Julekalender med Hans Engell: I år var én særlig tale fra Mette Frederiksen en øjenåbner for mig

22. DECEMBER: Ifølge Hans Engell er politik efterhånden som at "gå på kanten af en vulkan". Til gengæld har han et trick til hurtig brandslukning, hvis juletræet står i flammer. I år gav Mette Frederiksen ham en øjenåbner af de helt store, og så blev 2023 året, hvor han fik en personlig sejr på badevægten.

Politisk kommentator Hans Engell er gæsten bag dagens låge i Altingets julekalender. 
Politisk kommentator Hans Engell er gæsten bag dagens låge i Altingets julekalender. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Martin MauricioFrida Flinch

Hvordan har du det selv med julen?

"Jeg har altid elsket julen. Lige siden jeg var en lille dreng. Lys og musik alle vegne. Julen kan være meget larmende, når man bevæger sig rundt i byen, men det er også en meget stille tid."

Hvordan skal du fejre jul i år?

"Min kone, Pernille, og jeg skal være alene. Vores voksne børn og voksne børnebørn er alle sammen alle mulige forskellige steder. Det forhindrer os dog ikke i at have købt en and på størrelse med en giraf. Til juledagene laver hun hjemmelavet rullepølse, og jeg laver stegte sild."

Altingets julekalender

Altinget taler hver dag frem mod jul med politikere, debattører og andre meningsdannere om alt fra juletraditioner til politiske forbilleder og årets største fortrydelse.

Du finder hele årets julekalender her.

Har I nogle sjove juletraditioner hjemme hos jer?

"For fire år siden gik der ild i juletræet. Det endte med brandskader for over 100.000 kroner. Derfor sørger vi altid for at have masser vand. Vi er helt ekstremt overforsigtige."

"Jeg har fået at vide af brandfolk, at man ikke skal bruge almindeligt postevand, hvis der går ild i gran. Man skal bruge danskvand! Vi er velforsynet med danskvand i litervis. Hvordan vi skal komme af med det bagefter, ved jeg ikke – måske januar bliver en måned på vandvognen?"

Hvad ønsker du dig i julegave?

"Jeg kan altid bruge skjorter og lommetørklæder. Jeg er nok en af de sidste, der bruger lommetørklæder."

Hvad er det mest overvurderede i julen?

"Snevejret. Jeg går altid med en forestilling om, at det sneede mere dengang, jeg var dreng. Men når jeg kigger meteorologisk på det, så passer det slet ikke."

Læs også

Hvad er den bedste bog, du har læst i år, som du kan anbefale til læsernes juleferie?

"Det bliver 'Troldmanden fra Kreml' af Giuliano da Empoli. Den er skrevet som ét langt interview med Putins spindoktor. Den bygger på en sandfærdig historie med en, som har arbejdet for Putin. Den er velskrevet, fascinerende, uhyggelig og spændende. Det er den bedste bog, jeg har læst i år."

Hvordan har det været at være politisk kommentator i det år, der er gået?

"Det har været vildt og uforudsigeligt. Hvem havde set, at Venstres formand ville være på sygeorlov i seks måneder for til sidst at stoppe helt i politik? Og at Mia Wagner pludselig ville træde ind i regeringen for lige så hurtigt at forlade den igen? Eller at Moderaterne laver den ene kæmpe brøler efter den anden? For slet ikke at tale om FE-sagen ... Jeg kunne blive ved, for det har været den ene skandalesag efter den anden."

"Samtidig lever vi i en verden præget af enorm usikkerhed og konflikt. Krig i Ukraine, krig i Gaza og et USA, hvor Trump kan vende tilbage som præsident. Jeg føler, at vi går på kanten af en vulkan, der bare venter på at gå i udbrud."

Læs også

Hvordan har din mavefornemmelse det op til finalen i årets Besserwisser-quiz? Tror du, at du vinder?

"Det tror jeg ikke. Det har jeg kun gjort en enkelt gang, og jeg har været med, lige siden det startede. Det vigtigste er jo også at være med."

Hvad vil du særligt huske fra året, der gik i dansk politik?

"Jeg vil huske den tale, Mette Frederiksen holdt ved afslutningsdebatten i maj. Alle lytter, da hun starter sin tale og pludselig siger: Det, jeg lige har læst op her, er ikke skrevet af mig. Eller noget andet menneske for den sags skyld. Det er skrevet af en kunstig intelligens. ChatGPT."

"Det var ikke så meget det, at Mette Frederiksen fundet på idéen, som i øvrigt er sjov og spændende, der gjorde indtryk på mig. Det var det, at ingen opdagede det. Det var for mig en øjenåbner af de helt, helt store. 2023 blev efter min mening gennembruddet for kunstig intelligens. Vi er på vej ind i noget, der vil ændre vores verden."

Det har skuffet mig, at den blå opposition ikke har været i stand til at give regeringen nogen form for modspil.

Hans Engell
Politisk kommentator

Hvilken politiker har imponeret dig særligt i år?

"Det har Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjberg for deres måde at bygge to nye partier op på."

"Løkke er enormt aktiv og synlig, og det er imponerende, at en mand i hans alder og med hans fysik kan klare den opgave så dygtigt. Støjberg har vist sig som en langt dygtigere politiker, end hun var som minister. Hun har været meget taktisk, og hun har holdt sit løfte om, at der ikke skulle være en masse tosser i hendes parti. Det er godt gået."

Hvem har så skuffet dig?

"Det har Pape, Vanopslagh og Lidegaard med deres KLAR-alliance. Nicolai Wammen betegnede alliancen som en snakkeklub, og det fik han fuldstændig ret i. Det er helt umådeligt svagt, at så centrale oppositionspartier for eksempel ikke møder op med alternative bud til finansloven."

Har du et nytårsforsæt?

"År efter år har jeg haft et mål om at tabe mig. Det er altid gået værre, men 2023 blev et gennembrud for mig. Jeg har i år tabt mig 20 kilo, og den linje vil jeg fortsætte ved at leve endnu sundere og motionere endnu mere."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Engell

Politisk kommentator, fhv. minister, MF og partiformand (K)
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1970)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Inger Støjberg

MF, partiformand (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00