Gense den hårde debat op til afstemningen for en rigsretssag mod Inger Støjberg

TV: Løkke, Ammitzbøll-Bille, Vermund, Støjberg selv og flere andre kastede sig ind i debatten op til afstemningen, hvor et flertal vedtog at stille Inger Støjberg for Rigsretten. Gense debatten her. 

Emma Qvirin Holst

Tirsdag har Folketinget skrevet historie.

For blot anden gang i mere end 100 år er Rigsretten blevet aktiveret.

Et stort flertal af folketingsmedlemmer har stemt for at rejse en rigsretssag mod den tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i sagen om ulovlig adskillelse af asylpar. Ud af de 169 afgivne stemmer var der 139 stemmer for en rigsretssag, mens 30 stemte imod.

I videoen ovenfor læser Folketingets formand Henrik Dam Kristensen afstemningsresultatet op. I videoen længere nede i artiklen her, kan du finde en video med hele debatten op til afstemningen.

Inden folketingsmedlemmerne trykkede på stemmeknappen, var en række folketingsmedlemmer nemlig på talerstolen for at debattere behovet for at rejse en rigsretssag.

Blandt talerne var blandt andet tidligere formand for Venstre, Lars Løkke Rasmussen, som var statsminister, da den ulovlige adskillelse af asylpar blev udført. Han stemte imod retssagen, hvilket han begrundede fra talerstolen. Inger Støjberg afsluttede debatten med en tale, hvor hun takkede de folketingsmedlemmer, som ville stemme imod, for tilliden.

Se hele debatten her:

 

Det var dog ikke blot indholdet af afstemningen, som er usædvanlig. Fremgangsmåden ved dagens afstemning var også anderledes end normalt. Praksissen med clearing mellem partierne blev ikke benyttet, og det betød, at størstedelen af de 179 folketingsmedlemmer mødte op for at afgive deres stemme.

Det kræver 90 ud af 179 afgivne stemmer, før et forslag kan vedtages. Normalt har partierne derfor en uformel aftale om, at de alle har nogle medlemmer, som sidder over, når der er afstemning i Folketingssalen. På den måde er det ikke alle medlemmer, der behøver at stemme, uden at det ændrer på flertalskonstellationerne i salen.

Læs også

Afstemning i hold
Men Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige, som begge stemte imod rigsretssagen, havde på forhånd sat stemmeaftalen ud af kraft og ville lade alle deres medlemmer møde op for at stemme imod.

Grundet coronavirussen kunne alle folketingsmedlemmer ikke være til stede i Folketingssalen på samme tid. Derfor foregik afstemningen i tre hold, hvor der var mulighed for at spritte bordene af mellem holdene.

Forud for afstemningen om rigsretssagen havde Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige rejst et forslag om, at stemmeafgivningen skulle foregå ved navneopråb. Det blev dog stemt ned af et flertal inden afstemningen om selve rigsretssagen.

Henrik Dam Kristensen oplyste efter tirsdagens afstemningen, at Folketinget nu vil oplyse Rigsrettens formand Thomas Rørdam om tiltalen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD), fhv. udlændinge- og integrationsminister
MBA (Aalborg Uni. 2013)