Holstein: Politikerne vil tage magten tilbage fra domstolene

DOMSTOLE: De internationale domstole har fået for meget magt, mener flere politikere, heriblandt tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V). Altingets kommentator Erik Holstein forudser, at politikerne vil tage kampen op mod domstolene.

EU-Domstolen har afsagt fuldstændig vanvittige domme, der underminerer opbakningen til EU. Sådan lød det fra tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i et interview med Altinget tirsdag.

Læs også: Fogh: EU-Domstolen er ude af trit med den sunde fornuft

Anders Fogh Rasmussens barske kritik af EU-Domstolen er kun det seneste eksempel på, at politikere reagerer på domstolenes aktivistiske linje. Det samme så man, da den storkriminelle Levakovic fik lov til at blive i landet, og da det blev afgjort, at rumænske kriminelle ikke kan sendes tilbage til Rumænien for at afsone deres dom.

Altingets politiske analytiker Erik Holstein vurderer, at domstolene har givet sig selv en politikudviklende rolle, og at det er årsagen til, at politikerne nu siger stop.

"Det er en relativ ny trend, men det skyldes, at domstolene de sidste år er begyndt at tilkende sig selv større politisk magt," siger Erik Holstein.

Læs også: Partierne: Foghs kritik af EU-domstolen er rigtig, men også lidt letkøbt

Skal der ændres på domstolenes aktivistiske linje og politiske magt, kræver det ifølge Erik Holstein formentlig traktatændringer. Men det har også en betydning, at politikerne offentligt kritiserer domstolenes linje, mener han.

"Man skal være opmærksom på, at domstole påvirkes af et politisk pres, så hvis flere lande markerer, at det ikke er den udvikling, man ønsker, så kan det godt være domstolene retter ind," lyder vurderingen fra Erik Holstein.

Hele interviewet med Altingets politiske analytiker Erik Holstein kan ses øverst i artiklen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00