Fra nej-sigere til støtter: Danske partier er blødt op over for EU’s landbrugspolitik

For første gang i nyere tid stemmer en række danske partier ja til EU’s landbrugspolitik i Europa-Parlamentet. Dermed har den kontroversielle politik, der længe har været en no go-zone for danske parlamentariker, ikke længere den giftighed, som den har været omgivet af i årtier.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Sidste gang en reform af EU’s berygtede landbrugspolitik var til afstemning, ville ingen danske EU-parlamentarikere røre den med en ildtang.

Det var tilbage i 2013, hvor Dansk Folkepartis daværende EU-spydspids, Morten Messerschmidt, kaldte politikken for ”en bizar form for planøkonomi”, mens den nuværende socialdemokratiske leder af den danske delegation i Parlamentet, Christel Schaldemose, talte om ”et tilbageskridt” for landbruget.

Det var efter en årrække, hvor et flertal i Folketinget havde pålagt danske ministre aktivt at modarbejde landbrugspolitikken på EU-plan.

Sådan er det ikke længere.

Da de 14 danske folkevalgte i denne uge stemte om den nyeste version af den kontroversielle politik, der skal gælde frem til og med 2027, var det med et flertal af de danske stemmer.

Både Socialdemokraterne, Venstre, DF og Konservative stemte denne gang for reformen af landbrugspolitikken, selv om den også i sin nye form æder en tredjedel af EU-budgettet og i sin grundstruktur bevarer den hovedvægt på direkte tilskud til de europæiske landmænd, som har fået så meget dansk kritik gennem årene.

Vi er blevet mere pragmatiske, samtidig med at EU har rykket sig i en grønnere retning.

Christel Schaldemose
EU-parlamentariker (S)

Det sker også på trods af, at grønne NGO’er råber op om greenwashing og konkluderer, at den nye landbrugspolitik fejler på alle fronter, når det handler om at beskytte natur, tackle klimaforandringer og dyrke fødevarer på en bæredygtig måde.

Mere pragmatiske

Christel Schaldemose, der også i 2013 sad i Parlamentet, medgiver, at der er sket et skifte i holdningen til landbrugsstøtten.

”Vi er blevet mere pragmatiske, samtidig med at EU har rykket sig i en grønnere retning,” siger lederen af den socialdemokratiske EU-delegation, der understreger, at det ikke er, fordi de synes, at den nye landbrugspolitik "er perfekt".

For Konservatives Pernille Weiss er det et spørgsmål om ikke at sætte sig uden for indflydelse ved at stille sig med armene over kors.

”Enten står du udenfor og siger bare nej til alle forandringer, eller også siger du, lad os gøre de enkelte led i landbrugspolitikken mere og mere grønne, så vi over tid fremadrettet forhåbentlig er i mål,” siger Pernille Weiss, der understreger, at hun mener, at EU er et andet sted i dag, end da hendes forgænger Bendt Bendtsen stemte nej sidste gang.

Sagen er, hvis man kommer med en meget firkantet tilgang, så får man ikke nogen indflydelse på, hvad den fælles politik så bliver. Så gider de andre jo ikke høre på én.

Eva Kjer Hansen
Formand for Europaudvalget (V)

Udviklingen glæder Eva Kjer Hansen (V), der i dag er formand for Folketingets Europaudvalg, men fra 2007 til 2010 var fødevareminister på et stramt mandat fra et flertal i Folketinget, der pålagde danske ministre aktivt at modarbejde landbrugspolitikken på EU-plan.

”I stedet for en gold debat om, at nu skal vi bare afvikle landbrugsstøtten, så har man erkendt, at der er behov for i fællesskab at gå ind og udvikle på landbrugspolitikken, fordi det er den måde, man kan skabe de løsninger, der gør, at vi kan håndtere vores udfordringer på miljø og klima,” siger hun.

Det bånd på skiftende regeringer og på flere af partierne er sidenhen stiltiende løsnet, hvilket kun er positivt, mener den tidligere minister.

 "Sagen er, hvis man kommer med en meget firkantet tilgang, så får man ikke nogen indflydelse på, hvad den fælles politik så bliver. Så gider de andre jo ikke høre på én,” siger Eva Kjer Hansen.

Frit spil for kreativ bogføring

Regeringens støttepartier i rød blok er dog stadig ikke overbeviste.

SF og Enhedslisten stemte imod og er stadig lige oprørte over politikken. Nikolaj Villumsen (EL) kalder reformens grønne elementer for ”hullet som en si” med ”frit spil for kreativ bogføring”, mens fem SF’ere, herunder de to EU-parlamentsmedlemmer, Kira Marie Peter-Hansen og Margrete Auken, i et indlæg på Altinget gør klart, at politikken ”direkte modarbejder EU’s klima og miljø-mål”.

Også Radikales Morten Helveg Petersen vendte tommelfingeren nedad* ved afstemningen, men korrigerede efterfølgende sin stemme, så han på to ud af tre områder på det store politik-kompleks nu er registreret med en blank stemme på linje med sin partikollega, Karen Melchior.

At hun ikke blankt afviser hele pakken, begrunder hun med, at der trods alt er sket nogle fremskridt, selv om det ikke er ambitiøst nok.

”Vi har en landbrugsstøtte, og den kommer vi ikke til at afskaffe. Derfor må vi bruge den på bedst mulig vis,” siger Karen Melchior.

Nu venter en sidste blåstempling fra EU-landene. Her er det også planen, at den danske regering vil stemme ja.

 

*Artiklen er opdateret for at reflektere, at Morten Helveg Petersen (R) har ændret sin stemmeafgivelse efter afstemningen. En sådan korrektion er mulig, når et EU-parlamentsmedlem kommer til at stemme forkert. Det ændrer dog ikke ved udfaldet af afstemningen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christel Schaldemose

MEP (S)
cand.mag. i historie (SDU 2002)

Pernille Weiss

MEP (K)
sygeplejerske, cand.scient. i sundhedsvidenskab (SDU 2004), master i ledelse og innovation (CBS), certificeret sexolog

Karen Melchior

MEP (løsgænger, tidl. Radikale)
cand.jur. (Københavns Uni. 2005)

0:000:00