Ida Auken: Sofie Carsten Nielsen har dækket over Morten Østergaards grænseoverskridende adfærd

SEXISME: Sofie Carsten Nielsen har ifølge partifællen Ida Auken ikke fortalt hele sandheden om Morten Østergaards krænkende adfærd. Sofie Carsten Nielsen afviser anklagerne, som hun kalder et "forsøg på at destabilisere partiet".

Opdateret 14. oktober 2020, klokken 11.37, med kommentar fra Sofie Carsten Nielsen

Radikale Venstres nye leder, Sofie Carsten Nielsen, har dækket over tidligere leder Morten Østergaards grænseoverskridende adfærd. Det skriver den radikale profil Ida Auken på Facebook.

"Jeg er ikke i tvivl om, at Sofie Carsten Nielsen vidste, hvordan Morten Østergaard opførte sig, og valgte at dække over ham, i stedet for at tage det nødvendige opgør," skriver Ida Auken.

Partiets tidligere leder har været i vælten, efter at fire sager om krænkende adfærd er kommet frem. For Ida Auken begyndte "situationens alvor" at gå op for hende fredag, hvor Morten Østergaard skrev på Facebook, at han ud over folketingsmedlem Lotte Rod (R) havde forulempet tre kvinder, som han var chef for, og hvor Sofie Carsten Nielsen meddelte på et pressemøde, at hun ikke kendte til flere sager om Morten Østergaard end sagen om Lotte Rod.

"Det ved offentligheden nu ikke var korrekt, da hun tre dage senere skrev på sin Facebook, at hun havde kendt den ene af personalesagerne siden 17. september i år. Men allerede fredag under pressemødet vidste jeg, at Sofie Carsten Nielsen ikke fortalte hele sandheden," skriver Ida Auken.

Grænseoverskridende adfærd på Folkemødet
Ida Auken beretter, at hun fortalte Sofie Carsten Nielsen, landsformanden og partisekretæren i juni 2017 om en "særdeles alvorlig sag" om, at "Morten Østergaard på Folkemødet 2017 havde stået og befamlet en ung kvinde mod hendes vilje og med stærkt grænseoverskridende adfærd havde forsøgt at få hende til at gå i seng med sig".

"Dengang bad jeg udtrykkeligt Sofie Carsten Nielsen om at gribe ind over for Morten Østergaard. Svaret til mig fra ledelsen dengang var, at man var begyndt at mandsopdække Morten og lægge ham i seng, når han blev for beruset. Jeg sagde, at det mente jeg ikke var godt nok," skriver hun.

Ida Auken delte lørdag sagen, som er den ene af de tre personalessager, med folketingsgruppen. Hun sendte en fortrolig mail til gruppen og påpegede, at "det ikke var korrekt, når ledelsen siger, at de ikke kendte til flere sager".

"Jeg opfordrede ledelsen til at give det fulde billede til folketingsgruppen," skriver hun på Facebook.

Sofie Carsten Nielsen og partiets landsformand har ifølge Ida Auken efterfølgende afvist at have hørt historien om Morten Østergaards adfærd på Folkemødet i 2017, mens partisekretæren modsat de to andre har bekræftet skriftligt, at Ida Auken talte med ham om sagen.

Sofie Carsten Nielsen skriver på Facebook, at hun er "rasende" over påstandene.

"Jeg afviste det pure i lørdags, da Ida sendte beskyldningerne mod mig og vores landsformand i en mail til Folketingsgruppen. Og jeg afviser det igen nu. Jeg har ikke kendt til den sag, Ida påstår, at jeg skulle have kendt. At Ida vælger at slynge falske påstande om mig og vores landsformand ud på nuværende tidspunkt, kan jeg ikke se som andet end et forsøg på at destabilisere partiet," skriver hun.

Mistede tilliden til Østergaard
Ida Auken har ud over samtalen i 2017 haft en samtale med Sofie Carsten Nielsen på tomandshånd på hendes kontor i 2018. Samtalen angik Ida Aukens opbakning til Morten Østergaard.

"Der måtte jeg gøre klart, at jeg havde mistet tilliden til ham som leder for det Radikale Venstre blandt andet på grund af hans opførsel over for kvinder. Her nævnte jeg ikke den i mailen omhandlede sag, men alene det generelle billede af Morten Østergaards mangeårige grænseoverskridende adfærd," skriver Ida Auken.

Hun mener, at ledelsen har haft "mulighed for at komme frem med alle oplysninger over for folketingsgruppen, i den officielle redegørelse og over for hovedbestyrelsen".

"Ingen af de muligheder er blevet grebet af ledelsen. Jeg kan se, at man nu forsøger at lukke et kapitel i partiets historie uden at tage et tilstrækkeligt opgør med ledelsessvigtet," skriver hun.

Altinget har forsøgt at indhente kommentarer fra Sofie Carsten Nielsen og fra Ida Auken, som er sygemeldt fra Folketinget med stress. De er ikke vendt tilbage.

,

Forrige artikel Tønder-borgmester bryder ud af Venstre og splitter partiet Tønder-borgmester bryder ud af Venstre og splitter partiet Næste artikel Del af imampakke har næsten ingen effekt: Én forening har fået afslag på lokaleleje Del af imampakke har næsten ingen effekt: Én forening har fået afslag på lokaleleje