John Dyrby afviser at have deltaget i kupforsøg i Slagelse

INTERVIEW: Socialdemokratiets borgmesterkandidat slår fast, at han ikke deltog i planerne om at få fyret kommunaldirektøren i Slagelse. 

Spekulationerne om et kupforsøg mod Slagelses kommunaldirektør i foråret er overdrevne.

Sådan lyder budskabet fra Socialdemokratiets borgmesterkandidat, John Dyrby Paulsen.

"Jeg var faktisk glad for kommunaldirektøren og ønskede ikke, at hun skulle fyres", siger han til Altinget. 

Dermed lægger han afstand til de kræfter i kommunen, som i april forsøgte at få afsat kommunaldirektør Jane Wiis uden at fortælle borgmester Stén Knuth om det.

Liberal Alliance deltog meget aktivt i den proces og kontaktede Kommunernes Landsforening (KL) i et forsøg på at få hjælp til at komme af med kommunaldirektøren.

Hun ville bremse brintbusserne
En underordnet projektleder forsøgte ligeledes at involvere KL i processen. Denne medarbejder blev senere fyret for sin rolle i sagen.

Den samme projektleder sendte allerede i marts måned en udførlig mail til både John Dyrby Paulsen og Villum Christensen fra Liberal Alliance, hvor hun i detaljer beskrev, hvorfor og hvordan kommunaldirektøren og en anden direktør i kommunen kunne afsættes. 

Utilfredsheden med kommunaldirektøren handlede i høj grad om, at hun havde forsøgt at overtage styringen af et storstilet projekt med brintbusser, som ellers var lagt i hænderne på et privat konsulentfirma, der var ejet og drevet af en af Villum Christensens bekendte. 

John Dyrby Paulsen, gik du ind for, at kommunaldirektøren skulle fyres i april?

"Nej, det gjorde jeg ikke. Jeg var faktisk glad for kommunaldirektøren. Der var ikke noget kupforsøg. Der var ikke nogen drejebog. De eneste, der mener det, er Venstre," siger John Dyrby Paulsen.

Når nogen taler om kup og drejebog, så er det jo, fordi en medarbejder faktisk sendte en udførlig mail om fyring af kommunaldirektøren, og den modtog du også?

"Jeg svarede ikke på den mail. Medarbejderen, som sendte den, var under kolossalt pres. Hun var ved at blive fyret. Jeg betragtede det som udtryk for en kæmpe frustration. Derfor gik jeg ikke videre med det. Der var ikke nogen, der forsøgte at gennemføre et kup. Det har medarbejdere også selv sagt."

Altinget har beskrevet, at Troels Christensen fra Liberal Alliance faktisk ringede til Kommunernes Landsforening for at søge råd om, hvordan man slap af med direktøren. Det er vel ret konkret?

"Ja, men Troels var åben om, at han havde ringet. Som borgmester kan man automatisk få den rådgivning, men det kan man ikke som menigt byrådsmedlem. Så det påvirker ikke min tillid til dem. Men det betyder ikke, at jeg synes, det var smart", siger John Dyrby Paulsen. 

Og du deltog ikke i noget forsøg på at få fyret kommunaldirektøren?

"Nej".

Direktør gik selv

Udgangen på forløbet blev, at et enigt byråd bad Kommunernes Landsforening om at undersøge hele sagen om brintbusser. KL afleverede i juni en 120 sider lang redegørelse, som frikendte kommunaldirektøren.

Redegørelsen rettede til gengæld kritik mod Liberal Alliances Villum Christensen for at have misbrugt sin position som udvalgsformand til at diktere indstillinger fra forvaltningen. 

Få dage efter, at redegørelsen var afleveret, forlod kommunaldirektør Jane Wiis kommunen til fordel for et andet job. 

Forrige artikel Dagens overblik: Sammenbrud og nye oplysninger i Slagelse Dagens overblik: Sammenbrud og nye oplysninger i Slagelse Næste artikel Brexit-gennembrud i sigte Brexit-gennembrud i sigte
Sommerserie med Mads Fuglede:

Sommerserie med Mads Fuglede: "Som ung var jeg meget krænkelsesparat"

SOMMERSERIE: Mads Fugledes politiske interesse og indignation blev vakt engang i 1980'erne, hvor kommunismen var på fremmarch i Afghanistan. Men den 48-årige nordjyde og venstremand er rundet af mange ting: Musikken var den første store passion og Steen Gade (SF) et af hans første forbilleder.