Julekalender med Lea Korsgaard: "Hvem fanden vil ikke have Troels Lund på julebesøg?"

13. DECEMBER: Lea Korsgaard giver sine børn oplevelser i julegave i stedet for plastiklegetøj. Hendes sidste Obama-julekugle må for alt i verden ikke gå i stykker, og hun fortryder, at hun i år ikke har fået skrevet en særlig bog, hun ellers længe har haft i tankerne.

Zetlands chefredaktør, Lea Korsgaard, er gæst bag dagens låge.
Zetlands chefredaktør, Lea Korsgaard, er gæst bag dagens låge.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Frederik Gjersen Hansen

Hvad betyder julen for dig?

"Jeg sætter virkelig pris på traditionerne. Som barn fejrede vi jul på præcis den samme måde hvert eneste år. Min mor tændte juletræet, mens min far læste julehistorier for os. Vi sov altid middagssøvn og gik rundt med hjemmebagte småkager til naboerne."

"Selve juleaften sang vi kun salmer. Skillema-dinka-dinka-du og andre sjove sange måtte vente til juledagene."

"I år skal vi fejre jul på Vartov, Grundtvigs gamle kirke, som min søster er leder for."

Har du noget julepynt, du er særligt glad for?

"Da min mand og jeg var frivillige for Obamas kampagne i 2008, købte jeg tre julekugler i New York til støtte for kampagnen. Nu er der kun én tilbage."

"Det værste, der kan ske, er, hvis min sidste Obama-julekugle smadrer. Så ved ungerne, at den er helt gal."

Altingets julekalender

Altinget taler hver dag frem mod jul med politikere, debattører og andre meningsdannere om alt fra juletraditioner til politiske forbilleder og årets største fortrydelse.

Du finder hele årets julekalender her.

Hvad står du for ved julebordet?

"Flæskestegen. Kunsten er at salte mellem hvert eneste svær uden at det bliver én stor saltkage."

Hvad holder du mest af ved julen? 

"Der er noget fint over at tage hinanden i hænderne og danse om et grønt træ i en stue, mens man synger sammen. Hvornår gør man ellers lige det?"

Har I en skæv juletradition?

"Ungerne vågner op til en skattejagt juleaftensdag. Der ligger et tip i deres julesok om morgenen, og så drøner de rundt, indtil de har fundet gaven."

Hvad er overvurderet ved julen?

"Det vanvittige forbrugsræs er grænsende til det vulgære. I min familie er vi gået en hel anden vej, hvor selv børnene får oplevelser i gave. Jeg oplever, at de bliver meget gladere for en gaming night hos onkel end en eller anden plastikdims."

Hvilken politiker ville du invitere hjem til dig juleaften?

"Hvem fanden vil ikke have besøg af Venstres nye formand og lære ham bedre at kende? Vi kender jo alle Troels Lund, men ikke som formand. Jeg er spændt på at se, hvad vi har i vente af ham. Og så ville jeg spørge ham, hvornår vi får den CO2-afgift."

Læs også
 

Hvilken bog, som du har læst i år, vil du anbefale Altingets læsere?

"Den foreløbigt sidste bog af Karl Ove Knausgårds Morgenstjerne-trilogi er formidabel. Den handler om det helt almindelige levede liv og de sociale kvababbelser, der hænger sammen med at begå sig med andre mennesker. Og så er der tilsat et mystisk element med en kæmpestjerne, noget djævleudryddelse og et drab i en skov."

"Uanset om han skriver om en afdanket, norsk stjernearkitekt eller om en ung hotelreceptionist, der ikke ved, hvad hun skal med sit liv, kan jeg genkende mig selv i hans mennesker."

I år fik du en tur i mediemøllen, da det kom frem, at du har et privat bekendtskab med Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, efter du skrev en artikel med et forsvar for hende. Ser du nogen udfordringer i forholdet mellem journalister og magthavere?

"Den pågældende artikel handlede egentlig om, at jeg mener, vi som ansvarlig presse har en pligt for at kunne dokumentere de påstande, vi bringer." 

"At kende folk er ikke et problem i sig selv. For mig er idealet, at vi skal være lødige, kritiske og tænke os om. Det er selvfølgelig dilemmafyldt, når man kender dem, man skriver om, men kendskab kan også betyde viden."

"Jeg har allerede sagt, at jeg fra starten burde have udpenslet, hvem kender og ikke kender. Og det er ærgerligt, hvis nogen tror, at jeg havde en skjult dagsorden med ikke at nævne hendes navn. Det havde jeg ikke." 

Jeg er ellers gladest, når jeg har tid til at skrive bøger

Lea Korsgaard
Chefredaktør, Zetland

Hvad er du mest stolt af i år?

"I et år, hvor jeg med ydmyghed har betragtet en blødende mediebranche, har det været et privilegie at kunne ansætte flere folk. Jeg er bekymret for, hvor den publicistiske presse er på vej hen."

Hvad bekymrer dig?

"Det har været et år med massefyringer i branchen. Vores traditionelle forretningsmodeller er i høj grad truet. Annoncemarkedet er stort set forsvundet, og de unge vender sig ikke mod publicistisk journalistik."

Er der noget, du fortryder fra året, der gået?

"Der er kriller i mine fingre for at skrive en bog om naturglæde og vores fucked up forhold til naturen. Den har jeg ikke haft tid til. Jeg er ellers gladest, når jeg har tid til at skrive bøger."

"Bogen bliver en fortælling fra en sommer, hvor jeg satte mig for at finde så mange af Danmarks 63 sommerfuglearter som muligt. Jeg fandt ikke alle, men dæleme mange, når man tænker på, at jeg er komplet sommerfugleamatør."

Læs også

Hvad bliver mediebranchens største udfordring i 2024?

"At få de mennesker, som i stigende grad ikke opsøger journalistik, til at opsøge det. At vise, at journalistik er vigtigt, spændende og relevant."

"Det betyder, at vi hele tiden skal genbesøge vores arbejdsprocesser, de journalistiske genrer og valg. Og så må vi spørge os selv, om vi gør det på den rigtige måde."

Er du stadig chefredaktør på Zetland om et år?

"Ja."

Hvad ser du mest frem til i 2024?

"At skrive min bog."

Har du et nytårsforsæt? 

"Min telefon bor mere eller mindre i min hånd. Den er nærmest migreret til at blive en legemsdel. Det skal jeg have gjort noget ved."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lea Korsgaard

Ansvarshavende chefredaktør, Zetland, bestyrelsesformand, DMJX
BA i journalistik (Syddansk Uni. 2005), MA i sociologi (The New York School of Social Research 2009)

Barack Obama

Fhv. præsident, USA (Demokraterne)
Cand.jur. (Harvard 1991)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00