besøger Bruxelles for at deltage i topmøder i både Nato og EU. 

Nogle af planerne lægger op til nye EU-investeringer i forskning, udvikling og indkøb af våben og andet militært materiel, mens andre handler om bedre beskyttelse mod cyberangreb og hybrid krigsførelse.

0:000:00