Jakob Nielsen: Inger Støjbergs forklaring kan tvinge Folketinget til at nedsætte rigsretssag

Q&A: Inger Støjberg er fortsat stålsat på at gøre sagen om ulovlig adskillelse af asylpar til et spørgsmål om kampen mod barnebrude. Det kan tvinge Folketinget til at nedsætte en rigsretssag for at få slået fast, at ministre ikke må bryde loven, vurderer Altingets chefredaktør.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Hos Inger Støjberg kan der ikke have hersket tvivl om, at hun som udlændinge- og integrationsminister gav urigtige og misvisende oplysninger til Folketinget.

Sådan lyder en central konklusion i delberetningen vedrørende sagen om ulovlig adskillelse af asylpar, som Instrukskommissionen mandag har overgivet til Folketinget.

Her konkluderes det blandt andet, at Inger Støjberg trods gentagne advarsler om lovbrug holdt fast i, at adskillelsen af asylpar skulle ske uden undtagelser. Dermed affejer kommissionen også Inger Støjbergs hovedforsvar under afhøringerne. Her henviste hun gentagne gange til et godkendt notat, som netop beskrev, at der kunne ske undtagelser.

Men notatet mistede ”utvivlsomt sin betydning som følge af Inger Støjbergs efterfølgende meget klare tilkendegivelser – både eksternt og internt i departementet – om, at hun ville have en undtagelsesfri ordning”, lyder det i beretningen.

”Det helt afgørende bliver, hvor Socialdemokratiet og Venstre vælger at lægge sig. De to partier er nu ved at læse beretningen grundigt igennem. Jakob Ellemann har foreløbig i et opslag på Facebook valgt at bakke op om Støjberg, men han skriver omhyggeligt, at han ikke har læst redegørelsen endnu. Han forsøger at købe sig noget tid."

Jakob Nielsen
Ansvarshavende chefredaktør, Altinget

Og over bred kam ser konklusionerne ”meget skidt ud” for Inger Støjberg, mener Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen.  

”Kommissionen skriver helt entydigt, at Inger Støjberg medvirkede til at iværksætte en ulovlig adskillelse af de unge asylpar. Desuden slår kommissionen fast, at Støjberg systematisk har givet urigtige og misvisende oplysninger til Folketinget, hvilket i sagens natur er dybt alvorligt. Og derudover affejer kommissionen hendes vigtigste forsvar. Nemlig at hun i et notat godkendte, at der kan ske undtagelser. Men ifølge kommissionen er notatet ubetydeligt, fordi hun efterfølgende stod fast på, at alle par skulle adskilles,” siger Jakob Nielsen.

Hvad bliver det afgørende for Støjberg nu?

”Det helt afgørende bliver, hvor Socialdemokratiet og Venstre vælger at lægge sig. De to partier er nu ved at læse beretningen grundigt igennem. Jakob Ellemann har foreløbig i et opslag på Facebook valgt at bakke op om Støjberg, men han skriver omhyggeligt, at han ikke har læst redegørelsen endnu. Han forsøger at købe sig noget tid."

Læs også

Ellemann har to muligheder
Hvad er på spil for Jakob Ellemann-Jensen?

”Kommissionens konklusioner er klare, og som jeg ser det, har Ellemann reelt kun to muligheder. Enten bakker han sin næstformand op og forsøger at gøre sagen til et spørgsmål om at være for eller mod barnebrude. Eller også må han anerkende, at der er foregået ulovligheder - ikke bare fodfejl. Ellers vil hans troværdighed i forhold til at kritisere regeringen i andre sager være helt væk.”

Socialdemokratiet har endnu ikke kommenteret på beretningen. Hvad er på spil for dem?

”Hverken Venstre eller Socialdemokratiet har interesse i en rigsretssag om en sag, der vedrører udlændingepolitik. Sagen kan hurtigt blive brugt værdipolitisk, og her vil begge partier gerne fremstå stramme. Desuden kan sagen i sig selv blive en meget polariserende begivenhed. Men jeg tror alligevel, at man skal passe på med at læse for meget taktisk og spin ind i det kommende forløb. Konklusionerne er så alvorlige i sig selv, at alle bliver nødt til at forholde sig til dem i deres egen ret.”

Risikerer selv at udløse rigsretssag
Men kan en sag mod Støjberg ikke skabe problemer for S i forhold til minksagen?

”Jo, mange vil forsøge at kæde de to sager sammen. Men der er helt fundamentale forskelle på de to sager, og det er usandsynligt, at minksagen vil føre til så entydige konklusioner som dem, der nu ligger i Støjberg-sagen.”

Hvordan skal man forstå Støjbergs kommentar til beretningen?

”Støjberg forsøger at reducere sagen til et spørgsmål om nogle fodfejl. Det kan ende med at ramme hende. Hvis Støjberg havde valgt at lægge sig fladt ned og indrømme sine fejl, ville det være langt nemmere for både Socialdemokratiet og Venstre at få lagt en dæmper på sagen ved at udtale kritik af forløbet. Når Inger Støjberg fortsat gør det til et spørgsmål om kampen mod barnebrude, kan Folketingets partier blive tvunget til at nedsætte en rigsretssag for at få slået fast, at ministre ikke må bryde loven.”

 

 

 

 

 

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Jakob Nielsen

Ansv. chefredaktør, Altinget
journalist (DMJX 1998)

0:000:00