Anmeldelse af 
David Trads

Frem med popcorn og cola: Woodward hudfletter Trump

Alle, som gerne vil forstå, hvad der skete i Donald Trumps sidste vilde tid i Det Hvide Hus, bør virkelig læse Bob Woodwards nye bog Peril. Vi kommer aldrig tættere på, skriver David Trads og kvitterer med seks A'er. 

Stjernejournalisten Bob Woodward har i samarbejde med Robert Costa skrevet en fremragende bog om Trumps sidste tid i Det Hvide Hus. 
Stjernejournalisten Bob Woodward har i samarbejde med Robert Costa skrevet en fremragende bog om Trumps sidste tid i Det Hvide Hus. Foto: Leah Millis/Reuters/Ritzau Scanpix
David Trads
Peril
Bob Woodward & Robert Costa
506 sider, Forlaget Simon & Schuster  

 

Der er nogle bøger, man glæder sig til, alene fordi man ved, at forfatteren er i særklasse – ja, sommetider glæder man sig så meget, at man har fundet popcorn og cola frem, når man åbner bogen:

Sådan har jeg det med Bob Woodward, den nu 78-årige amerikanske stjernejournalist, som blev verdensberømt, da han i begyndelsen af 1970’erne med sine Watergate-artikler fældede præsident Richard Nixon. Lige siden har han holdt sit tårnhøje niveau – ikke mindst med de eksplosive Trump-bøger ’Fear’ (Frygt) fra 2018 og ’Rage’ (Raseri) fra 2020.

Og nu er han der igen med ’Peril’ (Fare), der har Trumps sidste år, især sidste måneder, som omdrejningspunkt. Det er – igen-igen – en fremragende bog. Det var Carl Bernstein, partneren fra Watergate-tiden, som ikoniserede den arbejdsmetode, som især Woodward perfektionerer bedre end nogen anden journalist, jeg kender:

”Journalistik er den bedst opnåelige version af sandheden.”

Det er præcist sådan, Woodward arbejder:

Han opsnapper en oplysning i sit enestående kildenetværk, som han derefter efterprøver ud fra det nagelfaste princip om, at alle oplysninger skal bekræftes af to af hinanden uafhængige kilder. Ellers bringer han det ikke videre. Alt skal dokumenteres. Hans troværdighed er – efter nu 21 bestsellere – i særklasse. Ingen betvivler hans kilder.

Helt tæt på
Lad mig give et eksempel på, hvor tæt Woodward kommer:

Vi er i Det Ovale Værelse under det møde, hvor vicepræsident Mike Pence efter lange overvejelser kort inden den officielle stemmeoptælling i Kongressen af præsidentvalget fortæller Trump, at han ikke vil gribe ind for at annullere valget. Trump, der presser ham maksimalt, hævder, at der er folk, der siger, at vicepræsidenten har den ret:

”Hvis de folk har ret i, at du har den magt, ville du så ikke gøre det,” spørger Trump?

”Jeg ville ikke ønske, at noget menneske havde den mulighed,” svarede Pence.

”Men ville det ikke være nærmest cool at have den magt,” spørger Trump?

”Nej,” svarer Pence.

Trump eksploderer i et raseriudbrud, da det står klart, at Pence ikke vil deltage i det sidste desperate forsøg, som den tabende præsident har håbet på kan annullere valget, men som alle forfatningseksperter betragter som ulovlig:

”Du er svag! Du savner mod! Du har forrådt os! Jeg har skabt dig. Du var ingenting. Din karriere er omme efter det her…Jeg vil ikke være din ven længere, hvis du ikke gør det.”

Det er svært at læse de eksplosive sider på anden måde end at de fleste, der indtog ledende poster undervejs i og omkring Trump, vitterligt betragtede præsidenten som en trussel mod nationens sikkerhed – måske endda en kupmager. 

Det er vildt at være så tæt på, som Woodward er i ’Peril’, som i øvrigt har Robert Costa, politisk reporter på Washington Post som medforfatter. Der kan ikke have været mange i det lokale, da den meningsudveksling fandt sted, men hverken Pence eller Trump har sået tvivl om, at det var sådan, det var.

Hele bogen er på det niveau med absolutte topkilder, der enten går til citat, eller hvis ageren og udsagn er bekræftet af mindst to af hinanden uafhængige kilder. Vi kommer helt, helt tæt på, hvad der skete under corona, under valgkampen og exceptionelt spændende, hvad der skete i hovederne på alle hovedpersonerne fra valgnederlaget 3. november 2020 til stormløbet på Kongressen 6. januar til Trumps exit 20. januar 2021.

Trussel mod nationens sikkerhed
Der var åbenlyst en stor frygt i hele den amerikanske elite – hos Demokraterne, Republikanerne, militæret, efterretningstjenesten, Trumps egne nærmeste – over, hvad pokker den slagne præsident kunne finde på i de to-en-halv måned, der gik fra nederlaget og til Joe Bidens indsættelse. Woodward beskriver, hvordan topfolk som justitsminister Bill Barr, udenrigsminister Mike Pompeo, senator Mitch McConnell, forsvarschef Mike Milley og mange flere nærmest kun er fokuseret på at hindre vilde beslutninger fra Trump, mens han fortsat har magten:

Kan han finde på at angribe Kina? Milley ringer direkte til sin bekymrede kinesiske kollega for at berolige ham. Kan han finde på at atombombe Iran? Milley indkalder sin stab til møde for at understrege, at ingen angreb må igangsættes uden hans viden. Kan han finde på at erklære undtagelsestand i USA? Barr gør alt for at hindre, at det sker. Var han ude på kup under stormløbet på Kongressen? McConnell er dybt bekymret.

Alle, der tror, at eks-præsidenten er færdig efter det her, bør også læse bogen. Det er helt åbenlyst, at Trumps magt og rækkevidde fortsat er kolossal.

Det er svært at læse de eksplosive sider på anden måde end at de fleste, der indtog ledende poster undervejs i og omkring Trump, vitterligt betragtede præsidenten som en trussel mod nationens sikkerhed – måske endda en kupmager. De mennesker, som Trump lod sig rådgivere af i de sidste uger – News Yorks tidligere borgmester Rudy Giuliani, seniorrådgiver Stephen Miller, konspirationsjuristen Sidney Powell med flere – fremstår som en bande af kugleskøre mænd og kvinder fulde af løgn.

Trump er ikke færdig
Alle, som gerne vil forstå, hvad der skete i Trumps sidste vilde tid, bør virkelig læse denne bog. Vi kommer aldrig tættere på. Alle, der tror, at eks-præsidenten er færdig efter det her, bør også læse bogen. Det er helt åbenlyst, at Trumps magt og rækkevidde fortsat er kolossal.

Og så glemte jeg helt at nævne, at Woodward også parallelt med hudfletningen af Trump, kommer tæt på Biden – fra hans beslutning om at stille op til præsident til hans magtovertagelse. Også det er helt tæt på – og mon ikke vi kan forvente en bog om Bidens første år inden længe. Jeg glæder mig i hvert fald. Woodward skåner ingen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

Donald J. Trump

Fhv. præsident, USA (Republikanerne)
Bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)









0:000:00