Kommentar af 
Mark Medish

For Trump er der kun to muligheder: Det Hvide Hus eller tugthuset

En tidligere embedsmand fra Clinton-regeringen opregner syv grunde til, at det amerikanske valg i 2024 er helt uforudsigeligt og fuldstændig afgørende for demokratiets fremtid.

Det, man skal forstå om Amerika i 2024, er, at kupforsøget allerede er i gang, skriver Mark Medish, der er tidligere sikkerhedsrådgiver for Bill Clinton.
Det, man skal forstå om Amerika i 2024, er, at kupforsøget allerede er i gang, skriver Mark Medish, der er tidligere sikkerhedsrådgiver for Bill Clinton.Foto: Eduardo Munoz Alvarez/AFP/Ritzau Scanpix
Mark Medish
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når den lange amerikanske politiske sæson begynder, er det værd at overveje betydningen af syv velkendte politiske læresætninger. Hver især indeholder de mindst et gran af sandhed.

 

Tal er taknemmelige

Alle, der forstår statistik, kender denne maksime. Der er altid meget mere støj end signal i data og målinger – og vi ved ofte ikke præcis, hvad vi måler.

Om forfatteren

Mark Medish er tidligere højtstående embedsmand i Det Hvide Hus og det amerikanske finansministerium i Clinton-administrationen.

I dag er han næstformand for PA Group, et strategisk konsulentfirma.

 

Politik er ikke fysik. Respondenterne skjuler ofte deres egentlige holdning, de skifter mening, og nye ting sker.

Blandt mange usikre variable er valgdeltagelsen måske den største.

Det amerikanske valg i 2020 havde den højeste valgdeltagelse i et århundrede med 69 procent. Resultatet i det såkaldte valgmandskollegium blev afgjort med blot omkring 44.000 stemmer på tværs af kun tre stater.

Meningsmålinger kan være ufuldkomne, men de kan også forme opfattelser, og det gør de.

Uden at sætte tal på er det hævet over enhver tvivl, at Joe Bidens genvalg er i fare. Det er muligvis på niveau med Jimmy Carter i 1980 og George H.W. Bush i 1992.

Meget opmærksomhed har været rettet mod en meningsmåling fra New York Times i begyndelsen af november, der viste, at præsident Joe Biden halter efter tidligere præsident Donald Trump med fire til ti procentpoint i fem af seks centrale svingstater, der kan afgøre det endelige resultat i det forældede valgkollegium, som indebærer en enorm vægtforskydning til fordel for vælgerne i de tyndt befolkede delstater. 

Men dagen efter denne meningsmåling høstede demokraterne betydelige sejre i en række delstatsvalg, for eksempel i Virginia, Kentucky og Ohio. 

Hvordan integreres disse forskellige datapunkter? Virkeligheden er, at ingen ved det – 2024 er på højkant, og alt kan ske.

 

Hvis det går og taler som en and ...

Både Biden og Trump er ænder. 

Trump ligner og lyder som en bølle, en svindler og en kommende diktator. Hans resumé kunne ikke være klarere. Han skammer sig ikke over det.

Biden ser for gammel ud og lyder for gammel. Det er ikke kun på grund af hans formelle alder på 81 år, men på grund af hans åbenlyse fysiske og mentale ældning.

Biden benægter det.

Læs også

Retfærdigvis har Biden skarpe øjeblikke, men den vaklende inkonsekvens i hans offentlige optrædener har ført til venlige opfordringer om at overveje ikke at stille op. 

De fleste amerikanere ønsker ikke en omkamp af valget i 2020, men det er meget sandsynligt, præcis hvad vi får. I det scenarie vil partisoldater sandsynligvis holde fast i hver deres grimme ælling.

Den republikanske strateg Karl Rove har observeret, at det parti, der formår at opstille et nyt ansigt, vil vinde i 2024.

Han har sandsynligvis ret, og det er en forjættende tanke. Men hvem, hvornår og hvordan?

 

It's the economy, stupid!

På trods af mange positive nyheder og lovgivningsmæssig succes har Det Hvide Hus haft meget svært ved at kommunikere, hvad der sker med økonomien.

Mens 'Bidenomics' har haft solide vækst- og jobtal, og mens inflationen endelig aftager, er de fremherskende prisniveauer et chok for de fleste amerikanere, og den høje rente gør virkelig ondt.

Biden havde et positivt øjeblik, da han stillede sig på de strejkende bil-arbejderes side. Men studiegælden er fortsat høj, og Bidens planer om gældslettelse blev forpurret af domstolene.

Biden har svært ved at kanalisere Bill Clintons "I feel your pain"-stemning.

Der er også dumhedsproblemet - viljen hos et stort antal mennesker til at stemme imod økonomisk egeninteresse og blive offer for populisme.

Den vigtigste pointe er, at spørgsmål som abort (til fordel for demokraterne), indvandring samt lov og orden (til fordel for republikanerne) ligner stærkere stemmedrivere, end makroøkonomi alene gør. 

