Julekalender med Anne Sophia Hermansen: Jeg ville gerne høre en nytårstale fra Prins Joachim

20. DECEMBER: Som anmelder modtager Anne Sophia Hermansen et væld af bøger. De dårligste ender som gaver i familiens pakkeleg. Hun ville gerne invitere Pelle Dragsted med til sin juleaften, og så ville hun gerne se Prins Joachim stå for årets nytårstale, hvis ikke den skulle holdes af dronningen.

Weekendavisens kulturkommentator Anne Sophia Hermansen er gæsten bag dagens låge i Altingets julekalender.
Weekendavisens kulturkommentator Anne Sophia Hermansen er gæsten bag dagens låge i Altingets julekalender.Foto: Oscar Scott Carl/Ritzau Scanpix
Katja Gregers Brock

Hvad betyder julen for dig?

"Engang var jeg en julehader, der syntes, at julen var årets lavpunkt. Nu begynder jeg allerede at glæde mig i november."

"Jeg har lidt af det, som Grundtvig kalder julesorg. For næsten 30 år siden var min far syg af kræft. En juleaften blev han så dårlig, at han måtte på hospitalet. Og han kom aldrig hjem igen. Den jul har farvet mange juleaftener. Det gør den ikke længere."

Hvordan skal du fejre jul i år?

"Vi er en sammenbragt familie, så vi fejrer jul med vores fire børn 22. december. Her fejrer vi julen med en slags julens Greatest Hits af de ting, vi holder allermest af."

Altingets julekalender

Altinget taler hver dag frem mod jul med politikere, debattører og andre meningsdannere om alt fra juletraditioner til politiske forbilleder og årets største fortrydelse.

Du finder hele årets julekalender her.

"Vi leger pakkeleg, og vi ser 'Daddy's Home' med Mel Gibson. Den handler om to macho-alfahanner, der konkurrerer om at være allermest macho. Som det altid er i julefilm, kommer der et vendepunkt, hvor karaktererne kommer til en erkendelse af sig selv og erkendelse af verden. Det er et fast indslag i alle julefilm, og det er én af årsagerne til, at vi alle sammen er meget begejstrede for julefilm."

Hvad kunne der ligge i dine gaver til pakkelegen?

"Som anmelder får jeg anmeldereksemplarer af både gode og rigtigt dårlige bøger. De dårlige bøger pakker jeg ind og giver videre i pakkelegen."

Hvilke bøger bliver det så i år?

"Mine anmeldelser taler vist for sig selv."

Er der noget ved julen, du synes er overvurderet?

"Alt ved julen er overvurderet. Det er hele pointen. Julen skal være for meget! Du skal se din familie alt for meget, du skal spise for meget, du skal synge for dårligt, du skal have grimme julekugler på træet. Du må også godt blive lidt rørstrømsk sidst på aftenen og uddele for mange knus til dine børn."

Læs også

Er der en særlig kulturel oplevelse, du dyrker fast i julen?

"Jeg går rigtig gerne i kirke juleaften. Jeg er særligt glad for Jesuskirken i Valby, hvor Sørine Gotfredsen prædiker, eller Sankt Pauls Kirke, hvor Kathrine Lilleør gør det. Og så ser jeg Matador i dagene op til jul."

Hvis du skulle invitere en politiker med til din juleaften, hvem skulle det så være?

"Jeg går ikke i vejen for en politisk samtale, så jeg ville vælge Pelle Dragsted."

"Vi kunne snakke om, hvorfor verden virker så forrykt, og hvad man gør ved det. Hvordan får vi havelågen tilbage på hængslet? Hvad er løsningen, hvis man overhovedet tør håbe på sådan en, når det kommer til Hamas og Israel?"

Man kan godt undervise i kolonialisme uden at være en stor, fed, klam, hvid slaveejer

Anne Sophia Hermansen
Kulturkommentator, Weekendavisen

Hvad vil du huske det politiske år, der er gået for?

"Vi har igennem året set en lang række sager, hvor fokus ikke kun er på det politiske, men også på deres personlighed. Mia Wagner har været den seneste. Jeg ved godt, at hun fik hjerteproblemer, men før det fik hun kærligheden at føle. Dårligt nok var hun trådt indenad døren, før hun blev konfronteret med sine holdninger til kønskvoter."

"Så jeg vil huske 2023 som året, hvor folk med en erhvervskarriere endegyldigt sagde farvel til ambitionen om at tage et politisk ansvar. Hvis jeg sad som erhvervsleder, og så hvordan vi behandler vores politikere, så ville jeg betakke mig, hvis jeg fik tilbud om at træde ind i politik."

Læs også

Hvilken debat er du stolt af at have bidraget til i år?

"Jeg er optaget af, hvad der sker på vores højere læreanstalter, og hvordan man håndterer identitetspolitiske sager."

"På Københavns Universitet udvandrede studerende fra en undervisning i kolonialisme, fordi underviseren læste en tekst højt fra en plakat fra slavetiden. De studerende blev anfægtet af, at den indeholdt ord, de ikke brød sig om. Men på universitetet er man nødt til at kunne forholde sig til historiske ord og fakta, selv om de kan føles ubehagelige.

"En af de studerende forvekslede desuden forelæsningens emne med underviserens egen holdning og mente, hun havde været udsat for racisme. Men ligesom man kan undervise i Anden Verdenskrig uden at være nazist, kan man også godt undervise i i kolonialisme uden at være en stor, fed, klam, hvid slaveejer."

"Det er et spor, jeg er optaget af, og som jeg også kommer til at beskæftige mig med i 2024."

Som anmelder får jeg anmeldereksemplarer af både gode og rigtigt dårlige bøger. De dårlige bøger pakker jeg ind og giver videre i pakkelegen

Anne Sophia Hermansen
Kulturkommentator, Weekendavisen

Hvilken bog fra året, der er gået, vil du anbefale Altingets læsere?

"Det har været et storslået bogår. Mathilde Walter Clarks 'Det blinde øje' om, hvordan det gik til, at minkene forsvandt ud af minksagen. Og Alex Schulmans 'Overleverne', som jeg har svært ved at genfortælle til folk, uden jeg begynder at græde."

Er der en kulturoplevelse, du glæder dig til i det kommende år?

"Jeg glæder mig til Verdensballetten i Kerteminde. Jeg oplevede det for første gang i år. Jeg græd ikke som pisket, men det var tæt på. Der er noget storslået over at se mennesker, der har dedikeret hele deres liv til at mestre ét enkelt trin til perfektion."

Hvem ville du allerhelst høre en nytårstale fra?

"Jeg lytter altid til dronningens nytårstale. Skulle jeg ønske at høre nytårstalen fra en anden, så er det Prins Joachim."

"Han har et fænomenalt udsyn og indblik i vores kulturarv og forståelse af os som mennesker. Det har jeg fået øjnene op for sent med serien 'Prins Joachim fortæller', men nu ser jeg det virkelig tydeligt."

Har du nogen nytårsfortsæt?

"Aldrig. Jeg tror, de fleste begår den fejl, at de slår et kæmpe brød op nytårsaften. Hvis jeg skal forandre noget, så jeg er nødt til at gøre det løbende."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Sophia Hermansen

Kulturkommentator og anmelder, Weekendavisen, foredragsholder
mag.art. i litteraturhistorie (Aarhus Uni.)

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling (Aarhus Uni. 2016)

H.K.H. Joachim Holger Waldemar Christian

Prins til Danmark, greve af Monpezat, forsvarsattaché i Paris
agrarøkonom (Den Classenske Agerbrugsskole 1993)

0:000:00