Frustrede festivaler oven på melding om publikum til EM: "Det er at gnide salt i såret"

En udmelding fra kulturministeren om tilskuere til sommerens EM skaber dybe frustrationer hos de danske festivaler, der ikke kan blive kloge på, hvordan sommerens festivaler kommer til at se ud.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Nicole Sander Bertelsen

"Vi sejler op ad åen" vil til sommer fylde Parken, når mindst 11.000 mennesker efter planen bliver lukket ind til Danmarks kampe ved EM, mens sommerens festivalarrangører endnu ikke kan få at vide, om de kan skænke fadøl og afholde festivaler.

Og det skaber dyb frustration hos interesseorganisationen Dansk Live, der repræsenterer festivaler og spillesteder.

"Det er dybt, dybt frustrerende, at nogle arrangører kan få svar, mens andre ikke kan," siger Esben Marcher, der er sekretariatschef i Dansk Live.

Udmelding er som salt i såret

Meldingen om publikummer kommer oven på en genåbningsplan, hvor de danske festivaler kan læse i genåbningsplanen, at de bliver underlagt restriktioner, men at de kan ikke få mere at vide, fortæller sekretariatschefen. Derfor vokser frustrationen hos Dansk Live og i musikbranchen.

Festivalerne har kæmpet for at få klarhed i flere måneder, så det faktum, at der kommer en så hurtig udmelding omkring EM, er ifølge Esben Marcher med til at gnide salt i såret hos festivalerne.

"At der så umiddelbart efter den genåbningsplan kommer en så hurtig udmelding omkring landskampene og EM er selvfølgelig at gnide salt i såret for festivalerne. Det skal ikke være nogen hemmelighed," siger han.

"Under al kritik"

Frustrationen stopper ikke her. Regeringen lagde tirsdag op til, at en ekspertgruppe skal se på, hvordan festivalerne kan afholdes forsvarligt, og komme med deres anbefalinger i midten af april. Men at ekspertgruppen kommer så tæt på, at den første festival skal løbe af stablen, er ifølge Dansk Live "under al kritik".

Det er dybt, dybt frustrerende, at nogle arrangører kan få svar, mens andre ikke kan.

Esben Marcher
Sekretariatschef i Dansk Live

"Er det "lette" restriktioner, såsom at der skal tjekkes coronapas, og der skal være x antal håndvaske pr. deltager eller noget i den stil, så er det forholdsvis enkelt at gå til."

"Men er det mere omfattende restriktioner som sektionsopdeling eller krav om siddende publikum og afstand, så er det en de facto aflysning af de store begivenheder, som vi kender dem," siger sekretariatschefen i Dansk Live.

Tiden løber fra festivalerne med coronapas

Festivalerne har ifølge Esben Marcher arbejdet hårdt på, at et såkaldt coronapas kan løse problemerne, så de kan få lov til at slå teltpløkkerne i til sommer. Coronapasset er da også blevet en del af genåbningsplanen. Men coronapasset er ikke kun en glædelig nyhed. Det skaber også en del frustration, påpeger Esben Marcher.

"Der er intet at gribe efter i de afsluttende faser. Der er kun ventetid, og det ender med, at hjælpepakkerne og coronapas er på plads, så operationen lykkes, men patienten dør," siger han.

Sekretariatschefen frygter nemlig, at retningslinjerne meldes for sent ud, så festivalerne ikke kan nå at komme op at stå. Det vil ifølge ham også være med til at dræbe den frivillighed, som festivalerne i høj grad er drevet af.

"De frivillige er folk, der bruger deres fritid på at planlægge og udfører festivaler, og det er dræbende for dem, at de skal prøve at holde entusiasmen og gejsten oppe, mens alle ved, at der kommer nogle restriktioner, og derfor er det en risiko, at det, man har arbejdet for nu i snart to år, potentielt ender med ikke at skulle gennemføres," siger Esben Marcher.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Marcher

Direktør, Dansk Live
studier i kommunikation og virksomheder (RUC)

Joy Mogensen

Fhv. kultur- og kirkeminister, borgmester (S), Roskilde Kommune
BA i kultur- og sprogmødestudier (Roskilde Uni. 2005)

0:000:00