EU-parlamentarikere strides om europæisk pandemiberedskab

SOMMERMØDE: Der var glødende uenighed om, hvordan EU bedst ruster sig til en ny sundhedskrise, da tre EU-parlamentarikere tørnede sammen i debat i Altingets gård.

”Tro mig. Det her fælles pandemiberedskab bliver lavet.”

Så skråsikker var Venstres medlem af Europa-Parlamentet Morten Løkkegaard på, at EU kommer i mål med at opbygge et fælles svar på den slags sundhedskriser, som coronavirussen har kastet verden ud i, da han torsdag debatterede den sag med sine parlamentarikerkolleger Peter Kofod (DF) og Marianne Vind (S) ved Altinget Sommermøde.

På tegnebrættet i Bruxelles ligger der forslag om fælles lagre af værnemidler, respiratorer og andet medicinsk udstyr samt hold af læger og sygeplejersker, der kan rykke ud, hvis en ny krisesituation opstår.

Og mens Morten Løkkegaard støtter den tanke helhjertet og mener, at det er dybt problematisk, at EU lige nu har bedre beredskab for smittefarlige sygdomme blandt dyr end blandt mennesker, er Dansk Folkepartis Peter Kofod dybt uenig i, at forslagene, der lige nu behandles i Bruxelles, vil nytte noget.

”Jeg mener ikke, at der er noget af det, der er lagt frem i Parlamentet i forhold til sundhedspolitikken, som kommer til at redde os eller stille Europa bedre i fremtiden,” siger han.

Kommissærerne bestemmer
Peter Kofod har så lidt tiltro til tanken om for eksempel fælles lagre, at han mener, at Unionen vil gøre mere skade på sig selv ved at oprette dem end ved at lade være.

”Forestil jer, at næste bølge rammer Europa. Landene kan ikke skaffe nok udstyr, og så sidder der én eller anden kommissær i Bruxelles og skal bestemme, hvem der skal have masker først, og hvem skal have værnemidler? Hvis jeg virkelig ville skade føderalisterne, så ville jeg lade deres drøm gå i opfyldelse. For så vil alle kunne se, at det ikke virker,” siger Peter Kofod.

Marianne Vind fra Socialdemokratiet er ikke enig.

”Selvfølgelig skal vi da have nogle lagre i Europa,” siger Marianne Vind.

Hun vil dog heller ikke støtte, at det er EU-værket, der skal fordele indholdet fra sådanne lagre, hvis der opstår mangel.

”Det er ikke et nyt agentur, der skal stå for fordelingen af, hvem der skal have. Det er politikerne,” siger hun.

Se hele debatten i videoen ovenfor, og find mere spændende indhold fra Sommermødet her.  

 

Forrige artikel Pape forsvarer Ellemann: Jeg ved, hvor svært det er at være ny formand  Pape forsvarer Ellemann: Jeg ved, hvor svært det er at være ny formand Næste artikel Byggeriet er foreløbig sluppet bedre gennem coronakrisen end forventet Byggeriet er foreløbig sluppet bedre gennem coronakrisen end forventet
Podcast: Udviklingsministerens vigtigste opgave er nærmest umulig

Podcast: Udviklingsministerens vigtigste opgave er nærmest umulig

AJOUR: Den nye udviklingsminister, Flemming Møller Mortensen, vil forsøge at skabe modtagecentre uden for EU til asylbehandling. Men den opgave er nærmest umulig, mener aktørerne på udviklingsområdet. Hør mere om Mortensens vigtigste opgaver i dagens udsendelse.