Debat

Forsker: Regeringen modarbejder eget mål om at afværge flygtningestrømme

DEBAT: Når regeringen bruger udviklingsbistanden til udgifter i Danmark, modarbejder de den overordnede danske interesse om at stoppe flygtningestrømmen. Det skriver Adam Moe Fejerskov fra DIIS.

Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Adam Moe Fejerskov
Ph.d.-studerende, DIIS

Danmarks udviklings- og udenrigspolitik er i dag interessedrevet. Vi hører det igen og igen i nye strategier, i fjernsynet eller i radioen, når ministrene står frem og skal forholde sig til den strategiske retning. I regeringens nye udviklingspolitiske prioriteter hedder det sig, at man ’vil være drevet af at fremme danske udenrigs- og indenrigspolitiske interesser på samme tid’, og ofte italesættes denne tilgang som et skred i forhold til tidligere tider.

Betyder det så, at tidligere ført udviklingspolitik ikke var interessedrevet, eller at den politik, der føres i dag, er mere interessebetonet end nogensinde før? Og er det ikke mere relevant at fokusere på, hvis interesser det er, at politikken er drevet af?

Det er ret så simpelt at svare nej til det første. Danmarks udviklings- og udenrigspolitik har altid været dybt drevet af interesser, fra dens start i 1960’erne til nu. Fra bistand bundet til danske kommercielle interesser, over 90’ernes aktive multilateralisme (der interessant nok lader til at være tilbage som begreb i den nye udviklingsstrategi), der skulle fremme Danmarks internationale indflydelse og sikre stabilitet efter årtier med konflikt og kold krig, til brug af bistandsmidler på flygtningemodtagelse.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Svaret på det andet er også et nej - den politik, der føres i dag, er ikke nødvendigvis mere interessebetonet end nogensinde før. Den bygger bare på en anderledes tilgang til, hvad der udgør ’interesser’. Politik bliver de facto ikke mere interessedrevet, fordi man italesætter det sådan og dag ud og dag ind gentager sådan et mantra. Den udviklingspolitik, vi ser udfolde sig fra regeringens side, er ikke mere interessebetonet end tidligere. Den har bare en anderledes forståelse af interesser.

Ikke i tråd med interessen
Hvilken interesse-forståelse ligger så eksempelvis bag (mis)bruget af bistandsmidler til flygtningemodtagelse i Danmark, der fremstår som den mest radikale ændring i forhold til tidligere tiders udviklingspolitik, og som finansloven for 2017 lægger op til skal fortsætte?

Men ved at fastholde praksissen modarbejder man samtidig Danmarks helt tydelige interesse i at afværge flygtningestrømmene, ved at fjerne midler der potentielt kunne bidrage til dette.

Adam Moe Fejerskov, ph.d-studerende ved DIIS

Er det i tråd med en interesse om at mindske flygtningestrømmene og komme den - set fra regeringens side - uønskede migration til livs? Ikke umiddelbart, på trods af at dette repræsenterer en både kortsigtet og langsigtet interesse for Danmark.

Eftersom midlerne til udviklings- og humanitær støtte til de regioner, hvor migrationen hovedsageligt stammer fra, stort set udelukkende findes i bistanden, er det tydeligvis ikke den slags interesser, man følger ved at bruge pengene herhjemme. Selvfølgelig skulle midlerne til flygtningemodtagelse i Danmark nok have været fundet et andet sted i statsbudgettet eller ude i kommunerne.

Nu er der til gengæld milliarder af kroner, der forsvinder væk fra bistanden, der kunne have afhjulpet problemet, der hvor det opstår, og derved tjene regeringens interesser i at mindske flygtningestrømme til Danmark.

Hvis ikke for at mindske migrationen, hvilken interesse taler det så til?

Kortsigtede interesser
Umiddelbart må det være kortsigtede interesser om at finde penge til at finansiere de specifikke udgifter, der hvor man kan presse det igennem. Det peger på, at det umiddelbart kun er i finansministerens og integrationsministerens interesse og ikke i Danmarks interesse, hvis Danmarks interesse da er at mindske flygtningestrømmene.

Regeringen gør det klart i sine nye udviklingspolitiske prioriteter for 2017-2020, at man vil arbejde interessedrevet og ’bidrage til at forebygge ureguleret og illegal økonomisk migration, og til at adressere de grundlæggende årsager til den voldsomme og irregulære migration, som vi har oplevet de senere år’.

Den interesse modarbejder man grundlæggende ved at flytte midler fra udviklingsbistanden til flygtningemodtagelse i Danmark.

Kigger vi en smule kritisk på interesse-begrebet og –forståelsen, er det tydeligt, at det interessante spørgsmål ikke er, hvorvidt vores udviklingspolitik er mere interessedrevet end tidligere. Det interessante er i stedet hvilke interesser, der arbejdes efter.

Den fortsatte brug af bistand på flygtningemodtagelse i Danmark er ikke udtryk for en mere interessedrevet udviklingspolitik end tidligere. Javel, den fremstår som drevet af finansministerens og integrationsministerens interesse i at dække finansieringshullet med midler, der nemt kan røves fra andre politikområder.

Men ved at fastholde praksissen modarbejder man samtidig Danmarks helt tydelige interesse i at afværge flygtningestrømmene ved at fjerne midler, der potentielt kunne bidrage til dette.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Adam Moe Fejerskov

Seniorforsker, Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS)
ph.d. i internationale studier (Roskilde Uni. 2016), cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2011)

0:000:00