Julekalender med Peter Hummelgaard: Jeg var en kæmpe klaptorsk, men jeg er også bare et menneske

24. DECEMBER: Peter Hummelgaard beskriver sit første år i Justitsministeriet som "nogle vanvittige måneder", og han fortryder sin ulovlige parkering og sin håndtering af sagen. I år vil han i julen mindes sin mormor, og i 2024 glæder han sig til at fortsætte kampen mod de kriminelle bander på Christiania.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) er gæsten bag den sidste låge i Altingets julekalender.
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) er gæsten bag den sidste låge i Altingets julekalender.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Martin Mauricio

Hvordan skal du fejre jul i år?

"Juleaften fejrer jeg hos min moster med min hustru og vores to små piger. Juledagene skal vi bruge med hendes mor og morfar."

"Det bliver en dejlig, men også en lidt speciel jul. Min hustru og jeg har begge mistet vores mormor i år, så jeg tror, at jeg i år kommer til at bruge noget tid på at reflektere og mindes. Jeg var meget tæt med min mormor."

Hvad er det bedste juleminde, du har med din mormor?

"Hun var et meget julebegejstret menneske. Jeg tror ikke, jeg kan udpege ét minde."

"I store dele af min barndom boede jeg hos hende og min morfar. I december duftede der altid af et eller andet, der blev bagt eller stegt. Hun kunne lave alle tænkelige retter, der hører sig til den danske gastronomi i juletiden."

Altingets julekalender

Altinget taler hver dag frem mod jul med politikere, debattører og andre meningsdannere om alt fra juletraditioner til politiske forbilleder og årets største fortrydelse.

Du finder hele årets julekalender her.

Hvad er det mest overvurderede ved julen?

"Gaverne. Det bliver ofte bare en udveksling af materielle goder, som folk hverken mangler eller behøver." 

Hvis du skulle invitere én politiker fra den borgerlige opposition med til Socialdemokratiets julefrokost, hvem ville du så vælge?

"Jeg har læst flere af jeres juleartikler, og det gør mig lidt bedrøvet og lidt trist at læse om, hvordan Ole Birk Olesen (LA) næsten virker som Ebenezer Scrooge. Derfor vil jeg gerne påtage mig rollen som et af de julegenfærd, der skal forsøge at muntre ham lidt op. Måske en invitation til en god julefrokost kunne gøre ham lidt mindre vrissen?"

Hvad er den bedste bog, du har læst i år, som du kan anbefale til læsernes juleferie?

"I år har jeg læst mere skønlitteratur, end jeg plejer. Det har gjort mig utrolig glad. Jeg vil gerne anbefale 'Manden i Mørket' af Ole Christian Madsen. Den er virkelig godt skrevet, og fangede mig som den kæmpe historienørd, jeg er. Og så tror jeg, de fleste mennesker kan lide en god krimi."

Læs også

Det har været dit første år som justitsminister. Hvilken politisk sag vil du særligt huske 2023 for? 

"Det har været nogle vanvittige måneder siden slutningen af sommerferien. Der er altid svære sager i Justitsministeriet, men jeg synes virkelig, der har været mange udefrakommende hændelser, som har skulle håndteres og reageres på."

"Det begyndte med koranafbrændingerne, der udviklede sig til en national sikkerhedstrussel, så kom bandekonflikterne og skyderierne på Christiania og senest har terrorangrebet mod Israel ført til en opblussen af antisemitisme. Der har også været FE-sagen ... Det er ligesom bare kørt som perler på en snor. Det har været vildt."

Det er jo eviggyldigt rigtigt, at man selvfølgelig, uanset hvor travlt man har, skal parkere ordentligt

Peter Hummelgaard (S)
Justitsminister

Hvad er du mest stolt over at have gjort politisk i år?

"Jeg er stolt af det meget brede forlig, vi har lavet om en ny bandepakke. Jeg er også meget stolt af den store aftale, vi har lavet om vores domstole, der virkelig trænger til en gedigen tilførsel af nye ressourcer og nogle retsplejemæssige forandringer."

Er der noget, du fortryder? Du havnede blandt andet i en sag om en ulovlig parkering, som fyldte meget. Er den noget, du fortryder fra året, der er gået?

"Ja, det gør jeg da helt sikkert. Hvis jeg bare havde indrømmet det, jeg tror, alle gerne ville høre, nemlig at jeg var en kæmpe klaptorsk – hvilket jo er rigtigt – så var det aldrig nogensinde blevet noget, man havde diskuteret."

"Den sag er måske det bedste billede på, at uanset hvor mange spindoktorer og presserådgivere man udstyrer sig med som minister, så er vi også almindelige mennesker af kød og blod med følelser. Vi kan også blive vrede og få brusende blod i årene."

Læs også

Så du ville ønske, du havde grebet situationen anderledes an?

"Ja. Det er jo eviggyldigt rigtigt, at man selvfølgelig, uanset hvor travlt man har, skal parkere ordentligt."

"Jeg tror, jeg var meget præget af, at jeg mere eller mindre parallelt var ved at få installeret overfaldsalarmer derhjemme. At der så stod et medie i skjul og filmede mig og udleverede, hvor mine børn går i daginstitution ... Jeg synes, det var meget, meget grænseoverskridende."

I år blev du nævnt som en mulig arvtager til formandsposten i Socialdemokratiet, når Mette Frederiksen engang træder af. Hvordan var det at høre sit navn i den sammenhæng?

"Det lægger jeg ikke så meget i. Der er mange år til, at Socialdemokratiets nuværende formand, som i øvrigt er en af de bedste formænd i vores partis historie, stopper. Så det er en meget præmatur diskussion."

Jeg er ikke kandidat til noget. Jeg er heller ikke kandidat til at blive kandidat til noget.

Peter Hummelgaard (S)
Justitsminister

Så det er ikke en ambition, du har?

"Altså, jeg er ikke kandidat til noget. Jeg er heller ikke kandidat til at blive kandidat til noget."

Hvad glæder du dig mest til i 2024?

"Jeg glæder mig meget til, at min ældste datter skal begynde i skole. Det er en kæmpe milepæl. Ikke bare i hendes liv, men også i mit."

"I forhold til det politiske så har jeg en grundlæggende tro på den tilgang, vi har i forhold til at få lukket Pusher Street og kylet de bandekriminelle ud af Christiania én gang for alle."

"Jeg ved godt, det er blevet sagt mange gange de seneste 50 år, men jeg tror grundlæggende på den strategi, vi har lagt. Der kommer til at ske endnu mere på det i 2024, og det er en af de ting, jeg glæder mig til at arbejde videre med."

Læs også
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00