 

Al politik er lokal

Vælgerne bekymrer sig altid mest om deres egne husstande og deres eget kvarter.

Biden har betalt prisen for at følge op på det afghanske løfte. Alligevel viser det sig, at folk ikke kan lide synet af nederlag.

Mark Medish

Denne faktor er særlig vigtig i USA på grund af systemet med valgmandskollegiet.

Det giver mindre stater uforholdsmæssigt stor indflydelse. En enkelt stat eller en håndfuld af dem kan svinge et valg stik imod det nationale flertal, som det skete i 2000 og 2016.

Republikanerne har generelt været bedre til dette spil, da demokraterne i stigende grad bliver set som et elitært parti. Republikanerne har investeret i overtagelse af delstaternes myndigheder, amtsadministrative stillinger og lokale skolebestyrelser. 

Har Biden indsigt, udholdenhed og tid til at ændre denne dynamik?

 

Udenrigspolitik betyder ikke noget

Som en naturlig følge af de to foregående læresætninger er denne også altid sand, i hvert fald indtil et vist punkt.

Den første Golfkrigs store sejr over Saddam Hussein reddede ikke George H.W. Bushs præsidentskab.

Bidens målinger er dog aldrig kommet sig efter den kaotiske tilbagetrækning fra Afghanistan i august 2021.

Videobillederne på de sociale medier fra Kabuls lufthavn har vist sig at være uudslettelige i offentlighedens søgelys, ligesom Saigon i 1975, der dødsdømte Gerald Ford, eller den iranske gidselkrise i 1980, der dødsdømte Jimmy Carter.

Dette er ironisk, fordi Biden, ligesom Trump, i 2020 havde ført kampagne mod 'evige krige'. Biden har betalt prisen for at følge op på det afghanske løfte. Alligevel viser det sig, at folk ikke kan lide synet af nederlag.

Ironien bliver dybere, fordi Biden er endt med at blive involveret i to andre krige – i Ukraine og nu Gaza – plus den igangværende farefulde konfrontation med Beijing om Taiwan. 

 

Pas på oktober-overraskelser

Husk, at overraskelser i oktober er som juletilbud – de kan komme hele året.

Hvad kunne overraskelserne være?

Det er spekulativt, men her er nogle bud: betydningen af kunstig intelligens og såkaldte deep fakes, risikoen for udenlandsk indblanding, endnu en krig, fremkomsten af en tredje kandidat som den politiske bevægelse No Labels eller Bobby Kennedy Jr.

Der er selvfølgelig også muligheden for, at én af kandidaterne pludselig bliver uarbejdsdygtig på grund af helbred eller fængsling.

 

Alea iacta est 

Terningerne er kastet, som de sagde i den romerske republiks sidste dage omkring år 49 før Kristus.

Det, man skal forstå om USA i 2024, er, at kupforsøget allerede er i gang.

Lyden af plaskende vand, som vi hører, er hestehove, der krydser Rubicon. Trump og hans radikale konfødererede ved, at der kun er to mulige udfald: Det Hvide Hus eller tugthuset.

Trumps retorik er eskaleret kraftigt i løbet af de seneste to måneder, mens hans juridiske problemer er vokset.

Mark Medish

Det var, hvad Trump mente med "det endelige slag", da han lancerede sin kampagne i Waco, Texas, som i øvrigt var skueplads for en blodig konfrontation mellem en kultleder og føderale agenter for 30 år siden.

Trumps retorik er eskaleret kraftigt i løbet af de seneste to måneder, mens hans juridiske problemer er vokset.

For eksempel foreslog han, at den tidligere øverstkommanderende for de væbnede styrker, general Mark Milley, skulle retsforfølges for forræderi og henrettes, han har omtalt sine modstandere som "skadedyr", og han har lagt planer for hævn mod sine fjender, når han vender tilbage til magten.

Under indflydelse af Trumps ekstremisme er det republikanske parti blevet reduceret til et zombieparti.

Truslen om nedlukning af regeringen og misligholdelse af statsgælden er deres go-to-taktik. Den hidtil usete afsættelse af deres egen formand for Repræsentanternes Hus, Kevin McCarthy, var et tegn på vilje til at bruge ekstreme foranstaltninger.

Den styrende filosofi er at skabe kaos.

For første gang siden borgerkrigen må amerikanerne virkelig spekulere på, om midten kan holde, som digteren W.B. Yeats skrev efter Første Verdenskrig, eller om tingene falder fra hinanden.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mark Medish

Advokat, fhv. særlig rådgiver for Bill Clinton

Joe Biden

Præsident, USA (Det Demokratiske Parti)
bachelorgrad i historie og statskundskab (University of Delaware) og kandidatgrad i jura (Syracuse University 1968)

Donald J. Trump

Fhv. præsident, USA (Republikanerne)
Bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)

0:000:00