Debat

Helveg: Den er gal med Aukens grønne selvforståelse

REPLIK: Mens Radikale arbejder for at trække EU-Kommissionen i en grønnere retning, stiller Margrete Auken (SF) sig på sidelinjen og råber ad alle andre end sig selv, skriver Morten Helveg Petersen (R).

Mens Radikale arbejder for at trække EU-Kommissionen i en grønnere retning, stiller Margrete Auken (SF) sig på sidelinjen og råber ad alle andre end sig selv, skriver Morten Helveg Petersen (R).
Mens Radikale arbejder for at trække EU-Kommissionen i en grønnere retning, stiller Margrete Auken (SF) sig på sidelinjen og råber ad alle andre end sig selv, skriver Morten Helveg Petersen (R).Foto: Facebook.com
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Helveg Petersen (R)
Medlem af Europa-Parlamentet

Problemet med Margrete Aukens tilgang er, at det samarbejdende folkestyre ville bryde sammen, hvis alle var som hende.

Morten Helveg Petersen (R)
Medlem af Europa-Parlamentet

Margrete Auken (SF) retter endnu engang en bredside mod alle andre end sig selv i onsdagens udgave af Altinget.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Anledningen er denne gang, at Kommissionen har trukket et forslag om cirkulær økonomi tilbage. Hvordan det kan blive de danske medlemmer af Parlamentets skyld, det ved jeg ikke. Men Kommissionens handling er noget, såvel Auken som jeg selv har været særdeles kritiske over for.

Forskellen er bare, at hvor jeg arbejder for at påvirke Kommissionen og trække dem i en grønnere retning, så stiller Auken sig selv på sidelinjen og råber ad alle os andre.

Et skridt ad gangen
Hele Aukens indlæg er én stor stråmand. Problemet med Margrete Aukens tilgang er, at det samarbejdende folkestyre ville bryde sammen, hvis alle var som hende. Hendes tekst viser med tydelighed, at der er og bliver en stor forskel på, hvordan en folkesocialist og en socialliberal vil hjælpe den grønne dagsorden.

SF vil det hele, og de vil det nu. Ellers vil de ikke være med. Radikale ved, at vi ikke får al vores grønne politik igennem i dag. Derfor arbejder vi også for den i morgen. Det er den måde, jeg og mit parti fører politik på – ved at have en vision og hele tiden tage skridt for et bedre klima, en grønnere energipolitik og derved en lysere fremtid.

Auken skriver, at ”Socialdemokraterne over de Radikale til Venstre, Konservative og selvfølgelig Dansk Folkeparti støtter Kommissionen”. Det er lodret forkert.

Prøver at tage æren
Vi er mange, der arbejder for den grønne omstilling hver dag. Jeg har personligt arbejdet med at få energieffektivisering højt op på dagsordenen i energiunionen, i samarbejde med danske virksomheder som Rockwool, Danfoss og Velux. Og det er lykkedes.

At forsøge at tage æren for al grøn omstilling er intet andet end spin fra Aukens side. Her vil jeg nævne, at også Bendt Bendtsen i flere tilfælde har stillet sig lodret mod sin ikke just grønne gruppe for at få mere grøn omstilling.

Det er den pragmatiske tilgang, der virker! Danmark er blevet verdensførende inden for grøn omstilling, fordi vi har taget mange skridt i den rigtige retning, især på grund af radikal ihærdighed. SF har gennem årene ofte været en konstruktiv medspiller, men det er altså ikke SF’s to år i regering, som har skabt det grønne Danmark. Det har det samarbejdende folkestyre.

Samarbejde med virksomheder 
Min tilgang er, at hvis der skal ske regulære forbedringer i den grønne politik, så skal det ske sammen med virksomhederne. Så vi ikke gør folk arbejdsløse i jagten på et bedre klima og en grønnere vækstpolitik. Og så virksomhederne ser mulighederne i den grønne vækst og deltager i kampen. Fordi hele projektet afhænger af, at både arbejdende mennesker og virksomhederne kan se fidusen.

Hvis Auken lagde polemikken til side, ville hun vide, at den danske regering har arbejdet aktivt for at fastholde den cirkulære økonomi, samt at min gruppe i Europa-Parlamentet var stærkt kritiske over for Kommissionen på netop det punkt.

Jeg er en del af et parti, der vil udfase brugen af kul inden for ti år. Et parti, der arbejder konkret med den energiunion, der netop er blevet præsenteret af Kommissionen, og er et klart skridt fremad. Der vil skabe verdens mest bæredygtige transportsektor. Og der vil omstille vores landbrugssektor til miljø- og klimavenlig produktion. Vi ved, at Danmarks grønne politik kan smitte af til Europa, lige som Europa kan vise vejen for resten af verden.

Auken bruger alt sit krudt på at råbe ad os andre i mellemtiden. Hendes grønne politik er et flot formuleret stykke papir på et skrivebord. Og mens Auken skuffer alle dem, hun lover, at hendes politik bliver virkelighed i morgen, så fortsætter vi andre arbejdet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00