Hvad nu? Her er de mulige næste skridt efter beretningen om den ulovlige instruks

PROCES: Hvad er Folketingets handlemuligheder efter den hårde kritik af Inger Støjberg fra Instrukskommissionen? Få overblikket her.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Kristine KorsgaardSine Riis Lund

De fleste eksperter, lederskribenter og kommentatorer var mandag enige om, at beretningen fra Instrukskommissionen om instruksen om at adskille asylpar var hård kost for daværende minister Inger Støjberg.

Men det er i første omgang op til et politisk flertal i Folketinget at vurdere, hvad der skal ske med Støjberg, som er Venstres nuværende næstformand. Reaktionen kan være lige fra en politisk næse til en rigsretssag.

Advokatundersøgelse
Foreløbig er der nu politisk flertal for, at uvildige advokater skal vurdere Instrukskommissionens beretning og komme med en juridisk vurdering af, om der er basis for at udforme et egentligt anklageskrift, skriver Politiken og JP. 

Den vej får støtte af SF, Radikale, Enhedslisten - og Socialdemokratiet, som ellers ikke vil sige, hvad partiet mener om indholdet i kommissionens beretning.

Men hvorfor få advokater til at se på sagen, når en hel kommission netop har trawlet næsten fem millioner filer igennem og afhørt 42 personer i sagen?

Pointen med sådan en undersøgelse er, at advokaterne skal vurdere, om sagen vil holde i en eventuel retssag, og give et bud på, hvordan et anklageskrift kan se ud. Det har ikke ligget inden for Instrukskommissionens opgave.

Forældelsesfrist
Men advokaterne skal arbejde hurtigt, hvis Folketinget fortsat vil have muligheden for at rejse en rigsretssag. Når vi når til 10. februar - fem år efter, Støjberg udsendte den omstridte pressemeddelelse - vil sagen nemlig blive forældet.

Inden da skal Folketinget beslutte, om det vil rejse en sag, og det skal have vedtaget et anklageskrift.

Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, forsikrer i et opslag på Twitter, at det kan nås:

"Det er en stram tidsplan i UFO (Folketingets Udvalg for Forretningsorden, red.), så der er styr på forældelsesfristen.”

Læs også

Rigsret
Ud fra advokaternes vurdering kan Folketinget tage stilling til, om man vil rejse en rigsretssag. 

Ifølge DR vil det i så fald være den sjette i danmarkshistorien. Sidst det skete var i 1995, hvor tidligere justitsminister Erik Ninn-Hansen blev idømt fire måneders fængsel i Tamilsagen.

Rigsretten udgøres af op til 15 højesteretsdommere og 15 medlemmer udpeget af Folketinget.

Næse
Folketinget kan i princippet også vælge den helt milde version, hvor et flertal udtaler kritik af Støjbergs ageren som minister, en såkaldt næse.

Hjemmel skal på plads
Der er også en anden ting, der skal på plads efter sagen om den ulovlige instruks om at adskille alle asylpar, hvor den ene var mindreårig, uden individuel behandling.

Der er nemlig ikke hjemmel i loven til den ordning, man i øjeblikket bruger for indkvartering af gifte eller samlevende asylansøgere, hvoraf den ene er mindreårig, skriver kommissionen.

I beretningen lyder det, at den “fornødne hjemmel for ordningen ikke er til stede” selv i dag, og at et klart og præcist hjemmelsgrundlag også vil kunne sikre “en tilstrækkelig demokratisk legitimitet”.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) fortæller i en pressemeddelelse, at ministeriet vil “præcisere hjemmelsgrundlaget” for den nuværende ordning i asylindkvarteringssystemet.

Embedsmændenes ansvar
Endelig kommer der i løbet af næste forår eller sommer en ansvarsvurdering af embedsmændenes rolle. I kommissionens beretning står det dog klart, at den ansvarsvurdering ikke kommer til at omfatte embedsmænd fra Justitsministeriet og Statsministeriet, da kommissionen ikke finder, at der er grundlag for det.

Sidste kapitel af instrukskommissionens arbejde bliver altså at give en bedømmelse af, om og eventuelt hvem i embedsværket under Inger Støjberg der har svigtet sin opgave, og om der kan tales om lovbrud.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rosa Lund

MF (EL)
cand.soc. i jura (Københavns Uni.)

0:000:00