Grønlandsk koalition sprængt over lufthavnssag

KRISE: Partii Naleraq har forladt Grønlands koalition i protest mod mulig dansk medfinansiering af kontroversielle milliarddyre lufthavnsprojekter. Dermed har Kim Kielsens koalition ikke længere et flertal bag sig, og Grønland kan være på vej mod et valg mindre end seks måneder siden sidste valg.

Placeholder image
Foto: Andreas Krog

Det grønlandske parti Partii Naleraq med formand Hans Enoksen i spidsen meddelte søndag landsstyreformand Kim Kielsen, at partiet med øjeblikkelig virkning trækker sig fra den koalition, som Partii Naleraq og tre andre partier dannede efter landstingsvalget i april. Det meddelte partiet på et pressemøde søndag eftermiddag lokal tid.

Dermed har Kim Kielsen og hans parti Siumut ikke længere de nødvendige 16 mandater bag sig i det grønlandske parlament Inatsisartut. Nu skal Kim Kielsen se, om han kan danne en ny koalition og mønstre de nødvendige mandater, eller om Grønland skal til valg mindre end et halvt år efter valget 24. april i år – som blev udskrevet i utide efter uenighed mellem Siumut og koalitionspartneren IA. 

Partii Naleraqs exit kommer mindre end et døgn før, Kim Kielsen og Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen skal mødes i Nuuk for at diskutere og sandsynligvis præsentere planerne for en mulig dansk medfinansiering af de stærkt omdiskuterede grønlandske lufthavnsplaner.

Vanskeligt og hårdt
Lørdag meddelte Partii Naleraq, at man var lodret imod dansk medejerskab af Kalaalit Airports, der er det selskab, som skal stå for driften af de udvidede lufthavne i Nuuk og Ilulissat samt den nybyggede lufthavn i Qaqortoq. Og i de senere uger har partiet truet med at sprænge koalitionen i protest mod fangstkvoter i Nordvestgrønland og Østgrønland.

"Det principielle i denne her sag er at den danske stat blander sig i interne grønlandske forhold. Vi opfatter det som om at man har "over rightet" den selvstyrelov, der er blevet vedtaget," siger Hans Enoksen, der ikke lægger skjul på at koalitionssamarbejdet har været en prøvelse.

"Sammenholdet de sidste fem måneder har været vanskeligt og hårdt. Vigtige beslutninger hører vi fra pressen. Eksempelvis hørte vi først fra pressen, at statsministeren skulle komme," forklarer Hans Enoksen til Altinget: arktis' udsendte i Nuuk og fortsætter:

"Det her med lufthavnene fik os helt op ad hullerne. Det er besluttet enerådigt."

 

Læs også:

Skæbnesvangert efterår for grønlandsk koalition


Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser