Debat

Haarder: Danmarkskanon skal til elektronisk folkeafstemning

DEBAT: Snart kan danskerne via sociale medier og en hjemmeside blande sig i debatten om Danmarkskanonen. De mange forslag bliver samlet og sendt til elektronisk folkeafstemning, skriver kulturminister Bertel Haarder (V). 

Befolkningens forslag til en Danmarkskanon skal til elektronisk folkeafstemning, skriver Bertel Haarder (V). 
Befolkningens forslag til en Danmarkskanon skal til elektronisk folkeafstemning, skriver Bertel Haarder (V). Foto: Scanpix / Claus Fisker
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bertel Haarder (V)
Kulturminister 

Det har været en fornøjelse at læse de mange meninger om Danmarkskanonen, som har været bragt på Altingets debatsider i den seneste tid.

Den er allerede ved at tjene sit formål: Mange er i fuld gang med at diskutere vores kulturelle identitet. Senere på måneden kan enhver blande sig i debatten.

Hvad skal med i Danmarkskanonen?
På Altingets debatsider er der allerede kommet mange velargumenterede bud på, hvad en Danmarkskanon skal indeholde. Skal en af byggestenene være bibliotekstankegangen, som Pernille Drost foreslår? Skal Morten Mølholm Hansens forslag om foreningsidrætten med? Eller skal Danmarkskanonen inkludere frisindet, næstekærligheden og civilsamfundet? Og hvad med Mogens Jensens og Lars Henriksens anbefaling om den danske LGTBQ-bevægelse? Selv er jeg nok mest varm på tillidskulturen.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Vi skal kende vores kulturelle dna
Hvad Danmarkskanonen skal indeholde, skal jeg ikke gøre mig til dommer over. Men jeg vil gerne slå et slag for dens relevans. Det er vigtigt, at vi kender vores egen kultur, ikke fordi den er bedre end andres, men fordi den fortæller, hvem vi er, hvorfor vi lever, som vi gør, og hvorfor der er værdier, vi ikke kan gå på kompromis med. Vi skal skue tilbage i historien for at forstå vores nutid og den tid, vi går i møde. I den henseende bliver Danmarkskanonen et blik på både fortiden og fremtiden.

Danmarkskanonen er ikke en danskhedskanon. Projektet handler ikke om, hvad der er rent dansk. Kultur bliver ikke til i et drivhus. Vores samfunds dna er resultatet af påvirkninger og strømninger på tværs af landegrænser. Det handler om at være bevidste om dette dna, så vi kan forklare det tydeligt til dem, der vokser op i og kommer til Danmark.

Det er hverken Marianne Jelveds (R) eller Alex Ahrendtsens (DF) kanon. Det er heller ikke min kanon. Det er vores allesammens kanon. Alle, der har lyst til at bidrage til, hvad Danmarkskanonen skal indeholde, kan gøre det.

Bertel Haarder (V)
Kulturminister

Skal ikke samle støv
Jeg er meget enig med mange af debattens deltagere: Den nye Danmarkskanon, når vi har formet den, skal ikke stilles på museum og samle støv. Danmarkskanonen kan bidrage til løsning af mange forskellige opgaver: Danmarkskanonen er et dannelsesprojekt, et kulturhistorisk projekt, et uddannelsesprojekt, et oplysningsprojekt og et integrationsprojekt. Og der ligger en vigtig opgave i at sætte den i værk og gøre den brugbar, når vi kender resultatet.

Befolkningens kanon
Det er hverken Marianne Jelveds (R) eller Alex Ahrendtsens (DF) kanon. Det er heller ikke min kanon. Det er vores allesammens kanon. Alle, der har lyst til at bidrage til, hvad Danmarkskanonen skal indeholde, kan gøre det. Fra 30. maj kan vi alle – via sociale medier og en hjemmeside – komme med forslag og ideer til, hvad Danmarkskanonen skal indeholde af historiske begivenheder, traditioner, bevægelser og værdier.

På danmarkskanon.dk og via sociale medier kan man komme med sit bidrag. Jeg glæder mig til at modtage mange forskellige forslag. Forslagene samles efterfølgende af nogle ”kuratorer” og sendes herefter til elektronisk folkeafstemning.

Om lidt åbner sluserne. Og så er det bare med at komme i gang: Hvilke historiske begivenheder, traditioner, bevægelser og værdier, synes du, har formet os så meget, at det også har bud til fremtiden?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

0:000:00