Røde partier går til forhandlinger med krav om øget skat for aktieejere og firmaer

NY REGERING: Mette Frederiksen forhandler i dag med de andre røde partier om økonomi. For SF og Enhedslisten er det afgørende, at pengene kommer fra de rigeste. Der er bevægelse, siger Pernille Skipper (EL).

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Hvis det står til SF og Enhedslisten, skal Danmarks næste regering øge ligheden i samfundet. Derfor skal pengene til den øgede velfærd, som partierne ønsker, komme fra virksomheder og de rigeste danskere.

Det sagde både politisk ordfører Pernille Skipper (EL) og partiformand Pia Olsen Dyhr (SF)  i forbindelse med onsdagens forhandlinger med Socialdemokratiet om grundlaget for en ny regering. Dagens tema var økonomi.

”Vi skal finde pengene til at investere i velfærd og grøn omstilling. Det skal ikke være i lommerne på dem, der har mindst; vi skal finde en retfærdig finansiering i toppen af vores samfund. Vi skal øge ligheden,” sagde Skipper efter Enhedslistens møde med Mette Frederiksen og Nicolai Wammen, som var det første møde i rækken onsdag.

Skat på techgiganter kan blive svært i praksis
Konkret er SF og Enhedslisten enige om at ville opkræve skat fra techgiganter, rulle selskabslettelserne tilbage, øge skatten på indkomst fra aktier og indføre en skat på formuer.

”SF synes, det er nogen af dem med de bredeste skuldre, der skal være med til at bidrage, og her tænker vi især på nogen af dem, der slet ikke betaler skat i dag: Techgiganterne, som i den grad bruger vores veluddannede arbejdskraft, vores veje og meget andet, bidrager ikke med skat i Danmark. Det er et af de tiltag, vi vil gå ind og foreslå Socialdemokraterne,” sagde Pia Olsen Dyhr (SF), før hun gik ind til forhandlingsmøde klokken 12.

Kravet om skat på techgiganter kan dog være at sparke en åben dør ind og samtidig blive svært at realisere.

Både Socialdemokratiet, Enhedslisten og Radikale går nemlig ind for en form for beskatning på virksomheder som Google og Facebook, men det kræver formentlig en international aftale, før det kan føres ud i livet.

Forhandlingerne om en sådan skat strandede for nylig i EU-regi og ligger nu i OECD.

S har dog tidligere åbnet for, at Danmark kan gå enegang, hvis der ikke kan findes en løsning med andre lande.

Skipper: Der er bevægelse
SF og Enhedslisten er grundlæggende meget uenige med Radikale på den økonomiske politik. Radikale vil for eksempel åbne for mere udenlandsk arbejdskraft og er imod det omfang af skattestigninger, som de andre partier i rød blok lægger op til.

Alligevel var Pernille Skipper optimistisk efter dagens forhandlingsmøde med Socialdemokraterne.

”Jeg er positivt indstillet. Vi er ikke blevet hældt ned af brættet, vi har stadig en god dialog.”

Men bevæger det sig overhovedet?

”Jeg synes, det bevæger sig, det er der ikke nogen tvivl om. Det går ligeså stille og roligt fremad, men det bevæger sig, og jeg synes sådan set, det er et positivt træk, at vi tager forhandlingerne i forhandlingslokalet og ikke ude i pressen. Det betyder jo, at det ikke er ved at gå helt skævt – det skal man nok lægge i det,” sagde Pernille Skipper.

Hun tilføjede, at Enhedslisten er åbne for mange forskellige konkrete finansieringsløsninger, så længe uligheden ikke bliver øget. Hun pegede dog konkret på Radikales forslag om at sløjfe den grønne check som noget, Enhedslisten ikke kan leve med, fordi det rammer de fattigste som pensionister og studerende relativt hårdest.

Radikale går til forhandlinger klokken 15 onsdag.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Skipper

Politisk kommentator, TV 2 News, fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00