Her kan en stemme på Dansk Folkeparti ende hos Radikale

KORT: Valgforbund kan sende en stemme fra ét parti til et andet ved kommunalvalget. Altinget har kortlagt samtlige valgforbund. Find din kommune her.

En stemme på Dansk Folkeparti kan i en af landets kommuner ende hos Radikale. Og omvendt. 
En stemme på Dansk Folkeparti kan i en af landets kommuner ende hos Radikale. Og omvendt. Foto: /ritzau/Jacob Ehrbahn
Kim Rosenkilde

Det er ikke altid, at en stemme afgivet ved kommunalvalget går til det parti, krydset er sat ud for.

Hvis et parti har forlovet sig med et eller flere andre partier eller lokallister gennem et valgforbund, så kan en stemme blive sendt fra ét parti til et andet.

Blandt andet kan en stemme på Radikale i Rebild Kommune i praksis ende hos Dansk Folkeparti eller Konservative, fordi partierne indgår i samme valgforbund.

Ved det kommende kommunalvalg har en lang række partier og lokallister indgået valgforbund.

Valgforbund bliver indgået for at undgå stemmespild og samtidig øge chancen for at få ekstra mandater. Når alle stemmer er talt op, fordeles mandaterne mellem de enkelte valgforbund og dernæst mellem partierne i valgforbundent.

Partiernes og lokallisternes valgforbund kan i nogle tilfælde betyde, at deltagerne i forbundet sammen får et mandat mere, end hvis de ikke indgik i et forbund.

Det er derfor ikke helt lige meget, hvilke partier og lister som har indgået valgforbund. 

Typisk bliver valgforbund indgået mellem partier inden for samme politiske blok. Men det er ikke altid tilfældet, og det er forskelligt fra kommune til kommune, hvilke partier der er i valgforbund sammen.  

 

Blokpolitik dominerer
Ser man ned over partiernes valgforbund, står det klart, at blokpolitikken også slår igennem i de lokale alliancer. I hvert fald er langt hovedparten af forbundende indgået mellem partier, der ligger inden for samme landspolitiske blok.

Selv om Dansk Folkeparti og Socialdemokratiets partitop har lagt op til gerne at øge det lokale samarbejde, så indgår de fire partier kun i fire valgforbund i henholdsvis Fredensborg, Odsherred, Hvidovre og Ishøj.

Særligt valgforbundet i Odsherred er atypisk, fordi Alternativet også indgår.

Til sammenligning har Dansk Folkeparti indgået valgforbund med Venstre i 49 kommuner og Radikale i to kommuner.

Socialdemokratiet har stort set heller ingen tilbøjelighed til at bevæge sig hen over midten, når de indgår valgforbund.

Radikal borgmester i forbund med DF
Udover samarbejdet med Dansk Folkeparti i de fire tidligere nævnte kommuner og et samarbejde med Konservative på Langeland har Socialdemokratiet ikke en eneste stemme-alliance hen over midten.

Det samme gælder Liberal Alliance, der dog i visse kommuner indgår i forbund med Radikal Venstre.

Samlet set er Radikale det parti, der oftest indgår valgforbund hen over midten. Ud af i alt 76 valgforbund er de 17 med borgerlige partier.

Udover kommuner som Helsingør, Holbæk, Billund og Norddjurs gælder det altså også i Rebild. Her har landets eneste radikale borgmester, Leon Sebbelin, som nævnt indgået valgforbund med Dansk Folkeparti og Konservative.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024