Julekalender med Ellen Trane Nørby: Målet er at blive borgmester, og jeg laver ikke en plan B

19. DECEMBER: I en tid, hvor verden føles, som om den er gået i stå, minder Ellen Trane Nørby os om at leve livet og turde gå efter ens drømme. Hun går selv efter at blive borgmester i Sønderborg efter 16 år i Folketinget. Mød hende her bag dagens låge. 

Der er mange, der har travlt med at lave alt muligt andet, så de glemmer at leve livet, siger Ellen Trane Nørby.
Der er mange, der har travlt med at lave alt muligt andet, så de glemmer at leve livet, siger Ellen Trane Nørby.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Mads Mose Vikkelsø

Det havde været vanvittigt spændende at være med til at lede Danmark igennem den coronakrise, som vi desværre stadigvæk står i.

Ellen Trane Nørby
MF (V), tidligere sundhedsminister
Fakta

Politisk julekalender med hovedpersoner fra 2020  


2020 har været et heftigt år i dansk politik. I Altingets julekalender taler vi hver dag frem mod jul med en politiker, embedsmand eller anden aktør, som har haft et særligt begivenhedsrigt år.

Vi spørger dem om alt fra juletraditioner, tro og det forgangne år til politiske forbilleder, svære beslutninger og håb for det nye år.

Mød blandt andre nuværende og tidligere ministre, nyudsprungne borgmesterkandidater og nogle af dem, der har gjort sig bemærket i Metoo eller ved årets mange pressemøder.

dag kan du møde Ellen Trane Nørby, der i oktober blev valgt som Venstres borgmesterkandidat i Sønderborg, efter 16 år i Folketinget.

Ellen Trane Nørby  er født 1. februar i Herning.

Uddannet: Cand. mag. i kunsthistorie, Københavns Universitet.

Ellen Trane Nørby er tidligere sundhedsminister fra 2016 til 2019 og inden det minister for børn, undervisning og ligestilling. I september 2019 var hun i kampvalg mod Inger Støjberg om at blive Venstres næstformand. Inger Støjberg vandt med stemmerne 577, og Ellen Trane Nørby fik 206. Hun er aktuelt børne-og undervisningordfører for Venstre, men har også været politisk ordfører. 

Hvad har du savnet mest under corona?
Alt, hvad der er normalt, fra at kunne improvisere en gang aftensmad med kollegaer på Christiansborg til at kramme og drikke vin med sine tætteste veninder. På den positive side har jeg værdsat at have mere tid med familien. Der er blevet tid til flere gåture i skoven og ture på legepladsen.
 
Hvad laver du om et års tid fra nu?
Der er kommunalvalget lige overstået, så der håber jeg på, at jeg har fået borgernes opbakning i Sønderborg til at blive den nye borgmester.
 
Hvornår fandt du ud af, at du ville stille op som borgmesterkandidat i Sønderborg?
Det var noget, jeg overvejede gennem længere tid. Det endte med, at jeg traf beslutningen om at stille op som Venstres borgmesterkandidat i Sønderborg. Jeg vil være med til at styrke kernevelfærden i Sønderborg. Det kan jeg langt bedre fra en borgmesterstol end fra Folketinget. Jeg har siddet i Folketinget i snart 16 år og med den tid og energi, som jeg har, kan jeg skabe flere resultater for Sønderborg som borgmester end ved at pendle frem og tilbage fra Sønderborg til København som folketingsmedlem.
 
Hvad så, hvis du ikke bliver borgmester?
Prøv at høre her, man lever livet forlæns, og man forstår det nogle gange baglæns. Det betyder, at man er nødt til at fokusere på det, man vil opnå. Mit fokus er at blive borgmester i Sønderborg. Hvis det ikke lykkes, er det klart, at jeg bliver nødt til at forholde mig til det. Jeg tror ikke på at lave titusind exitstrategier, fordi så glemmer man det, der er målet. Der er mange, der har travlt med at lave alt muligt andet, så de glemmer at leve livet. 
 
Realiteten kan jo være, at du står i en situation, hvor du kan se, at det ikke kommer til at gå som planlagt?
Selvfølgelig er man nødt til at forholde sig til forskellige muligheder, men mit fokus er at blive borgmester, og når du spørger mig, om hvad jeg laver om et år, så har jeg forhåbentlig et stærkt mandat i Sønderborg.
 
Hvad er det bedste råd, du har fået?
Jeg tror grundlæggende det bedste råd, jeg har fået, det er, at det er bedre at vågne op som 50-årig og tænke, at det var godt nok vildt, men godt at jeg gjorde det. End at vågne op som 50-årig og tænke shit, hvorfor greb jeg ikke de muligheder, hvorfor gjorde jeg ikke det, og det og det.
 
Har du savnet Sundhedsministeriet?
Både ja og nej. Det havde været vanvittigt spændende at være med til at lede Danmark igennem den coronakrise, som vi desværre stadigvæk står i. Det havde fagligt og politisk været spændende at træffe de beslutninger, der skal bringe Danmark sikkert gennem krisen. På den anden side er mine børn, min mand og jeg selv glade for, at jeg har haft tid til at læse godnathistorier.
 
Hvordan skal du fejre jul i år?
Det kommer lidt an på, hvordan smittetallene ser ud. Vi har ikke store julesammenkomster, men vi har en god tradition i familien for at være samlet, både 23. og 24. december. Vi har en tradition om, at børnene må få en gave før middagen. Der er en tendens til, når man har små børn, at selvom man spiser tidligt, så er de allerede okset helt ud, når man skal danse om juletræet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

0:000:00