Debat

Joy Mogensen: Idrætten vil tabe på at få sit eget ministerium

Dansk idræt vil ikke nyde godt af at få sit eget ministerium. Tværtimod vil et Idræts- eller Sportsministerium isolere idrætten og betyde, at gennemslagskraften, musklerne og dermed indflydelsen ville være markant mindre end i dag, skriver kulturministeren.

Det vil ikke gavne idrætten at lave et lille, separat ministerium, skriver Joy Mogensen.
Det vil ikke gavne idrætten at lave et lille, separat ministerium, skriver Joy Mogensen.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Joy Mogensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Dansk foreningsidræt er i særklasse. Det indebærer hundredetusinder af frivillige, som er med til at skabe unikke muligheder for alle, der har interesse i at dyrke idræt. De er med til at skabe fællesskaber og breddedeltagelse, som er med til at få pulsen op hos rigtig mange danskere. Det er et selvorganiseret system og helt unikt.

Jeg tror på mange måder, dansk sport og idræt er i verdensklasse som resultat af vores foreninger. Vi er en af verdens bedste håndboldnationer på både kvinde- og mandesiden, flere mandlige- og kvindelige fodboldspillere er på græs i verdens største klubber, vores badmintonstjerner er med helt i toppen til de fleste store turneringer, og det er ikke mange år siden, at en dansk kvinde lå nr. på verdens tennisrangliste.

Selvom vi er et lille land, opnår vi store resultater i mange sportsgrene - tænk bare tilbage på seneste OL. Det skal vi være glade og stolte over, og det skal have stor opmærksomhed og anerkendelse. Men det starter i foreningerne, som inspirerer både fritidsudøvere og fremtidige eliteudøvere til at gribe ketsjeren eller få græs under støvlerne.

Det vil ikke gavne idrætten med et lille, separat ministerium
Danmark er et foreningsland, hvor idrætsforeninger – og foreninger i det hele taget - for rigtig mange danskere er en stor del af deres liv – hele livet.

Selvom jeg deler synspunktet om, at idrætten og udøverne skal prioriteres, så vil det ikke gavne idrætten at lave et lille, separat ministerium.

Joy Mogensen
Kulturminister (S)

Kulturforeninger, folkeoplysende foreninger, ungdomsforeninger, idrætsforeninger og mange andre foreninger er i dag samlet under Kulturministeriet, og på den måde er det muligt at samarbejde på tværs om alt det, de har tilfælles. Med et idrætsministerium ville det formentlig blive sværere. Foreningerne ville blive delt op; nogle ville blive i Kulturministeriet og nogle ville flytte over i et separat Idrætsministerium.

Et Idræts- eller Sportsministerium ville blive markant mindre, end Kulturministeriet er i dag, og det ville med al sandsynlighed blive det mindste ministerium overhovedet. Det ville betyde, at gennemslagskraften, musklerne og dermed indflydelsen ville være markant mindre end i dag.

Selvom jeg anerkender ønsket fra nogle sportsfolk om en sports- eller idrætsminister, og selvom jeg deler synspunktet om, at idrætten og udøverne skal prioriteres, så vil det ikke gavne idrætten at lave et lille, separat ministerium.

Idræt er kultur
Jeg hæfter mig også ved, at det heller ikke er en idé, som Danmarks Idrætsforbund og DGI er enige i, fordi de også er bekymrede for et meget lille ministerium – og muligvis også en større grad af styring i stedet for den frihed, idrætten generelt nyder godt af, og som vi skal værne om. Vi skal i stedet fortsætte med at fokusere på idrætten og foreningslivet og gøre det bedre og stærkere. Det har begge områder fortjent.

Et Idræts- eller Sportsministerium ville med al sandsynlighed blive det mindste ministerium overhovedet. Det ville betyde, at gennemslagskraften, musklerne og dermed indflydelsen ville være markant mindre end i dag.

Joy Mogensen
Kulturminister (S)

Idræt er kultur. Idræt er noget, der samler og inspirerer os, om det er i foreninger eller som publikum. Det skaber ambitioner og fællesskab og giver os mulighed for at forstå os selv og verden. Måske vinde et trofæ eller udvikle sig til træner eller leder. Derfor mener jeg, idræt hører under Kulturministeriet.

Kan vi til gengæld gøre noget for eksempelvis foreningslivet og gøre det både lettere og bedre at dyrke foreningsidræt med mindre bureaukrati? Det er noget af det, jeg som minister arbejder på, og senest har regeringen offentliggjort sit udspil til at sikre flere idrætsfaciliteter i hovedstaden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00