FH sætter gang i ekstern undersøgelse af Lizette Risgaards adfærd

Lizette Risgaard forbliver her og nu på posten som formand for FH, men episoder om grænseoverskridende adfærd skal undersøges nærmere efter afsløringer.

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) sætter gang i en ekstern advokatundersøgelse efter afsløringer i Berlingske og Ekstra Bladet. Historierne handler om upassende adfærd af FH-formand Lizette Risgaard.
Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) sætter gang i en ekstern advokatundersøgelse efter afsløringer i Berlingske og Ekstra Bladet. Historierne handler om upassende adfærd af FH-formand Lizette Risgaard.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Jakob Krarup Bjerregaard

Upassende adfærd af formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard, skal granskes i en ekstern advokatundersøgelse.

Det oplyser Morten Skov Christiansen, næstformand for FH, fredag formiddag til flere medier, der var forsamlet foran FH-hovedkontoret ved Islands Brygge i København.

”Undersøgelsen bliver sat i gang hurtigt,” siger han.

Udmeldingen kommer, efter at FH’s forretningsudvalg tidligere fredag var samlet til et hastemøde for at drøfte de sager, der sent torsdag aften kom frem i Berlingske og Ekstra Bladet. Historierne handler om unge mænd, der har oplevet uønskede berøringer og grænseoverskridende adfærd fra FH-frontfiguren.

Ifølge Morten Skov Christiansen er der i forretningsudvalget opbakning til, at Lizette Risgaard fortsætter som formand for FH. Imidlertid skal advokatundersøgelsen klarlægge to ting:

For det første vil forretningsudvalget have svar på, hvad der er foregået i de konkrete episoder, som Berlingske og Ekstra Bladet har beskrevet.

For det andet vil forretningsudvalget have undersøgt, hvordan FH selv har håndteret episoderne.

”Vi har også lovet forretningsudvalget en skriftlig redegørelse,” siger Morten Skov Christiansen.

HK: Nultolerance

Fredag morgen kom det frem, at flere ungdomsforbund har mistet tilliden til Lizette Risgaard efter afsløringerne af uønskede berøringer. Det er blandt andre 3F Ungdom og HK Ungdom, der står bag mistillidsmeldingen.

Samtidigt har formanden for HK Danmark, Anja C. Jensen, givet udtryk for, at hun tager det ”ekstremt alvorligt”. Det skrev hun allerede sent torsdag aften på Facebook.

”I kender min indstilling: Jeg har nultolerance over for krænkende adfærd, som fx mobning eller seksuel chikane. Ikke forstået sådan, at man ikke må begå fejl, men hvis ens adfærd gør andre kede af det, utrygge eller krænker dem, så skal man ændre sin adfærd med det samme, man bliver bevidst om det,” lød det fra Anja C. Jensen.

Risgaard: ”Jeg har taget dem på numsen”

Selv har Lizette Risgaard erkendt, at hun har udvist en upassende adfærd.

”Jeg har handlet uprofessionelt som leder. Og jeg har slet ikke været bevidst om min egen position og den magt, som naturligt følger med,” skriver hun.

Konkret drejer sagerne ifølge Lizette Risgaard sig om uønsket fysisk berøring.

”Eksempelvis at jeg har haft min hånd for længe på deres ryg, når jeg har givet dem et kram, at jeg har taget dem på numsen og har danset for tæt på dem - eller at jeg på anden måde har opført mig upassende i sociale sammenhænge,” skriver hun.

Indtil videre har FH-formanden udelukkende udtalt sig om sagen på Facebook. Ifølge FH-næstformand Morten Skov Christiansen vil Lizette Risgaard imidlertid senere fredag give interview til medierne om, hvordan hun ser på sagen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lizette Risgaard

Fhv. formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)
kontorfunktionær (Handelsskole), lederuddannelse, MPA

Morten Skov Christiansen

Formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation
elektronik mekaniker (Frederiksberg Teknisk Skole 2003)

0:000:00