Hvem skal lede Frankrig? Macron vinder første runde, men tvekampen mod Le Pen bliver hård

Frankrigs gamle politiske partier til højre og venstre for midten er helt ude af billedet efter en valgaften, der sendte højre-nationalisten Marine Le Pen videre til anden runde sammen med præsidenten.

Den afgørende konfrontation mellem Marine Le Pen og Emmanuel Macron kommer 24. april. 
Den afgørende konfrontation mellem Marine Le Pen og Emmanuel Macron kommer 24. april. Foto: Sarah Meyssonnier/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Tæt forfulgt af to euroskeptikere fra hver sin politiske yderfløj lykkedes det søndag Emmanuel Macron at vinde første runde i Frankrigs præsidentvalg, så han nu har gode chancer for genvalg.

Men det afsluttende kapløb frem til anden runde 24. april bliver hårdt, og Macron advarer selv om, at resultatet ikke er givet på forhånd.

”Intet er sikkert endnu. De næste to uger bliver afgørende for vores land og for Europa,” sagde Emmanuel Macron søndag aften.

Alle dem, der ikke stemte på Macron, de må nu have som mål at samle sig omkring mig.

Marine Le Pen
Præsidentkandidat for Rassemblement National (højrenationalist)

Med knap 28 procent af stemmerne kom den afgående præsident relativt sikkert igennem første runde som nummer et, men både højre-nationalisten Marine Le Pen og venstresocialisten Jean-Luc Mélenchon bider ham i haserne med henholdsvis omkring 23 procent og 22 procent af stemmerne.

Dermed går Le Pen videre til den afgørende tvekamp mod Macron om to uger, ganske som ved sidste præsidentvalg for fem år siden.

Begge to tilbageværende kandidater prøver nu at positionere sig som den samlende kraft i et fuldstændig opbrudt politisk landskab, hvor de står for to grundlæggende modsatte opfattelser af Frankrig og omverdenen.

”Det bliver et sammenstød mellem to politiske projekter, som repræsenterer vidt forskellige holdninger til Europa og udenrigspolitik – og derfor med meget forskellige potentielle konsekvenser for både EU, Nato og indvandringspolitikken,” siger Tara Varma, der leder Paris-kontoret for den paneuropæiske tænketank European Council on Foreign Relations (ECFR).

Mens den socialliberale Emmanuel Macron ønsker både et mere ambitiøst EU og et stærkt fransk engagement i den transatlantiske alliance, så vil Marine Le Pen neddrosle Den Europæiske Union og trække Frankrig ud af Natos kommandostruktur.









0:000:00