Debat

Jeppe Kofod: Vejen til en EU-aftale skal styrke EU-debatten

Tiden er i dén grad inde til en ny europapolitisk aftale. Men hvis aftalen skal være langtidsholdbar, kræver det, at vi giver plads til debatten, skriver udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Vi skal have en debat, hvor de, der normalt ikke er så højlydte i EU-debatten, kommer på banen, skriver Jeppe Kofod.
Vi skal have en debat, hvor de, der normalt ikke er så højlydte i EU-debatten, kommer på banen, skriver Jeppe Kofod.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Jeppe Kofod
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg elsker, når vi holder filmaften hjemme hos os. Det kan være svært at finde tid til, men når det lykkes, så har vi en hyggelig tradition. Min kæreste har gerne bagt en lækker kage, jeg er blevet udstyret med fjernbetjeningen, og vores to døtre har fingrene stift peget mod (og desværre nogle gange på) fjernsynsskærmen og de film, der kan vælges imellem.

Og så går snakken ellers derudaf. Den ene vil se Frozen (igen). Den anden vil se Far til Fire. Den tredje vil gerne se noget sjovt, og den fjerde vil egentligt helst bare gerne snart have noget kage.

Temadebat

Ny europapolitisk aftale?

Den seneste europapolitiske aftale, der danner hele fundamentet for den danske EU-politik, er tilbage fra 2008. 

Ambitionerne om en ny europapolitisk aftale blev nedskrevet i det såkaldte forståelsespapir, som regeringen formulerede sammen med de øvrige partier i rød blok efter valget i 2019. Siden er der sket så lidt, at både Venstre og flere andre partier nu begynder at blive utålmodige.

Er det tid til en ny? Og hvad skal en opdateret aftale prioritere i forhold til den gamle? Altinget tager debatten.

Indrømmet, det kan godt tage sin tid. Men ved du hvad? Den snak vi har, mens vi vælger filmen, er faktisk næsten det bedste ved sådan en filmaften. For der lytter vi til hinanden, vi hører, hvad vi hver især går op i, og vi er fuldt til stede i dét, vi her er fælles om.

Og resultatet bliver også bedre, når vi har fået talt os til rette om, hvad vi alle sammen gerne vil, i stedet for at udfaldet er besluttet på forhånd. Vi endte med sidst at se Matador, til alles store fornøjelse. Jeg tror, de fleste børnefamilier kan nikke genkendende til de her små scener fra hverdagslivet.

Og nu til pointen: for jeg har det lidt på samme måde med spørgsmålet om en europapolitisk aftale. Vi er alle enige om, at tiden i dén grad er inde til at lave en ny aftale. Men vi kommer fra meget forskellige udgangspunkter – og vi skulle gerne ende med noget, som vi alle bliver glade for. Som rent faktisk rykker EU-debatten og EU-politikken i Danmark – ikke bare for, men med danskerne.

Vigtigheden af debat

Resultatet af en aftale er ikke – og må ikke – være givet på forhånd. Vi skal give plads til debatten, og vi skal, synes jeg, gøre en ekstra indsats for at få så bred en aftale som overhovedet muligt. Det arbejde er vi godt i gang med.

Siden februar i år har jeg gennemført tre temadrøftelser med partiernes ordførere, for af få deres input til arbejdet med en europapolitisk aftale: en drøftelse om grøn omstilling i Europa, en drøftelse om EU’s globale rolle og en drøftelse om det sociale Europa. Og jeg har planlagt flere temadrøftelser efter sommerferien, så vi kan komme i dybden med diskussionerne.

Jeg synes, det er afgørende, at vi politikere griber muligheden for at debattere med danskerne og bliver klogere, inden vi slår søm i en europapolitisk aftale.

Jeppe Kofod (S)
Udenrigsminister

Men oven i drøftelserne mellem Folketingets partier skal vi også tage bestik af de diskussioner, som finder sted ude i Europa, og vi skal give os tid til at have en ordentlig debat med den danske befolkning om, hvad de ønsker sig af EU. Og ærligt talt også, hvad mener de ikke, EU skal bruge tid og kræfter på. Det ved jeg, at blandt andet SF og Enhedslisten også vægter højt. Altså en egentligt folkelig EU-debat. 

I EU har vi også netop taget hul på den såkaldte Konference om Europas fremtid. Den er en god mulighed for at få en reel og folkelig debat med danskerne om, hvad der optager dem. Jeg synes, det er afgørende, at vi politikere griber muligheden for at debattere med danskerne og bliver klogere, inden vi slår søm i en europapolitisk aftale.

Derfor lancerede jeg sidste år de såkaldte Eigtveds-dialoger, der skulle kickstarte en bredere offentlig debat og i det hele taget styrke den europapolitiske debat i Danmark. Eigtveds-dialogerne blev taget rigtigt godt imod, men vi måtte desværre indstille dem på grund af coronasituationen. Jeg håber og tror, at vi kan vende tilbage også til dette format i den kommende debat.

Vejen til en langtidsholdbar aftale

Vi skal samtidig ikke undervurdere, hvor mange ideer og prioriteter, der kan komme på banen, når først konferencen om Europas fremtid kommer op i fart. Hvis vi haster ind i forhandlingslokalerne, lukker døren bag os og kommer ud en sen aftentime med trætte øjne og en printervarm aftaletekst, ja så risikerer vi jo bare, at den aftale allerede er forældet, før blækket er tørt.

Fordi vi ikke har fået taget højde for, hvor danskerne er, og hvor Europa bevæger sig hen med konferencen om Europas fremtid. Men vi kan og skal selvfølgelig gøre flere ting på én gang og tænke de to forløb i en sammenhæng, som jo for eksempel Radikale Venstre noterer sig i deres indlæg.

Derfor håber jeg, at vi tør bruge lidt tid på at få en bred debat, hvor vi ikke diskuterer ”for og imod” EU, men fokuserer på Europas udfordringer og på, hvordan vi løser dem. Det læser jeg også her i Altinget, at Venstre grundlæggende er enig i.

En debat, hvor de, der normalt ikke er så højlydte i EU-debatten, kommer på banen. Det gælder arbejdstagere og arbejdsgivere, danske virksomheder, miljø- og forbrugerorganisationer – og ikke mindst vores unge, som skal leve i det Europa, vi efterlader til dem.

Europanævnet har netop lanceret en pulje med midler til EU-debat, som kan søges til debatarrangementer i de kommende måneder – brug den!

Sådan får vi det sikreste grundlag for en ny, bred og langtidsholdbar europapolitisk aftale.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00