Gyser ved Tysklands valg i dag: Tæt løb kan føre til en svag regering

Socialdemokraternes føring er så lille, at det tyske valg til Forbundsdagen søndag kan ende med næsten dødt løb mellem SPD og CDU-CSU fulgt af svære koalitionsforhandlinger, der svækker Merkels kommende afløser.

Socialdemokraten Olaf Scholz kan ikke være sikker på sin sejr endnu. 
Socialdemokraten Olaf Scholz kan ikke være sikker på sin sejr endnu. Foto: Wolfgang Rattay/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Meget tyder på en nervepirrende slutspurt, som Danmarks største naboland ikke har set magen til i mange år, når stemmerne fra potentielt over 60 millioner tyske vælgere skal tælles op søndag aften.

Valg i Tyskland
  • Søndag 26. september kan over 60 millioner tyske vælgere stemme ved valget til Forbundsdagen.
  • Valget udløser denne gang ekstra spænding, fordi forbundskansler Angela Merkel (CDU) ikke genopstiller efter 16 år ved magten.
  • Kandidaterne til at afløse Merkel er den konservative Armin Laschet (CDU-CSU), socialdemokraten Olaf Scholz (SPD) og Annalena Baerbock fra De Grønne. 
  • Meningsmålingernes forskelle er så små, at der til det sidste er spænding om resultatet. 
  • Første exitpoll forventes klokken 18.00 søndag aften. 

Godt nok har kandidaten fra de tyske socialdemokrater (SPD), Olaf Scholz, haft en stabil føring i alle meningsmålingerne siden begyndelsen af september – men føringen er ikke stor, og den er skrumpet ind i de seneste dage.

”Min fornemmelse er, at SPD vil klare sig endnu bedre, end man kan se i meningsmålingerne,” sagde Scholz selv forleden dag til Deutsche Welle: ”Det her føles som en ny begyndelse.”

Men det kan også gå den anden vej, advarer eksperter som Jana Puglierin, Berlin-direktør for den paneuropæiske tænketank European Council on Foreign Relations (ECFR).

”SPD’s forspring er så lille, at det næsten ligger inden for den statistiske usikkerhed, der er i enhver måling,” siger hun.

I en måneds tid har SPD ligget på 25-26 procent i målingerne, mens den afgående kansler Angela Merkels konservative union CDU-CSU var på omkring 21 procent, fulgt af De Grønne på tredjepladsen med 16-17 procent. I den seneste uge har en måling dog haft CDU-CSU oppe på 23 procent, mens SPD stagnerer.

Skulle den udvikling holde ved stemmeurnerne, så kan den konservative kanslerkandidat, Armin Laschet, godt stadig ende med at blive den, der danner regering.

”To-tre procentpoint mellem nummer et og to er for lille en forskel til, at man kan forudsige noget som helst resultat,” siger Jana Puglierin fra ECFR.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00