Forsvarsminister advarer om høj cybertrussel: ”Onde kræfter forsøger at udnytte situationen”

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

CORONA: Coronakrisen bliver udnyttet af kriminelle hackere, lyder det fra forsvarsminister Trine Bramsen, der appellerer til forsigtighed på internettet.

Coronakrisen har været et sandt boost for brugen af hjemmearbejdspladser. Og kontakten mellem mennesker er i stort omfang flyttet fra den fysiske til den digitale verden.

Og den nye situation giver hackerne blod på tanden, lyder det fra forsvarsminister Trine Bramsen (S).

”Vores vurdering er, at truslen på cyberområdet er meget høj. Onde kræfter vil forsøge at udnytte situationen. Ikke mindst digitalt. Derfor skal vi alle være ekstra på vagt,” sagde hun på et pressemøde onsdag klokken 14.

Ministeren fortalte, at regeringen, myndighederne og teleselskaberne er i højt beredskab, og at der er taget en række tiltag. Og at Center for Cybersikkerhed, der hører under Forsvarsministeriet, i den forbindelse modtager daglig indrapportering fra centrale aktører.

Talrige eksempler
Ministeren opfordrede også mere bredt til, at alle borgere udviser stor forsigtighed.

”Vær opmærksom på falske mails eller sikkerhedshændelser og rapportér om hændelser til politiet eller til Center for Cybersikkerhed,” sagde Trine Bramsen.

Hun var under pressemødet flankeret af Thomas Lund Sørensen, der er chef for Center for Cybersikkerhed.

Han fortalte om ”talrige eksempler på”, at hackere udnytter coronakrisen, og at der derfor er en ”forhøjet risiko for vellykkede cyberangreb i øjeblikket”.

”I mange tilfælde har hackerne udgivet sig for at være nationale sundhedsmyndigheder. Og de har sendt falske mails for at lokke oplysninger ud af folk eller for at angribe systemer,” sagde Thomas Lund Sørensen og pegede på, at særligt Italien, der er ekstremt hårdt ramt af coronakrisen, er meget udsat for problemet.

Falske sms'er
Det er dog ikke kun på nettet, at problemerne opstår, understregede Thomas Lund Sørensen.

”Vi har også set enkelte eksempler på, at man udgiver sig for at være de danske sundhedsmyndigheder ved at sende falske sms’er ud for at lokke os borgere til at give oplysninger om NemID. Altså brugernavn og password. De forsøg er stoppet, men det er noget, vi skal være særligt opmærksom på,” sagde han og slog fast:

”Ingen dansk myndighed ville bede en borger om at udlevere sit brugernavn eller password i en e-mail eller i en sms.”

For at styrke indsatsen er Center for Cybersikkerhed i tæt dialog med Rigspolitiet og PET, og man holder særligt øje med trusler rettet mod de mest centrale områder såsom energisektoren, telesektoren, transportsektoren, søfartssektoren, finanssektoren og sundhedssektoren.

Derudover opfordrer han folk med hjemmearbejde til at have fokus på cybersikkerhed og henviste til sikkerdigital.dk, hvor man kan få viden om, hvordan man kan beskytte sig bedre. Han opfordrede i øvrigt til at søge informationer om coronakrisen på myndighedernes officielle hjemmesider eller på coronasmitte.dk.

Forrige artikel Wammen starter lynforhandlinger om hjælp til selvstændige Wammen starter lynforhandlinger om hjælp til selvstændige Næste artikel Kofod til danskere i udlandet: ”Verden er ved at lukke ned. Og det går meget hurtigt.” Kofod til danskere i udlandet: ”Verden er ved at lukke ned. Og det går meget hurtigt.”
Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

ANALYSE: Med sit nej til en rigsretssag har den nye LLR-bevægelse for første gang meldt ud om konkret politik. Den placerede sig et andet sted end alle andre midterpartier. Det er et varsel om hverdagens realiteter, hvis Løkkes nye folkebevægelse bliver til et parti.